Dicle ve Fırat nehirleri üzerine Türkiye tarafından inşa edilen barajlar nedeniyle Irak’ta yaşanan kuraklık her geçen gün artıyor
Irak’ta yaşanan kuraklık, başta Dicle ve Fırat nehirleri üzerine Türkiye tarafından inşa edilen barajlar nedeniyle ortaya çıkarken, beraberinde gelişen iklim değişiminin etkisiyle susuzluk büyümeye devam ediyor. Buna bağlı olarak Iraklı çiftçileri su kısıtlamaları sonucu tarım alanlarını azaltma zorunluluğuyla karşı karşıya bırakıyor. Norveç Mülteci Konseyi (NRC) tarafından pazar günü yayınlanan bir ankete göre, ülkedeki çeşitli illerdeki çiftçilerin yüzde 60’ı, ekim alanlarını veya kullandıkları su miktarını azalttı.
Kerkük’te 5 çiftçiden biri susuz
NRC’nin temmuz ve ağustos aylarında dört ilde gerçekleştirdiği çalışma, yüzde 40’ı kadın ve yüzde 94’ü kırsal kesimde yaşayan 1.079 kişiyle yapıldı. Ankete göre, özellikle Ninova, Kerkük, Selahaddin ve El Anbar illerinde çiftçiler, aşırı kuraklık nedeniyle su miktarını azalttıklarını belirtiyor. Gıda harcamalarını azaltmak zorunda kalan çiftçi toplulukları arasında Ninova ve Kerkük’te her beş kişiden dördü, geçen 12 ay içinde bu durumu yaşadı. Yaşanan bu durum, kuraklıkla mücadelede yaşanan zorluklara ve su kaynaklarının verimsiz kullanımına işaret ediyor.
Türkiye ve İran barajları
Irak’ta dört yıldır devam eden kuraklığı özellikle Dicle ve Fırat nehirlerinin akışını büyük ölçüde azaltan Türkiye ve İran besliyor. Türkiye’nin suyu bir savaş silahı olarak kullandığı yönündeki tepkiler yeni değil. Irak’ta bunun yanı sıra kangrenleşen yolsuzluk, kötü yönetim ve sulama uygulamalarının verimsizliği de yaşanan sorunların kaynağında yer alıyor. NRC, çözüm için su kaynaklarının izlenmesi, düzenlenmesi ve dağıtımının iyileştirilmesi gerektiğini öneriyor. NRC’nin Irak’taki müdür vekili Anthony Zielicki, iklim değişikliğinin etkilerinin acil azaltım ve uyum eylemleri gerektirdiğine dikkat çekerek, bu konuda atılacak adımların önemini vurguluyor.
Kaynak: ANF /Oslo