Katar Başbakanı-Dışişleri Bakanı, Almanya FAZ gazetesiyle yaptığı röportajında, ‘İsrail’in Hamas’ı yok etmek istediğini ilan ederek ne kast ettiğini bilmiyorum. Hamas’ı bu kadar kolay yok edemezsiniz’ dedi
İsrail-Hamas anlaşmasının işleyip işlemediğini televizyondan canlı izlerken Frankfurter Allgemeine gazetesi (FAZ) muhabiriyle konuşan Katar’ın Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman el Sani, “Hamas’ı öyle kolay yok edemezsiniz” diyerek İsrail’e “barışçı çözüm” çağrısı yaptı.
Artı Gerçek’te yer alan habere göre, Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı, “Son birkaç haftadır her iki tarafla da yaşadığınız deneyimlerden sonra, ateşkesin uzatılabileceği ve hatta bir çözüme ulaşılabileceği konusunda iyimser misiniz” sorusunu şöyle yanıtladı:
“En azından olumlu bir ivme yaratmayı başardık ve bu doğru yönde atılmış bir adım. Umarım artık bunun üzerine inşa edebiliriz. Hiçbir çatışma savaş alanında başladığı gibi savaş alanında bitmez. En sonda muhakkak uzlaşma ve anlaşma vardır. Başlangıçta her iki tarafta da çok fazla duygu ve öfke vardı. Artık rehineler serbest bırakıldığına ve çatışmalara ara verildiğine göre belki de çözüm bulmayı başarabiliriz. Bizim ayırt ediciliğimizin, denemeye devam etme kararlılığımız olduğunu düşünüyorum. Kolay kolay pes etmeyiz.”
“Hamas’ın böyle bir çözümün parçası olabileceğini, hatta olması gerektiğini düşünüyor musunuz” sorusuna Sani’den şu yanıt geldi:
“Şimdiden bu konuda bir şey söylemek çok ama çok zor. Ama biliyorsunuz, sonuçta bu çatışma yeni değil. Yeni olan, Hamas saldırısının boyutu ve önemi. Ve yanısıra İsrail’in Gazze Şeridi’nde neden olduğu yıkımın boyutu, ölümlerin sayısı. Bunlar yeni etkenler, ama gerisi yeni değil. Bu çok uzun zamandır devam ediyor. Bugün kimse oyun sonu tanımının tam ne olması gerektiğini bilmiyor. İsrail ise belirliyor. Hamas’ı yok etmek istediklerini ilan ederek ne kast ettiklerini bilmiyorum. Hamas’ı bu kadar kolay yok edemezsiniz. Biz Hamas’la aynı fikirde olsak da olmasak da Hamas Gazze ve Batı Şeria’da toplumun bir parçasıdır.
Katar Başbakanı’nın “Yoksa sözkonusu olan Gazze Şeridi’ndeki varlığını sona erdirmek mi? Bu, esnek bir tanım olurdu” diye eklemesi üzerine muhabir, “Aslında 7 Ekim katliamlarından sonra İsrail’in sınırında böyle bir örgütün bulunmasını kabul etmesi düşünülemez. Peki hangi senaryolardan bahsedebiliriz? Filistin Kurtuluş Örgütü’nün (FKÖ) 1982 yılında Lübnan’dan çekilmesi gibi bir şey mi” sorusunu yöneltti.
Sani “Öncelikle bu savaşı bitirmeye odaklanmamız gerektiğine inanıyorum. Önce şiddetin durması lazım, sonra uzun vadeli çözümler düşünebiliriz. Ancak bir şey çok net: Filistin meselesi artık halı altına süpürülemez. Ve çözümün nasıl olması gerektiğine biz değil, Filistinliler karar vermeli” karşılığını verdi.
“Artık Körfez ülkelerinin sorumluluk alma zamanı gelmedi mi? Gazze’de Arap çözümüne ulaşmak için emsal teşkil edebilirler. Ama buna gönüllülüklerinin sınırı var gibi görünüyor” müdahalesi üzerine Katar Başbakanı “Körfez İşbirliği Konseyi ve Arap Birliği’ndeki görüşmelerimizde önceliğimizin savaşın sona ermesine odaklanmak olduğu konusunda tamamen mutabakata vardık. Bizi ileriye taşıyacak tek şey, 50 yıl önce alınan uluslararası kararlara göre kalıcı iki devletli çözüm. Artık bölge olarak görevimizi yerine getirmenin, İsrail’in de barışı mümkün kılma görevini yerine getirmesinin zamanı geldi” diyerek ekledi:
“Ne yazık ki İsrail hükümeti son birkaç on yıldır bölgenin veya uluslararası toplumun iki devletli çözümün yolunu bulma yönündeki her türlü denemesini reddetti.”
DIŞ HABERLER