KHK ile ihraç edilen akademisyenlerin kurduğu Hayat Bilgisi Okulu ikinci yılında halkla buluşmaya devam ediyor. Hocalar, kendilerini özgürce ifade edebildikleri bu okulda daha mutlu olduklarını ifade ediyor.
Akademisi’nin (KODA) ortaklaşarak hayata geçirdiği “Hayat Bilgisi Okulu” ikinci yılında atölyelerine ara vermeden devam ediyor. Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile Kocaeli Üniversitesi’nden (KOÜ), ihraç edilen akademisyenlerin “Şehrimizi ve öğrencilerimizi terk etmeyeceğiz” sloganıyla başlattıkları Kocaeli Dayanışma Akademisi (KODA) yaklaşık iki yıldır her hafta Çarşamba günleri farklı konularda dersler vererek öğrenci ve kent halkıyla bir araya geliyor. KODA’nın Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği ile ortaklaşarak geçen yıl kurduğu “Hayat Bilgisi Okulu” ders başı yaptı. 24 Ekim’de yaptıkları atölye ile ders zillerini çalan okul, önümüzdeki günlerde düzenleyeceği atölyelerle buluşmalarına devam edecek.
‘Siyasi atmosfer değişse de devam edeceğiz’
Hayat Bilgisi Okulu’nun belli siyasal koşullarda ortaya çıktığını hatırlatan KHK’li Doç. Dr. Güven Bakırezer, Mezopotamya Ajansı’na (MA) yaptığı açıklamada akademik birikimin daha hızlı yayılmasının bir amacı olarak okulun var olduğunu belirtti. Her koşulda KODA ve Hayat Bilgisi Okulu’nu sürdürmek istediklerini dile getiren Bakırezer, “Siyasal atmosfer değişse ve bir şekilde üniversiteye dönsek bile bizim en büyük amaçlarımızdan biri KODA ve Hayat Bilgisi Okulu’nu devam ettirmek” dedi.
Çok daha mutlular
Hayat Bilgisi Okulu ve KODA ile birlikte kendilerini daha özgür hissettiklerini anlatan Bakırezer, “Üniversitede iş tanımı ve hiyerarşi çok belli. Bir bakıma ele aldığımızda her şey daha kolay ama öte yandan kendi dünyamızı yansıtamadığımız, özgür ifade edemediğimiz bir alandı. Her şeye rağmen bir iş olarak bakıyorduk” ifadelerini kullandı. Şimdi ise ortada belli olmayan bir yapı olduğunu belirten Bakırezer, sözlerini şöyle tamamladı: ”Her şeyin baştan sona düzenlenmesi gerek. Bu daha zor bir durum. Tüm zorluklara rağmen üretilen şeyin sana ait olması, en başından beri kendi emeğin ile var etmiş olmak mutlu edici. Sonuç iyi ya da kötü olabilir ama kendi deneyimlerimiz ile ortaya koymak en büyük keyfimiz. Bütün arkadaşlarımız üniversitede dar bir alanda olmaktansa burada kendilerini özgürce ifade etmekten çok daha mutlular.”
Okulda yer alacak atölyeler ve verileceği günler ise şu şekilde:
* Feminist Atölye: Birlikte Güçleniyoruz!
Atölye Yürütücüleri: Ezel Ünal & Derya Keskin
Atölye gün ve saati: Her Pazartesi, 18:00- 20:00
*Güncel Sağlık Tartışmaları
Koordinatör: Nilay Etiler
* 2+1 Yaşam Dairesi:
Tıp, Felsefe, Edebiyat
Koordinatör: Cengiz Erçin
* Bir’le birlikte, Bir’den sonra:
Kapital Okumaları
Koordinatör: Bora Erdağı
* Spinoza Okumaları
Koordinatör: Fuat Özdinç
* Türkiye’de Düşünce ve İfade Özgürlüğü Mücadelesi Sözlü Tarihi Atölyesi
Koordinatörler: Yücel Demirer ve Metin Aksöz
* Bilgisayar Oyunlarıyla Demokrasi Eğitimi Atölyesi 2
Koordinatör: Yücel Demirer