Amed’te ‘Fay Hatları üzerinde yaşamak’ forumunun ikinci gününde bir araya gelen sağlıkçılar hazırlıkların şimdiden yapılması gerektiğini belirtti
Amed’te “İlhan Diken Mezopotamya Halk Sağlığı Günleri” kapsamında düzenlenen “Fay Hatları üzerinde yaşamak” forumu 2’nci gününde sürüyor.
Türk Tabipler Birliği (TTB), Amed Tabip Odası ve Toplum Hekim tarafından düzenlenen etkinliğe çok sayıda kişi katıldı.
Forumun ikinci gününde yapılan ilk oturumda, “Uzun dönemde sağlık çalışmaları: Ne yapmalı? Nasıl Yapmalı? Afete nasıl hazırlanmalı?” başlıklarında tartışmalar yürütüldü.
Moderatörlüğünü Korel Yalman ve Cegerğun Polat’ın yaptığı forumda konuşan Semsûr Tabip Odası Genel Sekreteri Aydın Şirin, depremin etkilerine değindi. Sağlık çalışanlarının travmatik nedenlerle deprem bölgesinde çok kalmak istemediğini belirtti.
Doktor Özge Yılmaz, kadın sağlığı üzerine yaptığı konuşmasında depremlerin ve olağanüstü durumların eşitsizlik ve ayrımcılığı arttıran durumlar olduğu belirtti ve daha toplumsal odaklı hizmet verilmesi önerisini yaptı.
Onur Hamzaoğlu, TTB’nin bu süreçte neler yapılıp yapılmadığına dair kayıtlar aldığını ve raporlar hazırladığını belirtti ve “Deneyimleri olan arkadaşlarımızla yakın vadede ne gibi adımlar atmalıyız bunu konuşmalıyız” dedi.
Amed Tabip Odası Başkanı Elif Turan ise 99 kurumdan oluşturdukları kent platformunun, depremden 2 ay önce kurulmasına rağmen hızlı organize olduklarını ve kamunun yapması gereken işi kendilerinin yaptığını belirtti. Turan, “Hep birlikte yaptığımız; kendi kendine yetebilme organizasyonuydu. Buradaki birlik ve beraberliği sağlamamız gerekiyor. TTB tek başına meslek örgütü olarak yeterli olamaz” diye konuştu.
Öneriler
Söz alan sağlıkçılar da deprem döneminde neler yapılmasına dair bazı önerilerde bulundu. Konuşmalarda, her tabip odasının kendi bölgesindeki yer bilimcilerle deprem riskini değerlendirmesi gerektiği ve hazırlık yapılması gerektiği vurgulandı.
Yetkililerle iletişim kurulması için bir mekanizma kurulması gerektiği önerisi konuşmalarda öne çıkan başka bir başlık oldu. Yine İstanbul başta olmak üzere risk altındaki kentlerle ilgili çalışmaların şimdiden yapılması ve bunun için harekete geçilmesi gerektiği ifade edildi. Riskin yüksek olduğu kentler ile riskin az olduğu kentler arasında “kardeş oda” önerisi yapıldı.
İlk oturum son buldu.
AMED