Aldûş’ta (Gerger) görevli hakim B.M.’nin yüklü miktarda rüşvet aldığıyla ilgili iddiaları haberleştiren gazeteci Hacı Boğatekin’e 1 yıl 6 ay hapis cezası verildi
Semsûr’un Aldûş (Gerger) ilçesinde görevli hakim B.M. hakkındaki rüşvet iddialarını haberleştirdiği için yargılanan Gerger Fırat Gazetesi Haber ve İstihbarat Müdürü Özgür Boğatekin ve gazetenin yazarı Hacı Boğatekin hakkındaki davada mahkeme kararını açıkladı. Gerger Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen 8’inci duruşmada Özgür Boğatekin ve Hacı Boğatekin, avukatları ile birlikte hazır bulundu.
Kimlik tespiti ile başlayan duruşmada iddia makamı esas hakkındaki mütalaasını açıklayarak gazetecilerin beraatını talep etti.
Mütalaanın ardından söz alan gazeteci Hacı Boğatekin’in avukatı Hüseyin Boğatekin, basın özgürlüğüne dikkat çekip haberde kamu yararı olduğunu belirterek müvekkilinin beraatını talep etti. Gazeteci Özgür Boğatekin’in avukatı Merve Kurhan da suç unsurlarının oluşmadığını, müvekkili ile ilgili beraat talebinde bulundu.
Daha önceki savunmalarını tekrarlayan gazeteciler, beraat talebinde bulundu.
Verilen aranın ardından kararını açıklayan mahkeme, Hacı Boğatekin hakkında “iftira” suçlamasıyla 1 yıl 6 ay hapis verdi. Cezayı ertelemeyen mahkeme, Özgür Boğatekin hakkında ise beraat kararı verdi.
Ne olmuştu?
Gerger Fırat Gazetesi Haber ve İstihbarat Müdürü Özgür Boğatekin ve gazetenin yazarı Hacı Boğatekin hakkında, 18 Ekim 2018 tarihinde Adıyaman Gerger’de görevli hakim B.M., hakkında rüşvet iddialarını haberleştirdikleri için “iftira” suçunu işledikleri gerekçesiyle “belli haklardan yoksun bırakma” talebiyle Gerger Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından iddianame hazırlandı.
Rüşvet iddialarıyla ilgili belgeleri yayınladıkları için suçlanan gazetecilerin “Gerger Adliyesinde Rüşvet iddiası” başlıklı haberine erişim engeli getirilmişti. “İftira” ile suçlanan gazeteci Hacı Boğatekin, iddiaların araştırılması için Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı ve Hakim ve Savcılar Kurulu’na (HSK) şikayet dilekçesi vermiş, HSK hakim B.M. hakkında şikayeti işleme koymayarak, herhangi bir inceleme izni vermemişti. HSK kararı ile gazetecilerin yargılanmasının önü açıldı.
Gazeteciler “iddia” olarak haberleştirdikleri B.M.’nin haksız karar vermesi için yüklü miktarda rüşvet aldığı yönündeki belgeleri servis etseler de, savcılık “iddialarının dayanağı olmadığı” gerekçesi ile “iftira” suçundan iki gazetecinin “bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmalarını” talep etti. Gerger Asliye Ceza Mahkemesi iddianameyi kabul etti.
HABER MERKEZİ