YSK darbesi ile Rêzan Belediyesi’ne atanan AKP’li Hüseyin Beyoğlu, daha göreve gelmeden ‘yolsuzluk’ ile adı anılırken şimdi de belediyede yürütülen yolsuzluk soruşturmasında adı geçiyor. Beyoğlu, yolsuzluk nedeniyle soyadını bile değiştirmiş
Selman Çiçek
YSK darbesi ile HDP’nin elinden alınarak AKP’ye verilen Amed’in Rêzan (Bağlar) Belediyesi’nde rüşvet operasyonu başkan yardımcılarına kadar uzanmış, operasyon kapsamında AKP’li Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu’nun da akrabası olan Başkan Yardımcısı Sıddık Aycıl, rüşvet operasyonunda tutuklanmıştı. Aynı operasyonda Belediye Başkanı Beyoğlu’nun da ifadesi alınmış, yurt dışına çıkmama tedbir kararı ile serbest bırakılmıştı. Operasyon, bir iş insanının şikayeti ile başladı. Belediye Başkan Yardımcısı Sıddık Aycıl’ın imardan sorumlu olarak görevlendirdiği Fırat Kılıç, imar karşılığı iş insanından rüşvet istedi. İş insanı ise istenilen rüşveti kayda alarak Kılıç hakkında şikayette bulundu ve operasyon başladı.
Mahkeme, Beyoğlu hakkında tedbir kararı vermesine rağmen göreve devam ediyor. Yaşanan bu durum Beyoğlu’nun ilk vukuatı olmazken neredeyse her dönem adı yolsuzlukla anıldı.
Rüşvetçi imam olarak biliniyor
Beyoğlu’nun eskiden “Yalar” olan soyadını Diyarbakır AKP İl Başkanlığı’nda karıştığı bir yolsuzluk nedeniyle “Beyoğlu” olarak değiştirdiği ortaya çıkmıştı. 2012 yılında basına yansıyan haberlere göre soyadını Beyoğlu yapmadan önce Hüseyin Yalar’ın isminin “rüşvetçi imam” olarak yolsuzluk haberlerine konu olduğu öğrenildi. Para karşılığı kişilere imamlık kazandırdığı iddiasıyla gündeme gelen Hüseyin Yalar’ın hem kendisinin hem de başka imamların para karşılığında emekli olmalarını sağladığı da basına yansımıştı.
İlk altı ayda kasayı sıfırladı
Adı yolsuzlukla anılan Beyoğlu, YSK darbesi ile Rêzan Belediyesi’ne başkan olarak atandı. Göreve gelir gelmez Beyoğlu’nun ilk icraatı ise 192 milyon TL’lik belediye bütçesini 6 ayda sıfırlaması oldu. 2019’dan devredilen 150 milyon ve 2020 yılının 192 milyon olan bütçesine ek 90 milyon TL borçlanma yapan Beyoğlu, ilk 6 ay dolmadan toplam 432 milyon TL’yi bitirdi. Göreve atandığı günden bu yana belediyeyi sürekli borçlandıran Beyoğlu, HDP döneminde paylaşılan gelir gider tablosunu sitesinde paylaşmayı kaldırdığı için belediyenin ne kadar borcu olduğu bilinmiyor.
Kardeşler arası ihale
Beyoğlu’nun daha önce de kardeşi ile imar yolsuzlukları nedeniyle sorun yaşadığı basına yansımıştı. Beyoğlu ile daha önce belediye başkan yardımcılığı görevine getirilen ve tepkiler üzerine istifa eden kardeşi Haşim Merdoğlu arasında ihlaleler üzerinden rant kavgası yaşanmıştı. İddialara göre kardeş Merdoğlu, 9 Ekim’de belediye binasına gelerek AKP’li Beyoğlu ile görüşmek istedi. Ancak Beyoğlu, görüşme talebini reddetti. Söz konusu olaydan 2 gün sonra Merdoğlu tarafından gönderildiği ileri sürülen 2 kişi bu kez belediye binasına geldi. Belediye Başkan Yardımcısı Recep Ergün’ü darp etmeye kalkışan 2 kişi, “Bütün ihalelerden pay alıyorsunuz” şeklinde bağırdığı kamuoyuna yansımıştı.
Yine Beyoğlu’nu gündeme getiren konulardan biri de eşi Dürdane Beyoğlu’nun ailesinden 16 kişiyi işe almasıydı. Beyoğlu, belediye yönetimini aile şirketine dönüştürürken zaman zaman ihaleden pay alma kavgaları basına yansımıştı.
Kayyum sonrası yolsuzluk
AKP’li belediyelerde bugüne kadar yolsuzluk ve usulsüzlüğün yapıldığı en belirgin alan imar meselesi oldu. YSK darbesi ile HDP’nin elinden alınan belediye AKP’ye verilmişti ancak belediye meclis çoğunluğu HDP’de idi. Bu durum yolsuzluklar önünde bir engel teşkil ettiği için 37 olan Rêzan Belediyesi Meclis üye sayısının 30’unu alan HDP’nin 13 üyesine kayyum atandı. HDP’li üyelere kayyum atanmasının ardından 7 AKP’li meclis üye sayısı 20’ye çıkmasıyla salt çoğunluk AKP’nin eline kayyum darbesi ile geçti. Bu darbenin ardından yolsuzluk ve usulsüzlükler de başladı.
HEDEP Yerel Yönetimler Kurulu, usulsüzlük yapılan 40 imar dosyasını inceledi. Bunların tümünde meclis üyelerinin yerine atanan 13 kayyum meclis üyesinin desteği ile imar mevzuatına aykırı olarak geçirilerek revize imar değişikliğine gidildiği yönünde tespitte bulunuldu.
Usulsüz ihaleler
2021’in Mayıs ayına kadar Rêzan Belediyesi’nde toplamda sözleşme bedeli 180.405.834 TL’den ihale yapıldı. Bunun 169.165.901 TL’si pazarlık usulüyle yapıldı. Yani parasal olarak %93.76 oranında pazarlık usulüne başvurulmuş. Bu da doğrudan teminler dâhil pazarlık usulüyle tanınan maksimal oran olan %10’un çok çok üzerinde.
Değerinin üzerinde alım
Bugünün rakamları ile Alman marka ful sistem en büyük asfalt plenti satın alma fiyatı ile 25 milyon TL iken Rêzan Belediyesi, 20.09.2019 tarihinde 21 B ile 88.776.000,00 İş Makinesi ve Ekipmanların Kiralanması yani üç yıllık asfalt plenti kiralaması yaptı. İkinci el asfalt plenti ise güncel satın alma fiyatı ile 15 milyon TL iken belediyenin böyle uçuk bir rakamla satın alması yolsuzluğun boyutunu da gösteriyor.
Yeşil alanlar imara açıldı
İmar mevzuatına göre parsel bazlı imar değişikliği yapma yetkisi belediyelerden alınmasına rağmen ticaret alanlarında parsel bazlı emsal artışları hukuksuz bir şekilde yapıldı. Yeşil alan ve park alanlarının statüsü değiştirildi. Bu alanlar, ticari alanlara hukuksuz bir şekilde dönüştürülerek birilerine peşkeş çekildi.
Kişiye özgü değişiklik
Yine yapılan usulsüzlüklerden biri de fonksiyon değişiklikleriydi. Fonksiyon değişiklikleri ile emsal artışları yapıldı. Örneğin, akaryakıt alanı merkezi iş alanına çevrildi. Fonksiyon değişikliklerinin çevre yapılaşmalar göz önünde bulundurularak yapılması gerekirken göz önünde bulundurulmadan kişiye özgü yapıldığı tespit edildi. Fonksiyon değişiklikleri ile gizli yoğunluk artışları yapılırken ticaret alanlarına imar plan notu ile konut alanlarının yapılabilmesi sağlandı. Yapılan nüfus yoğunluk artışı oranında sosyal donatı alanlarının sağlanması gerekirken bu göz ardı edildi. Bu tür kararlar ayrıcalıklı imar kararları olarak görülüyor.
Kaçak kata izin verildi
Depremin vurduğu kentlerden biri olan Amed’de kaçak kat gündemdeki yerini korurken belediyenin kaçak katlara imar izni verdiği anlaşıldı. Kat yükseklikleri mevcut ve çevre yapılaşma dokusu göz önünde bulundurulması gerekirken göz önünde bulundurulmadan yapıldığı tespit edildi.
Bin 400 süs bitkisi kayıp
Belediyenin projelerinden biri olan “bağ evi” projesinde de yolsuzluk yapıldı. Bağcılar Mahallesi Aram Tigran Caddesi’nde yapılan bağ evi park alanına yöreye yabancı olan Trakya İlkeren, At Kuyruğu, Nihal Üzümü, Viti Vinifera, Vitis Vinifera Spalliera, Vitis Newyork Muscat, Victoria, Alponso Yalova İncisi ve Hatun Parmağı adlı fidanlardan sadece 710 adet dikildi. Aynı şekilde bin adet Taflan bitkisi ile bin adet Alev Çalı bitkisinin alana dikileceği projede yer alırken bu bitki türlerinden sadece 300’er adedinin ekilmiş olduğu, 2 bin 250 asma ile bin 400 süs bitkisinin kaybolduğu tespit edildi. HDP’li meclis üyelerinin yerinde tespit ederek tutanak tuttukları ve meclis kürsüsünden de hem binanın yapımı hem de projede yer almasına rağmen bitki ve asma fidanlarının eksik olduğu için kamu zararı oluştuğu ve konunun araştırılması gerektiği yönündeki önergeleri dikkate alınmadı. Ağaç ve fidanların olmadığı parkın henüz açılışı yapılmadı. Park çukurda kaldığı için sık sık yağmur suları altında kalıyor.
Torpil ile işe alımlar, belediye aracında 850 bin TL’nin yakalanması ve bu paranın iki başkan yardımcısı arasında bölünmesi, hülle yolu ile arsaların gasp edilmesi belediyenin karıştığı diğer yolsuzluklar.
Gönderilen müfettiş AKP’li
Belediye ile ilgili yolsuzluk iddiaları gündemde iken İçişleri Bakanlığı, iddiaları araştırmak için müfettiş görevlendirdi. Rêzan Belediyesi’ne gönderilen müfettiş Arif Yıldırım’ın genel seçimlerde Mersin’de AKP tarafından 6. sıradan vekil adayı olduğu öğrenildi. Yıldırım, daha önce de Süleyman Soylu’nun İstanbul Belediyesi’ne ilişkin “Belediyede PKK’liler çalıştırılıyor” iddiası ile soruşturmada görevlendirilmiş, tepki çekmişti.