Kayyumun yönettiği Urla Belediyesi’ne ait Sayıştay denetim raporunda iş alımı, ihaleler, belediyeye yapılan alımlar ve imar gibi birçok konuda usulsüzlük tespit edildi. Raporda ayrıca işçilere izin kullandırılmadığı da belirtildi
Sayıştay Dairesi Başkanlığı, yerel yönetimlere ilişkin 2022 yılı denetim raporlarını açıkladı. Denetim raporu açıklanan ve 2019 Aralık ayından itibaren kayyum ile yönetilen Urla Belediyesi’nde de birçok usulsüzlüğe rastlandı. Yine kayyumun belediyeye ait bir taşınmazı usulsüzce bir vakfa kiraladığı, doğrudan temin yoluyla yapılan alımların Elektronik Kamu Alımları Platformu’na (EKAP) kaydedilmediği, işçilere yıllık izin kullandırmadığı gibi birçok usulsüzlüğün tespit edildiği ortaya çıktı.
Belediyeye ait taşınmazların değer tespit çalışmalarının tamamlanarak muhasebe kayıtlarına alınmadığı belirtilen raporda, İdarenin Yönetmelik’te öngörülen formlar ve icmal cetvelleri oluşturulmadığı için taşınmazların mali tablolarda eksik göründüğü, muhasebe kayıtlarında bulunan taşınmazların maliyet bedeli ya da rayiç değer üzerinden izlenmediği ve taşınmazların cins tashihlerinin yapılmadığı tespit edildiği belirtildi.
Taşınmazlarla ilgili usulsüzlükler
Yine belediye tarafından hurdaya ayrılan varlıkların Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu’na satılmasına rağmen halen maddi duran varlıklar kısmında izlenmeye devam edildiğinin belirtildiği raporda, “Yapılan incelemelerde, kullanılma olanağını yitiren ve bu nedenle 294 Elden Çıkarılacak Stoklar ve Maddi Duran Varlıklar Hesabı’nda izlenen tutarların toplamı 2.435.078,71 TL iken 299 Birikmiş Amortismanlar Hesabı’nda kayıtlı bulunan tutarların 871.785,21 TL olduğu, dolayısıyla 299 Birikmiş Amortismanlar Hesabı’nın 1.563.293,50 TL tutarında hatalı bilgi içerdiği tespit edilmiştir” denildi.
İşçilere izin kullandırılmadı
Belediye bünyesinde işçi statüsünde çalıştırılan şirket çalışanları için kıdem tazminatı karşılıklarının ayrılmadığı ve bunların gider yapılarak ödendiği tespit edilen raporda, “İdarenin kadrolu 82 adet işçisinin toplam 7 bin 8 gün birikmiş yıllık izninin bulunduğu ve bu izinlerin yukarıda yer verilen mevzuat hükümlerine uygun olarak kullandırılmadığı, biriktirilen izinlerin emeklilik aşamasında toplu izin ücreti olarak işçilere ödenmesi suretiyle İdareye ek mali külfet oluşturduğu tespit edilmiştir.
106 mükellef indirimli (sıfır) bina vergisi oranından yararlandırıldı
Belediyenin yapım işleriyle ilgili usulsüzlüklerin bulunduğu raporda, maliyet hesaplamalarında açığa çıkan eksik hesaplama metotlarının kullanıldığı; yine imar, bina ruhsatı gibi konularda da usulsüzlükler tespit edildiğine yer verildi. Raporda dikkat çeken kısımda, “Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtlarında aktif sigortalı olarak görünen 106 mükellefin indirimli (sıfır) bina vergisi oranı uygulamasından yararlandırıldığı tespit edilmiştir” ifadeleri yer aldı.
HABER MERKEZİ