Kolik ilçesinde 2016 yılında çekilen ve öğrencilere ırkçı ifadelerin söyletildiği görüntüleri Meclis gündemine taşıyan HEDEP’li Koçyiğit, ‘Videonun çekilmesinden sorumlu olanlar hakkında soruşturma başlatılmış mıydı?’ diye sordu
Semsûr’un (Adıyaman) Kolik (Kahta) ilçesindeki Çıralık Ortaokulu’nda 2016 yılında çekilen ve öğrencilere ırkçı ve militarist söylemlerin söyletildiği görüntüler, sanal medyada bir kez daha gündem oldu.
Birçok sanal medya kullanıcısı duruma tepki gösterirken, konuyu Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Qers Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Meclis gündemine taşıdı.
Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na soru önergesi veren Koçyiğit, önergede, “Kürdüm, doğruyum, onurluyum ve gururluyum. Vatanıma ihanet etmem, edeni de affetmem. Biz bu ülkenin doğduk, bu ülkede doyduk ve bu ülkede adam olacağız. Daha nice aziz Sancarlar çıkacak Güneydoğu’dan. Onun gibi milliyetçi, onun gibi vatansever olacağız. O sese değil, bu sese kulak ver Türkiye. Ey şehit aileleri, evlatlarınız bizler için kanını akıttı, onları unutmayacağız. Biz de ülkemiz için terimizi akıtıp gururunuz olacağız. Hiçbir örgütün bizim savunmasına ihtiyacımız yok. Çünkü biz haksızlığa uğramıyoruz. Ey Müslüman Türk halkı, bir çocuk kadar cesaretin varsa sen de tepkini ortaya koy ve vatanını koru. Biz söylemekten çekinmiyoruz ve gururla da söylüyoruz. Ne mutlu Türk’üm diyene” şeklinde sözler söylettirildiği belirtti.
Videonun ilk olarak sanal medya hesaplarında Şubat 2016 yılında bazı polis ve öğretmenlerin hesaplarından paylaşıldığını da ifade ederek, “Dahası, dönemin Kahta Kaymakamı Ahmet Gazi Kaya’nın bu video dolayısıyla öğrencileri yine okullarında ziyaret ettiği ve tebrik ederek kütüphane hediye etme sözü verdiği de yine aynı dönemde basına yansımıştır” dedi.
Önergede şu sorulara yer verildi:
- Videonun sosyal medya hesaplarında paylaşılması açık bir çocuk hakkı ihlali iken Kaymakam’ın bu ihlalin üzerine gitmek yerine tebriğe gittiği sırada İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürü ne yapmaktaydı? Bakanlık bu konuda ne yaptı?
- 2016’da çekilip yaygınlaştırılan bu videodan sonra sorumlu kamu görevlilerine video metnini içeriği, kaydedilmesi ve yaygınlaştırılması bağlamında herhangi bir soruşturma açılmış mıdır? Açılmadıysa videonun yeniden ve hızla yaygınlaştırılması göz önünde bulundurularak bir soruşturma açılacak mıdır?
- Bu videonun kaydedilmesi ve yaygınlaştırılması öncesinde, öğrenciler için veli/vasilerinden Basın ve Halkla İlişkiler Şubelerinin Görev Yetki ve Sorumluluklarına İlişkin Yönerge ekinde yer alan “Açık Rıza Onayı” ile yazılı onay alınmış mıdır?
- Sıralarına oturtulmuş çocukların kendilerine verilen metin parçasını sırayla okudukları bu videoda tespit ettiğiniz hak ihlalleri nelerdir? Bunun tekrarlanmaması için bir önlem almayı planlıyor musunuz?
- Sorumluluğunuzda olan sınıf ortamında kaydedilen bu videoyu kim çekmiştir?
- Bu çocukların, okul ortamında güvenliğinden ve iyi olma halinden sorumlu olan kamu personelleri olarak, öğretmenlerine ve okul idaresine soruşturma başlatılmış mıdır?
- Bu metinde yazılan ve çocuklara okutulan metinde geçen MEB müfredatının bir parçası mıdır?
- Metinde geçen ‘Vatanıma ihanet etmem’ cümlesindeki kasıt nedir? Kimler vatana ihanet etmiştir?
- Yine metinde geçen ve bir kız çocuğuna okutulan “Biz bu ülkenin doğduk, bu ülkede doyduk ve bu ülkede adam olacağız.” ne demektir? Adam etmek MEB müfredatında bulunan ‘kazanım’lardan biri midir?
- Bu ve benzeri metinler başka okullarda da çocuklara okutulup kaydedilmekte midir? Bu ihlalin gerçekleşmemesi için bir önlem alınacak mıdır?
- Okullar MEB müfettişler tarafından hangi sıklıkla denetlemektedir? Bu denetimlerde çocuk hakları ihlalleri çerçevesinde raporlama yapılmakta mıdır?
- Türkiye’nin temel sorunlarından biri olan Kürtlerin eşit yurttaşlık sorununun çözümünde Kürt çocuklara anadilinde eğitim ve kültür hakkını sağlamazken çözümü bu ve benzeri milliyetçi söylemlerle çocukları asimile etmekte mi buluyorsunuz?
- Kürt çocuklara yönelik bu uygulamanın kendisi anayasaya aykırı değil midir?
HABER MERKEZİ