AFJC, Taliban’ın kararnamelerle medyayı niteliksizleştirdiğini belirttiği bir rapor yayınladı
Afganistan Gazeteciler Merkezi (AFJC), Dünya Televizyon Günü nedeniyle Taliban yönetimindeki televizyonlara ilişkin raporunu yayınladı.
Raporda, Taliban’ın tekrardan yönetime gelmesiyle birlikte yayınlanan kararnameler nedeniyle medyada hem niteliksel hem de niceliksel bir düşüşün olduğu belirtildi.
Taliban’ın Medya Yasasıyla uyuşmayan talimatlar yayınladığına dikkat çekilen raporda şu ifadelere yer verildi:
“Taliban kitle iletişim yasasını zımnen onaylamış ve bazı düzenlemeler yapılarak onay için Kandahar’daki Taliban liderliğine gönderildiğini duyurmuşken, son iki yıldır Taliban’ın Medya yasasına paralel olarak uygulamada medya yasasıyla örtüşmeyen talimatlar yayınladı. Afgan Gazeteciler Merkezi’nin tespitlerine göre, bu dönemde yayınlanan en az 14 direktifin 4’ü televizyonlara özel, geri kalanı ise genel olarak tüm medyaya yöneliktir.
Kadınların ulusal televizyonda çalışmasının engellenmesi, kadınların televizyon dizilerinde, filmlerde ve dizilerde yer almasının yasaklanması, haber sunumu yapan kadınların maske takmasının zorunlu kılınması, kadınların röportaj vermesinin yasaklanması yayınlanan talimatlar arasında yer aldı”
Kadının sesi yasaklandı, kararlara uymayanlar hapsediliyor
Raporun devamında şunlar yer alıyor:
“Aynı zamanda, gösterilerin ve sivil protestoların medyada yer almasının yasaklanması, bilgiye nasıl erişileceği, haberlerin nasıl yayınlanacağı, haberlerin nasıl yayınlanacağı ve içerik üretileceği gibi gazetecilerin ve medyanın Taliban’ı Afganistan’ın hükümeti olarak tanıtmasını gerektiren 10 talimat daha var.
Medyada müzik yayınlanmasının yasaklanması, Medyada kadın-erkek ayrımı yapılması ve kadın-erkek veya kadın-erkek röportajlarının yasaklanması, Taliban muhalifleri ve eleştirmenleriyle röportajların yasaklanması, ticari duyuruların yasaklanması, siyasi, güvenlik ve sosyal içerikli Taliban yetkililerinin performansını eleştirmenin yasaklanması, ‘Yasaklı medya’ ile çalışmanın yasaklanması ve yerel medyada kadınların seslerinin yayınlanmasının yasaklanması da Taliban üzerinde yıkıcı ve olumsuz bir etki yarattı.
Bu emirler gazetecilerin ve medyanın bazı şeyleri yapmasını yasaklarken, itaatsizliğin sonuçlarına ilişkin hiçbir şey söylemiyor. Ancak Afgan Gazeteciler Merkezi’nin bulguları, bu emirleri dikkate almayan medya yetkilileri veya gazetecilerin tehdit edildiğini veya hapsedildiğini, ayrıca medyanın faaliyetlerinin yasaklanması da dahil olmak üzere cezai yaptırımlarla karşı karşıya kaldığını gösteriyor. Bugün, Dünya Televizyon Günü münasebetiyle Afgan Gazeteciler Merkezi, uluslararası toplumdan medya özgürlüğünü ve özellikle televizyon istasyonlarının Afgan Kamu Medya Yasası uyarınca faaliyetlerini desteklemesini istiyor.”
WAN