Avrupa Birliği (AB), kanserojen glifosat kullanımına 10 yıl daha devam edileceğini açıkladı
‘Yeşil ekonomi’ iddialarıyla birçok kararlar alan Avrupa Birliği (AB), kanserojen glifosat (tarım zehiri) kullanımına 10 yıl daha devam edileceğini açıkladı. Geçtiğimiz 16 Kasım’da yapılan basın açıklamasında, “Komisyon, Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) ve Avrupa Kimyasallar Ajansı (ECHA) tarafından AB Üye Devletleri ile birlikte yürütülen kapsamlı güvenlik değerlendirmelerine dayanarak, bazı yeni koşullara ve kısıtlamalara tabi olmak üzere glifosatın onayının 10 yıllık bir süre için yenilenmesiyle faaliyetlerine devam edecektir” ifadeleri kullanıldı.
AB’de serbest
EFSA, temmuz ayında yaptığı bir değerlendirmede, mevcut beş yıllık onayın sona ereceği 15 Aralık tarihinden sonra glifosat kullanımının yenilenmesi için “kritik bir endişe alanı” bulmadığını iddia etmişti. Aralarında Avusturya, Fransa, Hollanda, Belçika, Lüksemburg ve Almanya‘nın da bulunduğu bazı ülkeler glifosatın belirli alanlarda ya da evlerde kullanımını yasaklarken, tarım zehiri olan glifosat hiçbir AB ülkesinde tamamen yasaklanmış değil.
Glifosat nedir?
Tarım ilacı olarak lanse edilerek soframıza taşınan sebze ve meyvelerdeki pestisitler; kanser, dermatit, endokrin, üreme ve nörodavranışsal bozukluklar, astım gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor. Türkiye’de 300’ün üstünde pestisit imalatında kullanılan aktif madde bulunuyor. Bu pestisitlerden biri olan glifosat maddesi, yabancı otlarla mücadelede kullanılan bir bitki zehri. Bitkinin yeşil aksamından alınıp yaprağına ve köküne nüfuz eden yani bitkinin bünyesine giren bir ‘ilaç’ olarak tanımlanıyor. Yabani ot mücadelesinde tüm otlar istinasız ölürken, bu zehir üretilen buğday vd. ürünlerle soframıza kadar taşınıyor.
EKOLOJİ SERVİSİ