ATK’nin ‘cezai ehliyeti yok’ yönünde verdiği rapora rağmen 14 yaşındaki B.T. hakkında ‘örgüt propagandası yapmak’ iddiasıyla ikinci kez dava açıldı
Mersin’de, Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) “cezai ehliyeti yok” yönünde hazırladığı rapora rağmen 14 yaşındaki B.T. hakkında sanal medya hesabı TikTok’tan yaptığı paylaşımlar gerekçesiyle “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla dava açıldı. Mersin 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nin kabul ettiği iddianamede, ATK’nin “örgütü propagandası yapma suçunun hukuki anlam ve sonuçlarını algılama ve davranışlarını yönlendirme yeteneğinin gelişmemiş olduğu” yönündeki rapora yer verildi.
İddianamede, cep telefonu incelenmesinde “PKK/KCK’yi övücü ve sahiplenici şarkıların bulunduğu, PKK/KCK’nin bayrağının ve örgüt mensubu şahısların fotoğrafının bulunduğu” ifade edildi. İddianamede, söz konusu “suçun” basın yoluyla işlenmiş olduğu ve B.T.’nin “suça sürüklenen çocuklara dair maddeden” cezalandırılması istendi. Davanın ilk duruşması için 27 Aralık’a gün verildi.
Ne olmuştu?
Mersin’de 14 yaşındaki B.T. adlı ortaokul öğrencisi, sanal medya platformu TikTok’tan 2 Kasım 2022 ila 11 Ağustos 2023 tarihleri arasında yaptığı paylaşımlar nedeniyle 27 Eylül’de yapılan ev baskınında gözaltına alındı. B.T.’nin, paylaştığı görsellerde HPG’lilerin olduğu ve bazı Kürtçe şarkılar nedeniyle “örgüt propagandası yaptığı” ileri sürüldü. Savcı, gözaltı günü Mersin 2’nci Sulh Ceza Hakimliği’nden, geçmiş tarihlerde meydana gelen “faili meçhul” olayların aydınlatılması amacıyla B.T.’den kan örneği alınması için talepte bulundu.
Aynı gün ifadesi alınan B.T. tutuklama talebiyle hakimliğe sevk edildi. B.T.’nin avukatı, müvekkilinin çocuk yaşta olduğuna işaret ederek, soruşturma öncesi savcının müvekkili hakkında “fariki mümeyyizlik (cezai ehliyet)” raporu almadığına işaret etti. B.T. hakimlik ifadesinin ardından imza şartıyla serbest bırakıldı. B.T. hakkında ilerleyen süreçte 3 sayfalık bir iddianame hazırlandı. Mersin 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi, iddianameyi iade etti. Mahkeme, “B.T.’nin işlediği fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılama veya bu fiille ilgili olarak davranışlarını yönlendirme yeteneğinin önemli derecede azalıp azalmadığının şüpheye yer vermeyecek şekilde kesin olarak tespit edilmesi” amacıyla Adli Tıp Kurumu’ndan (ATK) “fariki mümeyyizlik” raporunun soruşturma öncesinden alınması gerektiğine işaret etti. Mahkeme, bu konuda Yargıtay’ın daha önce verdiği emsal kararları da hatırlatarak, iddianamenin iade edilmesinin gerekçesini açıkladı. Savcı, bunun üzerine ATK’den “fariki mümeyyizlik” raporu istedi. ATK Mersin Adli Tıp Şube Müdürlüğü, “Suçun anlam ve sonuçlarını anlama ve davranışlarını yönlendirme yeteneğinin gelişmemiş” olduğu yönünde rapor alıp soruşturmayı yürütmeye devam etti.
Haber: Ergin Çağlar / MA