Dörtlü Zirve’yi değerelendiren Gazeteci Musa Özuğurlu, Türkiye’nin siyasi çözüm derken aynı zamanda Fırat’ın doğusuna askeri sinyal vermesini hatırlatarak, ”Erdoğan’ın siyasal çözümden kastı, muhalif gördüklerini yönetime ortak etmek, Kürtlerin kazanımına ise engel olmak” dedi.
Suriye’deki gelişmeleri yakından takip eden gazeteci Musa Özuğurlu, İstanbul’da düzenlenen Suriye konulu Dörtlü Zirve’ye ilişkin Mezopotamya Ajansı’na değerlendirmelerde bulundu.
‘Muğlak ifadeler’
Ortak basın açıklamasında teröre kaşı mücadele söyleminin muğlak olduğunu belirten Özuğurlu, ”Terör örgütü dediklerinde kimleri kastettikleri anlaşılamıyor” dedi. Suriye’nin toprak bütünlüğü konusundaki ifadenin hepsinin ortaklaştığı bir ifade olduğunu belirten Özuğurlu, ”Türkiye’nin buradan kastettiği konu herhangi bir şekilde Suriye içinde Kürtler lehine bir bölünme, en azından bir siyasi kazanımın olmaması gerektiği” ifadesini kullandı. Rusya’nın Türkiye ile bu konuda benzer bir fikre sahip olduğunu düşündüğünü söyleyen Özuğurlu, ”Ama bir taraftan baktığımızda Fransa’nın Kürt bölgesinde bir üs inşası içerisinde olduğunu da görüyoruz” dedi.
‘İdlib’de çatışma olacak’
İdlib’in eninde sonunda bir kriz noktası olacağını ve orada tekrar çatışmaların başlayacağını dile getiren Özuğurlu, İdlib’e muhtemel müdahalede Almanya ile Fransa’yı etkili bir taraf olarak görmediğini söyledi. Bu müdahalenin aynı zamanda Türkiye ile Rusya arasında yeni bir problem doğurabileceği öngörüsünde bulunan Özuğurlu, “Erdoğan özellikle kendi nüfuz alanını kaybedeceği için böyle bir operasyona karşı çıkacaktır ama eninde sonunda böyle bir operasyon kaçınılmaz. İdlib’in geleceğiyle ilgili olarak bunu söyleyebiliriz” dedi.
‘Erdoğan’ın siyasi çözümden anladığı farklı’
Rusya, Fransa ve Almanya’dan Suriye’ye ilişkin gelen siyasal çözüm açıklamalarına karşı Erdoğan’ın Fırat’ın doğusuna operasyon yapılabileceği yönündeki tersi açıklamalarını da hatırlatan Özuğurlu, ortada bir anlaşmazlığın olduğu görüşünde. Özuğurlu bu görüşünü şu sözlerle açıkladı: “Herkesin kendi siyasal çözüm açıklamasında kastettiği farklı. Erdoğan’ın siyasal çözümden kastettiği şu; muhalif olarak gördükleri birtakım grupların Anayasa Komisyonu’nda yer alması ve Suriye’deki yönetimde ortaklaşması. Erdoğan bunu kastediyor. Almanya ile Fransa da aynı şeyi kastediyor.”
‘Türkiye zorlamaya devam edecek’
Erdoğan’ın siyasal çözümden kastettiğinin doğrudan doğruya Kürt kazanımlarının herhangi bir şekilde Suriye otoritesi tarafından kabul edilmemesi olduğunu belirten Özuğurlu, sözlerini şöyle tamamladı: ”Eş zamanlı olarak da Erdoğan’ın desteklediği bir takım grupların yönetime dahil edilmesi. Türkiye’nin kastettiği budur. Ama bunun yanında üçünün veya hepsinin siyasal çözümden bahsettiklerini, askeri operasyonların çözüm olamayacağı vurgusunun da göz önüne alacak olursak Türkiye’nin hemen bundan sonra YPG mevzilerini bombalaması bu görüşün hepsi tarafından kabul edilmediğini somut olarak gösteriyor. Askeri çözümün hepsi tarafından kabul edilmediğini gösteriyor. Dolayısıyla Türkiye bir yandan siyasal çözüm derken, bir yandan askeri olarak bu meseleyi zorlamaya devam edecek gibi görünüyor.”