İsrail ve Filistin güçleri arasında çatışmalar sürerken, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Gazze’de Hamas yönetimini devirme hedeflerine ulaşmaları halinde ‘çok güçlü bir askeri varlık tutmaya devam edilmesi gerektiğini’ belirterek, ‘Bir boşluk bırakamayız’ dedi. BMGK’den ise ‘acil ve uzatılmış ara verilmesi’ kararı çıktı
Hamas’ın askeri kanadı Kassam Tugayları tarafından 7 Ekim’de başlatılan “Aksa tufanı” operasyonu ve sonrasında İsrail tarafından Gazze’ye yönelik başlayan saldırılar devam ediyor.
Saldırılarda şimdiye kadar onlarca insan hayatını kaybederken, özellikle Gazze neredeyse yerle bir edildi. Hastaneler başta olmak üzere temel ihtiyaç alanları İsrail’in saldırılarının hedefi olurken, sorunun çözümü için de tartışmalar devam ediyor.
Merkezi mahalle vuruldu
Filistin resmi ajansı WAFA, İsrail’in Gazze’deki merkezi mahallelerden olan Sabra Mahallesi’ni hedef aldığını duyurdu. Saldırılarda 50’ye yakın Filistinlinin hayatını kaybettiği belirtildi.
WAFA’nın haberine göre Gazze’deki Nuseyrat Mülteci Kampı’ndaki Malezya okuluna düzenlenen başka saldırılarda üç kişi, Gazze’nin güneyindeki Han Yunus kentindeki bombardımanda ise bir çocuk öldü.
İsrail Cumhurbaşkanı’ndan açıklama
İsrail’in Gazze’de “Hamas yönetimini devirme” hedefine ulaşması halinde bölgede yeni bir işgale girişme niyetine ilişkin ise Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’dan itiraf gibi bir açıklama geldi. Herzog, Hamas’ın yeniden güçlenmesini engellemek için “Gazze’de çok kuvvetli bir gücün kalması gerekebileceğini” söyledi.
‘Boşluk bırakamayız’
İngiliz gazetesi Financial Times’a konuşan Herzog, “Eğer çekilirsek, o zaman [yönetimi] kim devralacak? Bir boşluk bırakamayız. Mekanizmanın ne olacağı hakkında düşünmeliyiz; ortaya atılan çok sayıda fikir var” dedi.
Savaş sonrası düzene işaret etti
İsrail hükümetinin savaş bittiğinde Gazze’nin nasıl yönetileceğine dair birçok fikri ele almakta olduğunu söyleyen Herzog, ABD’nin ve “bölgedeki komşularının” savaş sonrası düzende bir tür dahli olacağını varsaydığını belirtti.
Hamas liderinin evi hedef alındı
Gece boyunca süren saldırılar kapsamında İsrail ordusu, Hamas lider Haniye’nin evinin hedef alındığını duyurdu.
Evin, “zaman zaman Hamas’ın üst düzey isimlerinin buluşma noktası olarak kullanıldığı” ileri sürülürken, yerel kaynaklar ise, saldırı sırasında Haniye’nin Gazze dışında olduğunu belirtti.
BMGK’den ‘acil ve uzatılmış ara verilmesi’ kararı
Öte yandan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), İsrail’in saldırdığı Gazze’de çatışmalara “acil ve uzatılmış ara verilmesi” talep edilen karar tasarısını kabul etti.
Malta’nın sunduğu karar tasarısı düzenlenen acil oturumda 15 üyeden 12’sinin “evet”, 3’ünün “çekimser” oyuyla kabul edildi.
ABD, Rusya ve İngiltere ‘çekimser’ kaldı
ABD, Rusya ve İngiltere çekimser oy kullanan ülkeler oldu.Diğer taraftan Konsey, Rusya’nın “insani ara” yerine ateşkes ifadesinin yer almasına yönelik değişiklik önerisini reddetti.
Kararda insani ateşkes yerine “çatışmalara acil ve uzatılmış insani ara” verilmesi ve uluslararası insancıl hukuka uygun şekilde Gazze Şeridi’nde koridorlar oluşturulması talep edildi.
Çocuklara dikkat çekildi
Söz konusu araların uluslararası insancıl hukuka uygun şekilde “yeterli gün” olması gerektiğine işaret edilen kararda, BM ve ortaklarına insani yardım için kesintisiz, hızlı ve güvenli erişim çağrısı yapıldı.
Gazze’yi yöneten Hamas ve diğer gruplardan öncelikle çocuklar olacak şekilde tüm rehinelerin serbest bırakılması çağrısı yapılan kararda, Gazze’deki sivil halkın temel ihtiyaçlarının tedarik edilmesinin engellenmesine son verilmesi istendi.
Şimdiye kadar 4 karar veto edildi
Gazze’deki insani durumla ilgili BMGK, 7 Ekim’in ardından 4 karar tasarısını veto etti.
İlk olarak Rusya’nın 17 Ekim’de sunduğu ve “insani ateşkes” talep edilen karar tasarısına ABD, İngiltere, Fransa ve Japonya “hayır” oyu kullanmıştı.
Bunun ardından Brezilya’nın “çatışmalara ara verilmesini” talep eden karar tasarısı, 18 Ekim’de ABD tarafından veto edilmişti.
Daha sonra 26 Ekim’de “ülkelerin meşru müdafaa hakkına” değinen ABD tasarısı Rusya ve Çin tarafından, aynı gün Rusya’nın insani ateşkes çağrısı da ABD ve İngiltere tarafından veto edilmişti.
Karar tasarıları geçmese de 193 üyeli BM Genel Kurulu’nda, 121 ülke Gazze’de insani ateşkes çağrısı yapılan tasarıya “evet” oyu vermişti.
BMGK’de kararın onaylanması için 9 ülkenin “evet” oyu vermesi ve hiçbir daimi üyenin kararı veto etmemesi gerekiyor.
HABER MERKEZİ