İsrail’in Gazze’ye bombardımanında NuJINHA’nın Arapça Servisi Gazze Muhabiri Nagham Karajeh de yaralandı. 40 günde 42 gazetecinin katledildiği rapor edildi. 3 gazeteci kayıp. 13 gazeteci ise tutuklandı
İsrail’in Gazze’yi bombardımanı 39. gün de durmadı. Görevi savaşta nelerin yaşandığı konusunda kamuoyu bilgilendirmek, fotoğraf çekmek ve görüntü almak olan gazeteciler katlediliyor. Evi vurulan NuJINHA’nın Arapça Servisi Gazze Muhabiri Nagham Karajeh yaralandı.
İsrail’in Gazze Şeridi’ne dönük saldırıları 7 Ekim’den bu yana aralıksız devam ediyor. Gazze’de 13 Kasım 2023 akşamı evi bombalanan NuJINHA’nın Arapça Servisi Gazze Muhabiri Nagham Karajeh yaralandı.
NuJINHA haberinde şunlar kaydedildi: “NUJİNHA’nın Arapça Servisi Gazze Muhabiri Nagham Karajeh saldırılar sırasında evine düşen bomba ile sağ ayağından ve başından yaralandı. İsrail’in 12 Kasım’da Şucaiyye semtine dönük gerçekleştirdiği saldırıda 25 yaşındaki muhabirimiz yaralanırken, aynı semtte 10 evde yıkıldı. Hastanelerin hedef alınmasından kaynaklı hastaneye gidemeyen muhabirimiz, cenazelerin sokaklarda tutulduğunu aktardı.”
CPJ: 42 gazeteci öldürüldü
Gazetecileri Komitesi’nin (CPJ) ön araştırmaları, İsrail saldırılarının başladığı 7 Ekim 2023’ten bu yana en az 42 gazeteci ve medya çalışanının öldürüldüğünü gösteriyor. Bu, CPJ’nin veri toplamaya başladığı 1992’den bu yana gazeteciler için en ölümcül dönem. Katledilen gazetecilerin 37’si Filistinli, 4’ü İsrailli ve biri Lübnanlı. 3 gazetecinin de kayıp olduğu açıklandı. 13 gazetecinin ise tutuklandığı bildirildi.
Saldırıları haber yapan gazeteciler aynı zamanda “çok sayıda saldırı, tehdit, siber saldırı, sansür ve aile üyelerinin öldürülmesine” maruz kaldı.
CPJ’in Ortadoğu ve Kuzey Afrika Program Koordinatörü Şerif Mansour yaptığı açıklamada, “Bölgedeki gazeteciler bu yürek parçalayan çatışmayı haber yapmak için büyük fedakarlıklar yapıyor. Özellikle Gazze’dekiler benzeri görülmemiş bir bedel ödedi ve ödemeye devam ediyor ve katlanarak artan tehditlerle karşı karşıya. Birçoğu meslektaşlarını, ailelerini ve medya tesislerini kaybetti ve güvenli bir sığınak veya çıkış olmadığından güvenli bir yer arayarak kaçtı” dedi.
30 yılda 1620 gazeteci katledildi
UNESCO tarafından açıklanan verilere göre son 30 yılda 1629 gazeteci hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden gazetecilerin yüzde 50.5’i sıcak çatışma bölgesinde yaşamını yitirirken yüzde 49.5’i ise sıcak çatışma bölgesi dışında bulunduğu yerde hedef oldu. Uluslararası Gazeteciler Federasyonu’nun 2020 yılında yayınladığı rapora göre son 30 yılda en fazla gazetecinin katledildiği ülke 339 ile Irak oldu.
GAZZE