Gazze’de 16 Kasım’dan sonra iletişim tamamen kesilecek, bölgedeki birçok hastane çalışamaz durumda. Filistin’e Tıbbi Destek Örgütü’nün yöneticisi Ward, Şifa Hastanesi’nde ağır durumdaki bebeklerin naklinin zor olduğunu ve tek güvenli yolun çatışmalara ara verilerek hastaneye yakıt tahsis edilmesi olduğunu söyledi, AB’yakıt desteği için çatışmalara ara verilmesi çağrısı yaptı
İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze’ye yönelik sürdürdüğü saldırılar 38’inci gününe girdi. Abluka altında tutulan Gazze’de iletişim ve internet sorunu yüzünden bir süredir teyitli bilgiler edinilemezken, Gazze’de bulunan Sağlık Bakanlığı, uzun süredir ölüm ve yaralı sayısına dair bir bilgi paylaşmadı.
Filistin İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı İshak Sedr de düzenlediği basın toplantısında, İsrail’in abluka ve saldırıları altındaki Gazze Şeridi’nde yakıt sıkıntısı nedeniyle 16 Kasım Perşembe günü itibarıyla iletişim hizmetlerinin duracağını bildirdi.
Sedr, “Devam eden savaşta iletişim hatlarının yüzde 65’i zarar gördü. Geriye kalan hatlar üzerinden şu ana kadar iletişim hizmeti sağlanıyor ancak bu da perşembe günü itibarıyla duracak.” dedi.
Gazze’deki İçişleri Bakanlığı ise Arap ve İslam ülkelerinin liderlerine, “İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını derhal durdurması için harekete geçme” çağrısında bulundu.
İçişleri Bakanlığı Sözcüsü İyad el-Bezm, yazılı açıklamasında, “Arap ve İslam dünyasının liderlerini, İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki Filistin halkına yönelik amansız saldırılarını durdurması için işgalci İsrail ile ABD yönetimine baskı uygulayacak pratik önlemler alınması adına çok geç olmadan derhal harekete geçmeye çağırıyoruz” ifadesi yer buldu.
Pek çok hastane hizmet veremez durumda
12 Kasım’dan beri hizmetin duruduğu Şifa Hastanesi’ndeki son durum içinse Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, bir açıklama yaptı. DSÖ’nün Şifa Hastanesi’ndeki sağlık çalışanlarıyla yeniden iletişime geçmeyi başardığını belirten Ghebreyesus, “Şifa Hastanesi’nde durum çok vahim. Hasta ölümlerinde feci oranda artış var. Ne yazık ki hastane artık hastane olarak hizmet veremiyor” dedi.
Hastanede elektriğin ve suyun olmadığı, internetin ise çok zayıf olduğu üç gün yaşandığını kaydeden Ghebreyesus, bu durumun temel bakım hizmetlerinin sağlanmasını önemli derece etkilediğini belirtti, bölgede sürekli duyulan silah sesleri ve bombalamaların, zaten kritik olan koşulları daha da kötüleştirdiğini vurguladı. Ghebreyesus, “derhal ateşkes” çağrısını yineledi.
Hastaneler Genel Müdürü Muhammed Zakut ise yaptığı son açıklamada, Gazze’deki herhangi bir hastaneye bir damla dahi akaryakıtın girmediğini vurgulayarak, “Şifa Hastanesindeki felaket durumu nedeniyle 36’sı çocuk 650 hasta ve yaralının hayatı tehlikede.” dedi.
Zakut, Gazze’deki Rantisi Çocuk Hastanesinin zorla tahliye edilmesi nedeniyle çocukların hayatının tehdit altında olduğunu aktardı.
İsrail ordusunun saldırılarını sürdürdüğü Gazze’de su ve elektrik kesintileri altında tıbbi ve diğer atıkların birikmesi nedeniyle herkesin hayatının tehlikede olduğunu belirten Zakut, “Mısır’dan acil olarak Şifa Hastanesi yerleşkesindeki hasta ve yaralılar için ambulanslar göndermesini talep ediyoruz.” ifadesini kullandı.
Şifa Hastanesi’nin yenidoğan yoğun bakımına destek olan İngiltere merkezli Filistin’e Tıbbi Destek Örgütü’nün yöneticisi Melanie Ward, ağır durumdaki bebeklerin naklinin zor olduğuna, ambulansların hastaneye ulaşamadıklarını, ve söz konusu bebeklerin hangi hastanelere nakledileceklerinin de belirsiz olduğuna dikkat çekerek, bu planın güvenli bir şekilde gerçekleşmesinin güç olduğunu duyurdu.
Ward, çatışmalara ara verilerek hastaneye yakıt tahsis edilmesi gerektiğini, tek güvenli yolun bu olduğunu savundu.
Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü’nün Başkanı Christos Christou de hastaların güvenli bir şekilde başka hastanelere naklinin haftalar alabileceğine dikkat çekti.
AB’den yakıt çağrısı
Öte yandan, AB de hastanelerin çalışmaya devam edebilmesi için Gazze’ye gerekli yakıtın gönderilmesi adına çatışmalara aralar verilmesi çağrısında bulundu.
Avrupa Komisyonu kriz yönetiminden sorumlu üyesi Janez Lenarcic, bu sabah Brüksel’de düzenlenen toplantıda “Gazze Şeridi’ndeki hastanelerin yarısından fazlasının, öncelikle yakıt eksikliği nedeniyle çalışmayı durdurduğunu” söyledi.
Lenarcic, çatışmalara ara verilmesi çağrısında bulundu. Ancak bu araların “anlamlı” olması için hastanelere önceden haber verilmesi ve bu araları kullanmak için hazırlık yapabilmeleri gerektiğini ekledi.
53 yardım tırı daha Gazze’ye ulaştı
Filistin Kızılayı’ndan yapılan yazılı açıklamada, 53 yardım tırının daha Refah Sınır Kapısı’ndan abluka altındaki Gazze Şeridi’ne girdiği ve ekiplerin, Mısır Kızılayından insani yardım taşıyan 53 tırı teslim aldığı belirtildi.
Yakıt girişine izin verilmediği belirtilen açıklamada, tırlarda gıda, su, ilaç, tıbbi malzeme ve yardım malzemesi bulunduğu kaydedildi.
Açıklamada, İsrail’in abluka ve yoğun bombardıman altında tuttuğu Gazze Şeridi’ne şu ana kadar 904 yardım tırının ulaştığı ifade edildi.
DIŞ HABERLER