DSİ’nin hazırladığı projeye göre, gölün yakınında bulunan Bozdağı’ndan 25 milyon metreküp suyu taşıyarak gölü doldurmayı amaçlarken TTKD bilim danışmanı ve göl uzmanı Dr. Erol Kesici bu durumun ‘Uygulamayı planladıkları proje, o bölgeye doğal göl değil, su deposu veya havuz oluşturur’ diye belirtti
Devlet Su İşleri’nin (DSİ) Manisa’da tamamen kuruyan Marmara Gölü’nü taşıma suyla kurtarılacağı iddiası tehlikeli bir girişim olarak değerlendiriliyor. Gölü eski haline getirmeyi planladığını iddia eden DSİ, “Taşıma Su İle Göl Kurtarma” projesi başlattı. DSİ’nin hazırladığı projeye göre, gölün yakınında bulunan Bozdağı’ndan 25 milyon metreküp suyu taşıyarak gölü doldurmayı amaçlıyor. Projede, suyun kaç kilometre uzaklıktan taşınacağı, kaç kuyu açılacağı, ihale yapılarak mı gerçekleştirileceği gibi sorulara yanıt yer almıyor.
‘Doğaya yapılacaken büyük kötülük’
Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) bilim danışmanı ve göl uzmanı Dr. Erol Kesici yaptığı açıklamada, gölün taşıma su ile doldurulmasının akılcı bir yöntem olmadığını belirterek, “Bir göle su taşınması hiçbir zaman görülmemiştir. Göl ekosistemiyle bir bütündür. Bu çok tehlikeli olan bir durum. Uygulamayı planladıkları proje, o bölgeye doğal göl değil, su deposu veya havuz oluşturur. Kova ile su taşımak gibi bir şey olacak. Ne kadar su taşıyacaksınız ve o suyu nasıl kullanmayı düşünüyorsunuz? Göle su taşınması doğaya yapılabilecek en büyük kötülüktür” dedi.
Buzdağı ekosistemi yok olur
Suyun taşınacağı bölgedeki suların ana kaynağının da bu yolla tehlikeye gireceğini ifade eden Kesici, “Dağlardan getireceğiniz suyla Bozdağı’ndaki ana kaynağı da kurutmuş olacaksınız. Taşıma su proje ile buradaki ekosistemi yok edecekler. Eko kırıma neden olacaklar. Gölü su ile dolduracağım diye Bozdağlarda kuraklığa sebep olacaklar. Marmara Gölü’nün kurumasına sebep olan ekolojik baskıyı Bozdağlarına uygulamaya çalışacaklar. Yapılabilecek en büyük kötülüğü yapacaklar. Ne kadar su getirirseniz getirin ekosistemi oluşturamadıktan sonra su yine kuruyacak ve buhar olacaktır” diye belirtti.
EKOLOJİ SERVİSİ