Erdoğan, İsveç’in NATO üyeliğinin Meclis’te onaylanmasını mümkün olduğu kadar kolaylaştırmaya çalışacağını söyledi
İsveç’in NATO üyeliği konusunda uzunca bir süre ‘PKK’nin İsveç’teki faaliyetlerini’ gerekçe göstererek üyelik talebini reddeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan ziyareti dönüşü gazetecilerin konuya dair sorularına, İsveç’in NATO üyeliğinin Meclis’te onaylanmasını mümkün olduğu kadar kolaylaştırmaya çalışacağını söyledi.
Erdoğan, “Bizim beklentilerimizin içerisinde en önemli olan PKK terör örgütünün Stockholm caddelerinde yaptığı gösterilerdi. Bunu Sayın Başbakan ile konuştuk. Türkiye’ye İsveç’ten silah ihracının önünü açtıklarını da bizlere söylediler. O konularda bu adımları attıkları doğru. Ama PKK terör örgütünün İsveç’teki faaliyetleriyle ilgili maalesef şu ana kadar alınmış herhangi bir tedbir yok. Atılan bir adım yok.” ifadelerini kullandı.
Görevlerinin ilk etapta bu işi parlamentoya sevk etmek olduğunu ve bunu yaptıklarını anlatan Erdoğan “Şimdi parlamentoda arkadaşlarımız Cumhur İttifakı olarak biz, orada çalışmalarımızı devam ettireceğiz” ifadelerini kullandı.
‘Onaylanma hızlı olmayabilir’
Euro News Türkçe’de yer alan habere göre, Türkiye’nin 2024 devlet bütçesine ilişkin görüşmelerin artık öncelik alacağını söyleyen Erdoğan, İsveç’in NATO üyeliğinin onaylanmasının hızlı olmayabileceğini de belirtti.
“Meclis yoğun bir şekilde bütçeye ağırlığını verecek,” diyen Erdoğan ” Fakat biz mümkün olduğunca işi kolay kılmaya çalışacağız. Bu noktada elimizden gelen olumlu gayreti göstermeye çalışacağız. Yeter ki karşımızdakiler bize olumlu yaklaşsınlar,” ifadelerini kullandı.
Tasarının genel kurulda oylanmadan önce parlamentonun dışişleri komitesi tarafından onaylanması gerekiyor. Son olarak Erdoğan’ın da imzalaması ile tasarı yasalaşacak.
‘Türkiye, üyeliği onaylamıyordu’
Uzun süre tarafsız kalan İsveç ve Finlandiya, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinden sonra güvenliklerini artırmak amacıyla geçen yıl NATO’ya katılmak için başvurmuştu. Finlandiya’nın üyeliği Nisan ayında kesinleşti ancak İsveç’in teklifi Türkiye ve Macaristan tarafından ertelendi.
Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan en son 21 Eylül’de Macaristan dönüşünde de gazeteciler tarafından sorulan İsveç’in üyelik talebini Meclis’e gönderip göndermeyeceği sorusuna, “Gönderilmesi ve sürecin Meclis’ten hızlı şekilde geçmesi İsveç’in verdiği sözlere sadık kalmasıyla doğru orantılı. İsveç’in her şeyden önce Stockholm caddelerine sahip çıkması lazım. Eğer Stockholm caddelerine sahip çıkmazsa, bizim kutsalımıza, kutsallarımıza bu saldırılar devam ederse kusura bakmasınlar” demişti.
Ardından 23 Ekim 2023 tarihinde, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının sanal medya hesabından yapılan paylaşımla İsveç’in NATO’ya Katılım Protokolü’nün imzalanıp Meclis’e gönderildiği duyurulmuştu.
HABER MERKEZİ