İsrail, abluka altında tuttuğu Gazze’ye yönelik saldırılarını sürdürürken, Uluslararası Af Örgütü yaptığı açıklamada, ‘Gazze’deki insani felaket daha da kötüleşiyor’ vurgusunu yaptı. Gazze’deki İçişleri Bakanlığı ise İsrail’in Filistinlilerin sığındığı Cibaliya Mülteci Kampı’ndaki bir okulu bombaladığını duyurdu. Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail saldırılarında hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısının 9 bin 488’e ulaştığını açıkladı
İsrail’in Filistin’e yönelik saldırıları 29’uncu gününde devam ediyor. İsrail, Gazze’den düzenlenen saldırılarda 315’i asker 1400’den fazla İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin yaralandığını duyurdu. Kassam Tugayları’nın elinde ise 242 İsrailli esir bulunuyor.
Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığına göre, İsrail’in saldırılarında hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 9 bin 227’yken en az 23 bin kişi yaralandı. Batı Şeria ve Kudüs’te İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimciler de 144 Filistinliyi öldürdü.
Acil ateşkes çağrısı
Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International), çatışmalar durmadığı takdirde İsrail’in 16 yıldır abluka uyguladığı Gazze’deki insani felaketin daha da kötüleşeceğini vurguladı.
İngiltere merkezli örgütten yapılan açıklamada çatışmalar nedeniyle sivil ölümlerinin daha önce görülmemiş seviyelere yükseldiği ifade edilerek, “Her geçen gün daha fazla hayat sona eriyor, Gazze’deki insani felaket daha da kötüleşiyor” denildi.
“Çatışmalar bir an önce durmazsa İsrail’in işgal altındaki Gazze’ye 16 yıldır uyguladığı hukuk dışı ablukanın yol açtığı insani felaket daha da kötüleşecek.” ifadelerine yer verilen açıklamada tüm tarafların savaş suçları işlemeyi ve uluslararası insancıl hukuku ciddi şekilde ihlal etmeyi sürdürdüğüne vurgu yapıldı.
Ateşkesin tüm tarafların hukuka aykırı saldırılarına son vermenin yanı sıra insanların çektiği acıya çare olmak üzere yardım kuruluşlarının bölgede faaliyetler yürütmesini sağlayacağı ifade edilen açıklamada, hastanelerin ihtiyaçlarının sağlanması için de ateşkese ihtiyaç olduğu belirtildi.
İsrail, hastanelerin çevresini vurmaya devam ediyor
Dün gece İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nde binlerce hasta ve sivilin bulunduğu Şifa Hastanesi yerleşkesinin giriş kısmını vurmasının ve saldırının Mısır’da tedavi görmek üzere yaralıları taşıyan ambulans konvoyunun yola çıkacağı sırada gerçekleşmesi kamuoyunda ciddi bir tepki yarattı.
Gazze’deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, Gazze kentindeki Şifa Hastanesi’nde basın toplantısı düzenledi. İsrail’in sağlık çalışanlarını hedef aldığını belirten Kudra, “İsrail, Refah Sınır Kapısı’na ulaşmak üzere güneye doğru hareket eden ambulans konvoyunu hedef aldı. Saldırıda ölü ve yaralılar var.” dedi.
İsrail ordusunun sahil yolundaki Reşid Caddesi’nde de iki ayrı noktada ambulansları hedef aldığını söyleyen Kudra, söz konusu ambulansların da Refah Sınır Kapısı’na doğru yaralı taşıdığını kaydetti.
Öte yandan, İsrail ordusu, ablukayı sıkılaştırdığı, yakıt girişine izin vermediği Gazze Şeridi’nde saldırılardan kaçanların sığınma merkezine dönüşen Şifa Hastanesi’nde ambulansı vurduğunu doğruladı.
İsrail Ordu Sözcülüğünden yapılan yazılı açıklamada, abluka altındaki Gazze Şeridi’nde “karadaki askerlere saldırı hazırlığındaki Hamas teröristlerini taşıyan ambulansın” hedef alındığı iddia edildi.
Filistin merkezli El-Aksa televizyonunda yer alan haberde ise savaş uçaklarının girişini bombaladığı Nasr Çocuk Hastanesi’nde ölen ve yaralananların olduğu belirtildi.
ABD: Hamas’ın yardımlara el koyduğu bir durum görmedik
Öte yandan, Reuters’ın haberine göre, Refah Sınır Kapısı üzerinden son 2 haftadır Gazze’ye sağlanan insani yardımlar hakkında konuşan ABD Orta Doğu İnsani Meselelerden Sorumlu Özel Temsilcisi David Satterfield, “yardımların yeniden başladığı bu iki hafta boyunca sıfır engelleme ya da müdahale olduğunu” söyledi.
Satterfield, Gazze’deki yakıt depolarına, yardım tırları, tuzlu su arıtma ve Gazze’nin güneyindeki hastaneler için Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) tarafından erişim sağlandığını belirtti.
“Hamas’ın yardımları engellediği ya da yardımlara el koyduğu herhangi bir durum görmedik” diyen Satterfield, ‘eğer yakıt tükenirse içeri yakıt getirmek için üzerinde anlaşılan bir mekanizma olduğunu’ da söyledi. ABD’li temsilci ayrıca İsrail’in Gazze’den gelen insanların tedavisi için hastane kapasitesi olan gemiler ayarlamak üzere ABD’nin dışındaki ülkelerle de ikili görüşmeler halinde olduğunu anlattı.
David Satterfield’ın paylaştığı bir diğer bilgiye göre de çatışmaların başladığı 7 Ekim’den bu yana 800 bin ile 1 milyon kişi Gazze’nin güneyine geçti, 350 ila 450 bin kişi ise kuzeyde kaldı.
BM ateşkes çağrısını yineledi
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze’de insani ateşkes çağrısını yineleyerek, İsrail bombardımanına maruz kalan, kuşatma altındaki Gazze Şeridi’nde insani ihtiyaçların karşılanması için bölgeye yardım gönderilmesi gerektiğini ifade etti.
BM Genel Sekreteri gönderilen gıda, su ve ilaç miktarının ihtiyacı karşılamak bakımından bir hayli yetersiz olduğunu kaydetti.
Gazze’deki insani durumun dehşet verici olduğunu belirten Guterres, “Morglar dolup taşıyor. Dükkanlar boş. Sağlık tedbirleri çok kötü. Özellikle çocuklarda; hastalıklarda ve solunum hastalıklarında artış görüyoruz. Bütün bir nüfus travma geçiriyor. Hiçbir yer güvenli değil” diye konuştu.
Guterres, hastanelerin ve su dağıtım merkezlerinin yakıt sıkıntısı çektiğini, Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı’nın (UNRWA) tesislerinin kapasitesinin bir hayli üstünde dolduğunu ve sürekli olarak bombardımana maruz kaldığını belirtti.
Guterres 7 Ekim tarihindeki terör saldırılarını da unutmadığını ifade ederek Hamas’tan elindeki tüm rehineleri derhal kayıtsız şartsız serbest bırakmasını istedi.
İsrail, Filistinlilerin sığındığı bir okulu bombaladı
İsrail ordusu Gazze’nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı’ndaki binlerce Filistinliyi barındıran El-Fahura Okulunu bombaladı.
Gazze’deki İçişleri Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada, “İşgal kuvvetlerinin Cibaliya Mülteci Kampı batısında binlerce yerinden edilmiş kişiyi barındıran El-Fahura Okulunu bombalaması sonucu çok sayıda Filistinli öldü ve yaralandı” ifadelerine yer verildi.
Bakanlık açıklamasında şu ana kadar ölü ve yaralı sayısını belirtmedi.
Bilanço ağırlaşıyor
Filistin Sağlık Bakanlığı İsrail saldırılarında hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 9 bin 488’e ulaştığını açıkladı.
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada ölenlerin 3900’u çocuk olduğu belirtildi.
Bakanlık ayrıca “İsrail, kasıtlı olarak bazı aileleri hedef alan, 10’ü büyük olmak üzere 1006 katliam gerçekleştirdi. 150 sağlık çalışanı hayatını kaybetti, 105 sağlık merkezi, 16 hastane ve 27 ambulans hizmet dışı kaldı” ifadelerini kullandı.
DIŞ HABERLER