Yaresan Kürtleri 3 gün tuttukları oruç ardından Xavankar Şenlği’nde bir araya gelerek, bolluk ve bereketi simgeleyen Sultan İshaq’ın sofrasına oturdu
Yaresan Kürtleri, Kürdistan ve İran’ın dört bir yanından 31 Ekim’de Kirmanşah eyaletinin Gahvare şehrine bağlı Toşami köyünde bulunan Sadat Hayderi Tekiye’sinde toplanarak Xavankar geleneğini kutladılar.
Yaresan Kürtlerinin kadim ve en önemli geleneklerinden biri olan bu kutlama, üç günlük orucun ardından gerçekleştirildi. Şenliğe katılanlar arasında Toşami köyü sakinleri, Kİrmanşah eyaletinin farklı şehirlerinden gelen yurttaşlar ve Qazvin, Kelardeşt, Hamedan’dan misafirlerin yanı sıra Yaresan topluluğu dışında Pave, Javanrud ve Merivan şehirlerinden çok sayıda kişi katıldı. Kadınlar ve erkekler Kürt kıyafetleri ile kutlamaya katılırken, tavaf töreninin ardından tüm katılımcılara bereket olarak yemek ikram edildi. Davetliler Sultan İshaq Xavankar ‘ın sofrasına oturarak yemeklerini yediler. Şenliğin en önemli özelliği ise her anının kollektif hazırlanmış olması.
Bolluk ve bereketi simgeliyor
Sultan İshaq ve yoldaşlarının işgalcilere karşı direnişini hatırlatan bu şenlik, aynı zamanda onun adını taşıyor ve bir rivayete göre kurucusu, başka bir rivayete göre dirilişçisi olan Sultan İshaq’ın “Havankar”ına gönderme yapıyor. Bu isim iş ve geçim, rızk sahibi anlamına gelir. Bu kelimenin kökeni Yaresan ritüelinde Sultan İshaq’ın görüşünün insanların iş ve hayatları için bereket kaynağı olarak kabul edildiği ve insanların işlerinde sağlık ve bereket istemek ve rızkını artırmak için ona tevessül etmeleri gerektiği inancından gelmektedir. Bu nedenle Kürtçe bileşik isim olan ve iki bölümden oluşan Xavankar olarak anılmaktadır. İlk kısmı sahip anlamına gelen xavan’dir, ikinci kısmı ise Farsçada kar/çalışma ile aynı anlama gelir.
Kaynak: NuJinha