‘İç barış ve güçlü diyalog’ vurgusunun yapıldığı KNK Genel Kurulu’nda 20 maddelik beyanname yayımlandı. Beyannamede Kürdistani partilere, aralarında yaşanan soğukluğu sona erdirme çağrısı yapıldı.
Kürt siyasetçi, siyasi parti ve kurum temsilcilerinin katılımıyla Hollanda’nın Barloo şehrinde düzenlenenKürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Genel Kurul Toplantısı, 2 gün süren yoğun tartışmaların ardından önceki gün sonlandı. KNK tarafından hazırlanan 20 maddelik beyanname eşbaşkan Nilüfer Koç tarafından açıklandı. “Güçlü diyaloğun kurulması ve iç barışın sağlanması” vurgusunun yapıldığı beyannamede,Kürtler arasında fiziki bir savaş olmadığı, fakat diyalog ve iç barışın da istenilen düzeye gelmediği belirtildi.
Beyannamede ulusal birlik amacının gerçekleşmesi için iç barış sağlanması ve her şeyden önce Kürdistani partiler arasında yaşanan soğukluğun sona ermesi gerektiği belirtildi. Parti ve kurum temsilcileri ortak bir program ile projelerini hayata geçirmesi önerisinde bulunulan beyannamede Kürdistani partilere aralarında yaşanan bütün kırgınlıkları ve sorunları bir kenara bırakma çağrısı yapıldı. Beyannamede, “Unutulmasın ki Kürtler ve Kürdistan’da yaşan diğer halklar arasında iç barış sağlanırsa ulusal birlik çok daha çabuk olur” denildi. PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın İmralı’daki durumuna da dikkat çekilen beyannamede,KNK’nin Öcalan’ın özgürlüğü için 2 sempozyum yapma kararı aldığı belirtilerek, “KNK olarak Tüm Kürtlerden veKürdistani partilerden Sayın Öcalan’ın özgürlüğü için yürütülecek çalışmalara katılım çağrısında bulunuyoruz” ifadesi yer aldı.
İran’daKürt aktivistlere dönük idam cezalarına da değinilen beyannamede şunlar belirtildi: “İran’ın yapmış olduğu bu insanlık dışı uygulamalar kabul edilemez. KN Kolarak bu saldırıları kınıyoruz. Aynı zamanda Türkiye ve İran yönetimlerine tez zamanda Kürt karşıtlığı politikalarını sonlandırmaları ve Kürt temsilcileriyle müzakere yapmaları konusunda çağrı yapıyoruz. Türkiye ve İran’ın kaostan çıkması ancak Kürtler ile kuracakları ilişkilerle mümkün olabilir.” Beyannamede Bağdat’a ise şu çağrıda bulunuldu: “Bağdat hükümetindenKürdistan temsilcilerine karşı adil davranmaları istiyor ve Kürdistan’ın hak ve hukukunu kabul etmelerinin önemine, pratikte de bunu yaşamsallaştırmalarının olmazsa olmazlarımızdan olduğunu belirtiyoruz.” ‘BM’de temsil edilmeliyiz’ BM yasalarına uygun davranarak Ortadoğu’da insan haklarının korunması için mücadele eden Kürtlere destek vermesi gerektiği belirtilen açıklamada “Yaşananlardan kaynaklı Kürtler BM’de temsil edilmeli. BM Kürtlerin temsil edilmesi için bir sandalye ayarlamalı” ifadesi yer aldı. BeyannamedeKürt medyasına da “KNK olarak Kürt medyasının özgür ve adil bir yayın politikası yürütmesini ve iç barışın sağlanmasına hizmet etmesini talep ediyoruz” çağrısı yapıldı.
Beyannamede ayrıca şunlar belirtildi: “Kürdistan’da aynı zamanda birçok farklı etnik yapı bulunmakta ve onlar da Kürt halkı ile kader birliği içerisindedir. Başta Asûrî, Süryani,Keldani, Ermeni, Yahûdî, Roman, Türk, Arap, Fars ve diğer farklı halklar veya inançlar Kürdistan coğrafyasının asli parçalarındandır. Onların da hakları saklıdır ve kaderleri hakkında söz söyleme hakkına sahiptirler. Toplumsal barış için temel esaslardan biri deKürt halkının bu kardeş halklarla kuracağı demokratik ilişkidir. KNK, bu halkların varlığı, çalışmaları ve mücadelelerine büyük önem vermektedir.”
DEN HAAG