Avukat Cihan Aydın, müvekkili Gültan Kışanak’ın tahliye edilmemesine tüm muhalefetin tepki göstermesi gerektiğini belirterek, ‘Bu sadece Gültan Kışanak meselesi değil tüm Türkiye halklarını, demokrasisini ve muhalefeti hizaya getirme meselesidir’
DAİŞ’in Kobanê’ye dönük saldırılarına karşı 6-8 Ekim 2014’te gerçekleştirilen eylemler gerekçe gösterilerek açılan Kobanê Davası kapsamında 2016 yılından bu yana tutsak bulunan Amed Büyükşehir Belediyesi eski Eşbaşkanı Gültan Kışanak, Ceza Mahkemesi Kanunu’nda (CMK) belirlenen 7 yıllık azami tutukluluk süresi dolmasına rağmen tahliye edilmiyor. Kışanak’ın devam eden tutukluluk haline karşı avukatlarının şuana kadar yaptıkları itiraz ve başvurular ise henüz bir karara bağlanmış değil.
Gültan Kışanak’ın avukatlarından Cihan Aydın, Kobanê Davası ile Kışanak’ın tutukluğu arasındaki ilişkiyi ve tutukluluk halinin devamına dair Mezopotamya Ajansı’na konuştu.
‘Karanlık sürecin vebali vekillerimize yıkıldı’
Kobanê Davası’nın başından itibaren hukuksuz ve siyasi bir şekilde yürütüldüğünü söyleyen Aydın, davadaki temel amacın Kürt siyasetini Türkiye siyasal denkleminin dışında tutmak olduğuna dikkat çekti. Bu nedenle davayı “Kobane Kumpas Davası” olarak adlandırdıklarını ifade eden Aydın, “Kobanê eylemleri sırasında işlenen ve failleri bugüne kadar ortaya çıkarılmayan çok karanlık bir sürecin bütün günahı, vebali bizim müvekkillerimize yıkılmış durumda. Halbuki bu sürecin son derece karanlık olduğu, aydınlatılmadığı ve aydınlatılması için meclis araştırması konusundaki girişimlerin sürekli bir şekilde reddedildiğine tanık oluyoruz” dedi.
‘Toplum dizayn ediliyor’
Kobanê Davası’nı “toplumu dizayn etmek için kullanılan bir laboratuvar” olarak tarifleyen Aydın, “Bu dava üzerinden müvekkillerimize verilen mesajlar, müvekkillerimize yönelik tehditler, kişilik hakkını rencide eden tavır ve davranışlar aslında hem muhalif kesimi hem de Türkiye yargısının dizaynının bir aracı olarak kullanılıyor. Müvekkillerimiz hedef alınarak, parmak sallanarak aslında topluma parmak sallıyorlar ama aynı zamanda Türkiye yargısına da, ‘ayağını denk al’ çağrısında bulunuyorlar” ifadelerini kullandı.
‘Tahliye edilmemeleri süreçle bağlantılı’
“Bu davada kimin tutuklanacağı, ne kadar tutuklu kalacağı, ne kadar ceza alacağı, bütün bu süreçlerin tamamı şu anki rejim tarafından karara bağlanacak” diyen Aydın, Kışanak’ın tutukluluk süresini tamamlamasına rağmen hala tahliye edilmemesinin de bu süreçle doğrudan bağlantılı olduğuna işaret etti.
Aydın, “İktidar Sayın Kışanak’ın eğer tahliye edilmemesi gerektiğini düşünüyorsa mahkemeler sadece ve sadece buna bir kılıf bulmakla görevli. Ve şu anda karşı karşıya olduğumuz tablo da bu. Hukuk arkadan dolandırılıyor, çarpıtılıyor. Çünkü siyasetçiler Sayın Kışanak’ın cezaevinde kalmasını istiyorlar. Mahkemeye düşen tek görev buna ilişkin keyfi, hukuki olup olmadığına bakmaksızın bir gerekçe bulmaktır” ifadelerini kullandı.
‘AYM talebimizi kabul etmese AİHM’e başvuracağız’
Hukuki sürece değinen Aydın, “Kışanak’ın 7 yıllık tutukluluk süresi dolduğu için öncellikli olarak mahkemeye tahliye talepli bir dilekçe sunduk. Bu dilekçemiz henüz karara bağlanmadı. Bunun sonucunu bekleyeceğiz. Eğer bu talebimizi 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedilirse, 23’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne itiraz edeceğiz. Bu da reddedilirse AYM’ye yapmış olduğumuz başvuruyu bir kez daha güncelleyeceğiz. AYM’ye mahkemelerin bu tutumuna ilişkin kararlarını sunarak, bildirimde bulunacağız ve AYM’nin bir an önce Sayın Kışanak’a ilişkin olarak bir karar vermesini talep edeceğiz. Eğer bu talebimizde AYM tarafından kabul görmezse, AİHM’ne başvuracağız” dedi.
‘Sadece Kışanak’ın meselesi değil’
Kışanak’a karşı yürütülen “hukuksuzluğun” yalnızca Kışanak’la sınırlı olmadığını belirten Aydın, bu nedenle verilecek kararın ülkedeki tüm halkları ve demokrasiyi etkileyecek bir karar olacağına dikkat çekti. Tüm toplumsal muhalefetin sürece tarafsız yaklaşarak ortak bir tepki geliştirmesi gerektiğinin altını çizen Aydın, “Bu sadece Gültan Kışanak meselesi değil tüm Türkiye halklarını, demokrasisini ve muhalefeti hizaya getirme meselesidir. Bugün Sayın Kışanak’a yapılır, yarın başkasına yapılır. İnsanların politik, dünya görüşlerine, cinsiyetlerine, aidiyetlerine, hangi milletten olduğuna bakmaksızın bir haksızlık varsa, buna topyekun karşı durması, tepki göstermesi gerekiyor. Türkiye muhalefeti bunu başardığı zaman, Türkiye’nin demokratikleşmesi için bir umut olabilir. Aksi halde bu hengamede yalnızca Kürtler ve Kürt muhalefeti değil Türkiye’nin bütün demokratik güçleri ve muhalefeti hep birlikte batacak” ifadelerini kullandı.
İSTANBUL