Sadece Ekim ayında cezaevlerinde tutulan ve infazı tamamlanan 30 yıllık 5 tutsağın tahliyesi engellendi. Tahliyeler, İdare ve Gözlem Kurulu tarafından başta “pişmanlık dayatması” gerekçe gösterilerek engelleniyor
AKP’nin Kürtler üzerinde uyguladığı özel savaş politikası nedeniyle cezaevlerinde tutsaklar üzerinde işkence ve baskılar artıyor. Özellikle 30 yıllık infaz süresini tamamlamış tutsakların tahliyeleri türlü gerekçelerle engelleniyor. Bu gerekçelerin başında “pişmanlık dayatması” gelirken, tutsakların “kitap okumadın”, “temizliğe dikkat etmedin” gibi sudan bahanelerle de tahliyesi engeleniyor.
Ekim ayında tahliyesi türlü gerekçelerle engellenen tutsakları derledik. Buna göre; sadece Ekim ayında 30 yıldır tutuklu bulunan ve tahliye olması gereken 5 tutsağın tahliyesi engellendi.
3 kere tahliyesi engellendi
Riha’da 3 Mayıs 1993’te tutuklanan ve hakkında açılan davada müebbet hapis cezasına çarptırılan Sinan Sütüpak’ın infazı tamamlanmasına rağmen tahliye edilmiyor. Yozgat Cezaevi’nde tutuklu bulunan Sütpak’ın 3 Mayıs’ta tahliye olması gerekiyordu ancak Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu’nun “iyi halli değil” raporu nedeniyle tahliyesi 3 ay ertelendi. Ağustos ayında bir kez daha aynı gerekçesiyle 3 ay tahliyesi engellendi. Sütpak’ın dün (29 Ekim) tahliye edilmesi bekleniyordu. Ancak bir kez daha “iyi halli olmadığı” iddiasıyla tahliyesinin engellendiği öğrenildi.
Gerekçe ‘pişman değil’
Tahliye ertelemeye, “Cezaevinden çıkması durumunda hayat enerjisinin düşük olduğu, cezaevine girdikten sonra örgüt ile bağlantısını kesmediği, itirafçı olmadığı, radikal düşüncelerinden vazgeçmediği, örgütü açıkça ‘terör örgütü’ olarak nitelendirmediği, herhangi bir pişmanlık beyanı olmadığı, suç işlemeye meyilli olduğu” gerekçeleri gösterildi.
6 yıl daha tutuklu kalacak
Tahliyesi engellenen bir başka tutsakta İzmir Şakran 2 Nolu F Tipi Kapalı Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde bulunan 68 yaşındaki 30 yıllık tutsak Mehmet Şirin Gümüş. 16 Ağustos 1993 yılında tutuklanan Gümüş, müebbet hapis cezası almıştı. 30 yıldır tutuklu bulunan Gümüş’ün 9 Ağustos’ta tahliye olması gerekirken, daha önce hakkında verilen hücre cezaları gerekçe gösterilerek infazı yakıldı. Buna göre Gümüş 6 yıl daha tutuklu kalacak.
Gümüş’ün avukatı Abdülhadi Çetin, müvekkili hakkında farklı tarihlerde verilen 8 hücre cezasına karşı Karşıya Cumhuriyet Başsavcılığı’na itirazlarda bulundu. Yapılan itirazlar sonucunda 4 hücre cezası iptal edilirken, verilen bir ceza infaz edildi, 3 cezayla ilgili itiraz süreci devam ediyor. HABER MERKEZİ
Tahliyesine ikinci engel
Yozgat 2 Nolu T Tipi Cezaevi’nde bulunan 30 yıllık tutsak Ali Şen’in tahliyesi de 2. defa ertelendi. 26 Ekim’de tahliye olması gereken Şen’e İdare ve Gözlem Kurulu “pişmanlık” dayatmasını kabul etmediği için tahliyesini ikinci bir kez ertelendiğini söyledi.
Ailesi Şen’in birçok hastalığı olduğunu belirterek, “Babamın hastalıkları cezaevinde ilerledi. Durumunun daha kötü olmasından endişe ediyoruz. Tüm kamuoyuna duyarlılık çağrısında bulunuyoruz” dedi.
1993’te Mersin’de gözaltına alınarak tutuklanan Şen, “örgüt üyesi olmak” ve “devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak” iddialarıyla Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) tarafından müebbet hapis cezası verildi. Sırasıyla Malatya, Yozgat, Konya, Eskişehir, Tarsus cezaevlerinde kalan Şen, Yozgat Cezaevi’nde bulunuyor.
Yine ‘pişmanlık’ dayatması
Bir pişmanlık dayatması ise Giresin E Tipi Kapalı Cezaevi’nde yaşandı. 1992 yılında tutuklanan 30 yıllık tutsak İzzettin Sevilgen’in tahliyesi 4’üncü kez “pişmanlık” dayatmasını kabul etmediği gerekçesiyle engellendi. Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu, “pişmanlık” dayatmasını reddeden Sevilgen’in tahliyesini, ilk olarak 3 ay, daha sonra 4, 5 ve 6 ay süreyle 4 kez erteledi.
Hüsna Sevilgen, eşinin hukuksuz bir şekilde cezaevinde tutulduğunu belirtti. Eşinin “pişmanlık” dayatması gerekçesiyle tahliye edilmediğini dile getiren Sevilgen, “Ölümü öze alıp mücadeleye sarıldılar. 12 yıl boyunca aynı cezaevinde birlikte kaldılar. Verdiğimiz bedellerin, verilen emeğin sonuna kadar arkasındayız. Kanımızın son damlasına kadar içerde ve dışarda mücadeleye devam edeceğiz, Kürtlüğümüzden vazgeçmeyeceğiz” dedi.
30 yıllık tutuklunun tahliyesi 6 ay ertelendi
Tutuklu Aileleri Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER), Elazığ 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ndeki 30 yıllık tutuklu Serdar Şitilay’ın tahliyesinin “pişmanlık” dayatmasını kabul etmediği gerekçesiyle 6 ay ertelendiğini açıkladı
Serdar Şitilay’ın babası Kadri Şitilay ise, “Adalet Bakanlığı’na soruyorum; Cezaevi Kurulu, bakanlıktan üstün müdür? Anayasa Mahkemesi’nden üstün müdür? Adalet diyorlar, insan hakları diyorlar ama yaptıkları tek şey insanlara eziyet etmektir. İnsanlara eziyet etmekten zevk mi alıyorlar? Artık yeter” şeklinde konuştu.