Su havzalarının ranta ve yağmaya dönüştürüldüğü Bodrum’da yağmaya ses çıkarmayan Müftülüğün camilerde su duası gerçekleştirmesi dikkat çekti. Diğer yandan İstanbul’da susuzluk krizi giderek büyüyor
Kasım ayına yaklaştığımız bu günlerde birçok bölgede içme suyuna dahi erişim kısıtlanmaya başladı. Su havzalarının rantsal yağmaya peşkeş çekildiği Türkiye’de susuzluk tüm bölgelerde giderek gelişiyor. Bodrum’da tüm su kaynakları Milas ve Yatağan’da bulunan 3 termik santrale bağlanırken, bu santraller 3 ilçenin 1 yıllık su ihtiyacı kadar suyu tüketirken, yağmur duasına çıklması dikkat çekici.
Su kesintisi başladı
Muğla’nın Bodrum ilçesinde içme suyu barajları tamamen kururken, bu kurumaya neden olan yağmaya kör sağır dilsiz kesilen Müftülük Kızılhisarlı Mustafa Paşa Camisi’nden 91 camiye bağlantı yaparak yağmur duası gerçekleştirdi. Bodrum’u besleyen Mumcular ve Geyik barajlarında su kaynakları dip seviyeye indi ve bu nedenle 2 baraj da kapatıldı. Kentte ekim ayının son haftası olmasına rağmen yağmur yağmazken, yarımadanın belli bölümlerinde su kesintileri yaşanmaya başladı.
İstanbul’da baraj seviyesi yüzde 19
Diğer yandan henüz yağmur duasına açıkılmasa da İstanbul’da barajlardaki su seviye ortalaması yüzde 19’a geriledi. Bodrum’da susuzluğa neden olan termik santraller gibi suyun sanayiye akıtıldığı İstanbul’da su havzaları imar rantına kurban edilirken, yeni bir saldırı Kanal İstanbul adımıyla gerçekleştirilmeye çalışılıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü’nün Kasım 2022’de İstanbul’da madencilik faaliyetlerini önemli ölçüde kısıtlayan kararının İstanbul 6. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmiş olması ise İstanbul’un susuzluğa mahkum edildiğini gösteriyor.
İstanbul’un yaşamsal değerde su havzası olan Kuzey Ormanları, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Kuzey Çevre Otoyolu ve 3. Havalimanı ile mega projelere kurban edilirken, maden kısıtlamasının kalkmasının nedeninin ise Kanal İstanbul inşasıyla ilgili olduğu değerlendiriliyor. 3. Havalimanı’na bağlanan Kuzey Marmara Otoyolu’nun bağlantı yolları kapsamında 1850 hektar alanda 5 milyon ağaç katledilmesiyle İstanbul büyük darbe aldı.
Trakya da kurudu
Kuzey Ormanları’nın yüzde 80’i, göl ve göletlerin yüzde 10’u mera ve tarım arazileri yok edildi. AKP’nin ‘çılgın proje Kanal İstanbul’la İstanbul’un kuzeyini yapılaşmaya açma girişimiyle Sazlıdere ve Terkos barajı ortadan kaldırılacak. Özellikle İstanbul’un Avrupa yakasında susuzluk büyüyecek. Kanal İstanbul girişimiyle inşa edilmek istenen 500 bin kişilik nüfusun su ihtiyacının Trakya’da karşılanması hesaplanırken, Trakya’da suların kaya gazı sondajlarına ve sanayiye bağlanması nedeniyle gelişen susuzluk nedeniyle İstanbul için bu su da hayal.
EKOLOJİ SERVİSİ