Anayasa Mahkemesi’nin TİP Hatay Milletvekili Can Atalay için verdiği ‘hak ihlali’ kararının gerekçesi Resmi Gazete’de yayımlanırken TİP avukatları, mahkemenin AYM’nin verdiği ihlal kararını hâlâ değerlendirmemesi üzerine adliyede nöbete başlayacak
Gezi Davası tutsağı TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’ın bireysel başvurusunu kabul eden Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) ilgili “seçme ve seçilme hakkı ve kişi güvenliği ve hürriyeti hakkı yönlerinden hak ihlali olduğuna” ilişkin kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.
Oyçokluğuyla alınan kararda, Muammer Topal, Yıldız Seferinoğlu, İrfan Fidan ve Muhterem İnce karşı oy kullandı.
Yüksek Mahkeme kararında Ömer Faruk Gergerlioğlu, Enis Berberoğlu, Mustafa Balbay, Mehmet Haberal gibi dosyalarda daha önce verilen kararlara atıf yaptı.
‘Milletvekilliği görevini fiilen yerine getirememiştir’
AYM, Atalay’ın başvurusunu değerlendirirken, milletvekili seçilerek tasama dokunulmazlığı kazandığı halde, “durma kararı” verilmeyerek yargılamanın devamına karar verilmemesi nedeniyle TBMM’de yemin edemediği ve milletvekilliği görevini yerine getiremediğine dikkat çekildi.
AYM kararının hüküm kısmında şu ifadeler yer aldı:
- Seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın kabul edilebilir olduğuna oybirliğiyle,
- Kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın kabul edilebilir olduğuna oybirliğiyle,
- Anayasa’nın 67. maddesinde güvence altına alınan seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkının ihlal edildiğine Muammer Topal, Yıldız Seferinoğlu, Basri Bağcı, İrfan Fıdan Ve Muhterem İnce’nin karşıoyları ve oyçokluğuyla,
- Anayasa’nın 19. maddesinde güvence altına alınan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine Muammer Topal, Yıldız Seferinoğlu, Basri Bağcı, Irfan Fıdan Ve Muhterem İnce’nin karşıoyları ve oyçokluğuyla,
- Diğer ihlal iddialarının incelenmesine gerek bulunmadığına oybirliğiyle,
- Kararın bir örneğinin hak ihlallerinin ortadan kaldırılması için başvurucunun yeniden yargılanmasına başlanması, mahkumiyet hükmünün infazının durdurulması, ceza infaz kurumundan tahliyesinin sağlanması ve yeniden yapılacak yargılamada durma kararı verilmesi şeklindeki işlemlerin yerine getirilmesi için İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine (E.2021/178) gönderilmesine,
- Başvurucuya net 50.000 TL manevi tazminat ödenmesine,
- Kararın bir örneğinin Adalet Bakanlığına gönderilmesine 25/10/2023 tarihinde karar verildi.
‘TİP avukatları nöbete başlıyor’
Öte yandan TİP avukatları 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin AYM’nin Can Atalay için verdiği ihlal kararını hala değerlendirmemesi üzerine adliyede nöbete başlayacaklarını duyurdu.
TİP Parti Meclisi Üyesi Avukat Özgür Urfa, AYM’nin tutuklu TİP Milletvekili Can Atalay hakkında verdiği hak ihlali kararı sonrasında 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne bugün de gideceklerini açıkladı ve parti avukatlarının saat 11.00’den itibaren adliyede nöbete başlayacağını duyurdu.
Karar dün değerlendirilmedi
AYM’nin hak ihlali kararı sonrası Can Atalay dosyasına bakan 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı, dün avukatlara duruşmaları bitince heyet olarak kararı değerlendireceklerini söylemişti.
Atalay’ın ve TİP’in avukatları, tahliye talepli dilekçe verdi ancak duruşmalar bitince öğlen saatlerinde Mahkeme Başkanı’nın adliyeden ayrıldığı ve dönmeyeceği öğrenildi, avukatların durumla ilgili Başsavcı ve Başsavcı vekili ile görüşme talepleri de reddedildi.
Yeniden kararın akıbeti sorulacak
TİP Parti Meclisi Üyesi Avukat Özgür Urfa da tüm bu gelişmeleri üzerine “Bugün sabah saatlerinde dosyanın avukatları ve parti avukatları olarak yeniden mahkemeye gidecek ve kararın akıbetini soracağız. Saat 11.00 itibarıyla ise avukatlar adliyede karar verilene kadar nöbet tutmaya başlayacak” açıklaması yaptı.
HABER MERKEZİ