Gençlik Tarih Yazıyor Ağı, Paris’te 3-5 Kasım tarihlerinde 60’tan fazla ülkeden 300’ü aşkın aktivistin katılımı ile ‘Dünya Gençlik Konferansı’ gerçekleştirecek
Amed ve Kobanê’den sonra uluslararası gençlik konferansı Fransa’nın başkenti Paris’te toplanacak. “Ronahi” ve “Gençler Tarih Yazıyor” ağı tarafından organize edilen ve 3-45 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilecek konferansa dünya genelinde 60’tan fazla gençlik örgütü ve 300’den fazla aktivistin katılacağı belirtildi.
Alt yapısını 2015 ve 2019 Amed ve Kobanê’de gerçekleştirilen konferansından aldığı ifade edilen bu konferansla bütün dünya gençlerine kapsamak hedefleniyor. Konferansa yol veren slogan “Bizler Tarihi Yazacağız – Gençlerin özgürlük mücadelesi durdurulamaz” olarak belirlendi.
Deneyim paylaşımı
Konferans ile gençlerin dünyada olup bitenler ile ilgili bilgilendirilmesi, deneyimlerini paylaşması, aktif birer aktör haline getirilmeleri, dünya siyasetinde söz sahibi olmaları, ortak değerler etrafından kendi prensiplerini oluşturmaları ve gençliğin kendi perspektiflerini geliştirmesi amaçlanıyor. Bunun yanı sıra, birlikte ortak değerler ve prensipler oluşturma ve gençliğin kendi perspektiflerini geliştirmesi hedefleniyor.
Öne çıkan temalar
Konferansta, özgürlükler, ekoloji, kadın-erkek eşitliği ve kapitalist sisteme alternatifler öne çıkan temalar olarak göze çarpıyor.
Tartışılacak konular
Toplantı boyunca özellikle gençlik ve liberal yaşam tarzının yol açtığı sonuçlar, cinsiyet kavramı, ekolojik sorunlar, faşizm ile militarizm, eğitim, 3’üncü Dünya Savaşı’nda Orta Doğu gençliği, ekonomik sorunlar, göç, gençlik tarihi, enternasyonalizm, özgürlük, işgal altındaki toplumlarda ile mülteci halklarda gençliğin sorunları ile genç kadınların sorunların ele alınacak.
Gençlik Tarih Yazıyor Ağı
Dünya Gençlik Konferansı’nın organizatörleri olan Ronahî – Gençlik İçin Halkla İlişkiler Merkezi ve “Youth Writing History” (Gençler Tarih Yazıyor Ağı) çeşitli gençlik organizasyonları kapitalizme, doğanın yok edilmesine ve toplumsal cinsiyet baskısına alternatif bir yaşam arayışında birleşti. Ağ, gençlerin özerkliği, kadınların özgürlüğü ve sistem değişikliği prensiplerini benimsiyor. Bu küresel ağ, çevre koruma, sivil itaatsizlik, halk eğitimi, insan hakları aktivizmi, feminist, anti-kapitalist ve sosyalist eylemler, topraklarını, kültürlerini ve özyönetimlerini geri alma mücadelesinde yer alan halk hareketleri gibi farklı mücadele alanlarından gençleri bir araya getiriyor.
Temel prensipler
Küresel gençlik ağı, konferansa temel oluşturacak prensipleri şöyle ise şöyle belirledi:
Gençlerin Özerkliği: Her birinin perspektiflerini ve inisiyatiflerini güçlendirmek amacıyla, konferans gençler tarafından gençler için düzenlenecektir. Konferansın sloganı ve web sitesinde de belirtildiği gibi: “Bizler en son nesiliz, inisiyatifimiz kaderimizi belirleyecek”.
Kadın Özgürlüğü- Jin jiyan azadî: Kadınlara karşı olan baskıya karşı mücadele etmek amacıyla, konferans kadınların ortak bir özgürlük perspektifi oluşturma gerekliliğine vurgu yapmaktadır. Amacımız, genç kadınların sürekli maruz kaldığı şiddet, sömürü ve nesneleştirilmeye karşı bir yanıt bulmak, genç kadınlar arasındaki bağları güçlendirmek ve onlara kendi kimliklerini yeniden bulma fırsatı sunmaktır. Ağ, bu mücadelenin diğer tüm mücadelelerin temeli olduğunu düşünmektedir.
Demokratik Bir Toplum İçin: Kapitalizme somut alternatifler arayışı, sol devrimci hareketlerden asla tam olarak kaybolmadı, fakat gerçek hedef konusundaki belirsizlik ve strateji eksikliği bugüne kadar zorluklara neden oldu. Bu spesifik konu üzerine, konferansın organizasyon komitesi bu analizi paylaşmaktadır: “Gerçek sosyalizmin başarısızlığından sonra, ‘tarihin sonu’ miti ortaya çıktı, kapitalizmin toplum için tek ve kaçınılmaz çözüm olduğunu, herhangi bir alternatif için mücadelenin boşuna olduğunu iddia ediyordu. Bugün bunun doğru olmadığını, hatta toplumun umudunu kırmak amacıyla stratejik bir yalan olduğunu görmekteyiz. Birbirimizden tamamen izole yaşarken, gerçek öz-yönetim gücümüz elimizden alındı. Toplumlarımızı gerçekten demokratik, birbiriyle ilişkili ve özgür hale getirme şeklimizi tartışmalıyız.”
Kaynak: ANF