Aydın’ın Kuşadası ilçesinde kıyılarında 3 Chelonia Mydas türü juvenil deniz kaplumbağası ölü bulundu. Yapılan kontrollerde yara ve darp izi ise bulunmadı
Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, “Yuvalama alanları genellikle Hatay, Adana ve Mersin bölgelerinde olan yeşil deniz kaplumbağalarının özellikle juvenil olanlarının yoğun olarak Kuşadası Körfezi’ni beslenme alanı olarak kullandıklarını yaralı ya da ölen bireylerden görmekteyiz” dedi.
Koruma alanları çoğaltılmalı
Sürücü, “Etçil olan caretta caretta iribaş deniz kaplumbağalarıyla karıştırılan Chelonia Mydas türü yeşil deniz kaplumbağaları otçul olup, deniz çayırlarıyla beslenmektedir. Bu nedenle hassas tür olan yeşil deniz kaplumbağalarının beslenme alanlarının korunması, aynı zamanda birçok deniz canlısına beslenme ve barınak oluşturan deniz çayırlarının tahribatının önlenmesi için deniz koruma alanlarının çoğaltılması gerekmektedir” şeklinde konuştu.
Deniz çayırları için acil çağrı
Yeşil kaplumbağaları ile birçok canlının yaşam ve beslenme alanı olan deniz çayırları hızla yok olmaya devam ediyor. Akdeniz Koruma Derneği (AKD) Akdeniz’de çok fazla kök kayıplarının olduğunu tespit etti. AKD İzleme ve Koruma Çalışmaları Sorumlusu Vahit Alan, “Ekolojik, ekonomik ve sosyolojik dengelerin daha fazla bozulmaması için kaybedecek zaman yok. Deniz çayırlarının korunmasına yönelik acil harekete geçmek gerekiyor” dedi. Gökova Körfezi’nde uluslararası protokollere uygun olarak kurulan izleme istasyonları, deniz çayırlarının son sınırlarına yerleştirilen işaretlerle belirlendi. 13 istasyonda uzman dalgıçlarca yılda bir kez çayırlar ile ilgili bilgiler toplanırken, çalışmalar fotoğraflar ile belgelendi. Elde edilen verilerde deniz çayırlarının yoğunluğu, gelişimi ve sağlık durumlarının incelenmesinin ardından rapor hazırlandı.
Biyoçeşitliliği yaşatıyor
Raporun içeriği hakkında bilgi veren AKD İzleme ve Koruma Çalışmaları Sorumlusu Vahit Alan, deniz çayırlarının Akdeniz ekosisteminin en önemli yapı taşlarını oluşturduğunu söyledi. Alan, “Bu önemli türün habitat oluşturma kabiliyeti sayesinde hem denizlerimizdeki biyolojik zenginlik desteklenme hem de birçok ticari öneme sahip denizel tür için beslenme ve yuvalama alanı sağlanmaktadır. Özellikle kıyı ekosistemleri için önemli olan deniz çayırlarının deniz suyunun fiziksel yapısını düzenleyici etkileri sayesinde de aynı zamanda bulundukları alanlardaki su kalitesini artırıcı etkileri vardır” diye belirtti.
En önemli ekolojik tür
Raporun devamında, “Deniz çayırları kökleri ile deniz tabanındaki erozyona engel olması, sualtında gerçekleştirdiği fotosentez ile denizel ortama oksijen sağlar, balık ve diğer deniz canlılarının barınmasına, beslenmesine ve üremesine ortam oluşturması, besin zincirinin ilk halkasını oluşturması nedeniyle ekolojik açıdan da en önemli türler arasında yer almaktadır” dedi. Alan, “Mevcut tehdit ve kayıpların azaltılmasına yönelik koruyucu mekanizmaların geliştirilmesi acil bir gereklilik haline geldi. Karar vericilerin geliştirecekleri uygulama modelleri önemli rol oynayacak. Ülkemizin de içinde yer aldığı Akdeniz kıyıları için deniz çayırları hayati önem taşıyor. Ekolojik, ekonomik ve hatta sosyolojik dengelerin daha fazla bozulmaması için kaybedecek zaman yok ve deniz çayırlarının korunmasına yönelik acil harekete geçmek gerekiyor” ifadelerini kullandı.
EKOLOJİ SERVİSİ