Orman Genel Müdürlüğü’nün geçtiğimiz yıl İstanbul’da madencilik faaliyetini kısıtlayan kararını idare mahkemesi kaldırdı. Bu karar İstanbul’un yerle bir edileceğine işaret ederken, kararın Kanal İstanbul için olması muhtemel
Yusuf Gürsucu
Türkiye coğrafyasının yarısı maden sahası olarak belirlenirken, Kaz Dağları’nın yüzde 76’sı, Kürt coğrafyasında ise Şirnex ve ilçelerinde yüzde 80’lere varan madencilik sahları beliirlenmiş ve birçoğu faaleyete başlamış durumda. İstanbul ise rantsal anlamda büyük bir yağma tehdidi altında talan edilirken, maden faaliyetleri önündeki kısıtlamalar tamamen kaldırıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü’nün Kasım 2022’de İstanbul’da madencilik faaliyetlerini önemli ölçüde kısıtlayan kararı, İstanbul 6. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. Orman Genel Müdürlüğü tarafından alınan kararı yargıya taşıyan İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB), açtığı davayı kazandı.
Madenciler çok mutlu
İMİB’den mahkeme kararı ile ilgili olarak yapılan açıklamada, “Orman Genel Müdürlüğü tarafından tesis edilen ve İstanbul’da madencilik faaliyetlerini önemli ölçüde kısıtlayan ve yasaklayan E-28611589-255.03-606799 sayılı, 08.11.2022 tarihli düzenleyici işleme karşı açmış olduğumuz dava neticelenmiş olup, bahsi geçen düzenleyici işlem, İstanbul 6. İdare Mahkemesi’nin 2023/1122 e. sayılı dosyasında verilen karar gereğince iptal edilmiştir. Söz konusu kararla birlikte İstanbul’da madencilik faaliyeti yapılabilmesi için gerekli olan orman izninin alınabilmesindeki engel ortadan kalkmıştır” denildi.
Kuzey Ormanları katledildi
İstanbul’un Kuzey Ormanları, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu Projesi’yle birlikte katliamlara uğrarken mega projeler kesintisiz sürdürülmekte. Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu ile birlikte bağlantı yollarıyla orman bütünlüğü parçalandı. Sadece İstanbul Havalimanı’na bağlanan Kuzey Marmara Otoyolu’nun bağlantı yolları kapsamında 1850 hektar alanda 5 milyon ağaç katledildi. Kuzey Ormanları’na inşa edilen havalimanı ve yollar nedeniyle yüzde 80 orman, yüzde 10 göl ve göletler ile mera ve tarım arazileri yok edildi. Mahkemenin maden şirketlerinin çıkarına verdiği kararla Kanal istanbul projesinin startının verildiği ise ortaya çıkıyor.
İstanbul’un su havzaları bitecek
AKP’nin 2011’de seçim vaadi olarak duyurduğu ‘çılgın proje Kanal İstanbul’la birlikte İstanbul’un kuzeyi tamamen yapılaşmaya açılacak. Bu kapsamda 500 bin nüfuslu iki yeni şehir kurulması hedeflenirken, meralar, tarım arazileri ve su havzaları ile barajlar yok edilecek.. Taş ocakları başta olmak üzere binlerce hektar doğal alan madenlerle yerle bir edilecek. Madenlerle inşa edilecek olan Kanal projesinin inşaatıyla, 23 milyon metrekare orman alanı, 45 kilometre uzunluğunda ve ortalama 150 metre genişliğinde 136 milyon metrekarelik çok verimli tarım ve orman alanı yok edilecek. Susuzluğun girdabına girmiş olan İstanbul’da Sazlıdere Baraj Gölü, Küçükçekmece Gölü ile birlikte Terkos Gölü ortadan kalkacak. Sonunda, İstanbul’un son su kaynakları, Trakya’nın ve Marmara bölgesinin değerli sulak arazileri ve orman habitatı tamamen katledilecek.