Bursa’da HES’lerin yanı sıra JES, RES ve GES nedeniyle ekolojik yıkım ve tahribat giderek artıyor
Türkiye’de hidroelektrik santrallerin (HES) adını daha çok Karadeniz’de yaşanan seller ve ekolojik felaketler sonrası sıklıkla duyduk. Ancak şu an Türkiye’nin hemen hemen her yerinde üzerinde HES olmayan bir doğal su kaynağı yok. HES’in yanı sıra jeotermal elektrik santrali (JES), rüzgar elektrik santrali (RES) ve güneş elektrik santralleri (GES) nedeniyle ekolojik yıkım ve tahribat giderek artıyor; buna bağlı sağlık sorunları hızlı bir şekilde baş gösteriyor. Bursa’da verimli tarım alanlarının yapılaşma ve ranta açılması, sanayi ve otomotiv sektörü nedeniyle havasının ve suyunun kirlenmesinin yanı sıra sayısı bir hayli fazla olan HES, JES ve GES’lerle ciddi bir halk sağlığı sorunu gündemde.
12 tane HES var
Kentte, Devecikonağı Barajı’nda, Boğazköy Barajı’nda, Uluabat’ta, Egemen’de Mustafakemalpaşa Suuçtu’da, Akdere’de, Gözede’de, Tüfekçikonağı’nda, Suluköy’de, Oylak, İznik Dereköy ve İnegöl Cerrah’ta olmak üzere 12 tane HES bulunuyor. HES’leri yapan firmalar sırasıyla, Akenerji, Bükköy Madencilik, Zaf Grup, Bursa Güçbirliği, Afe Elektrik Üretim, Du Elektrik Üretim, Temsa Elektrik Üretim, Etken Elektrik Üretim, Kent Solar Elektrik.
RES ve GES’ler
Bursa’da Mudanya’nın Aydınpınar bölgesinde, Taşpınar, Harmanlık, Kürekdağı, Karacabey, Gündoğdu Rüzgar Santrali (Gemlik) Alares 2, ŞAHRES ve Şahmelek de Rüzgar enerji santrali bulunuyor. Gürsu Belediyesi’nin, İnegöl Mediha Hayri Çelik Fen Lisesi’nin, Olca Salça, Beybi Plastik, Özlüce Atık Su Arıtma, Hibrid Otomotiv’in güneş enerji santralleri bulunuyor. Ayrıca çok sayıda lisanssız GES mevcut. Tüm bunların yanı sıra Bal, Söğütpınar, Mesudiye, Ekinli ve İlyaslı’da RES’ler de yapım aşamasında. BER Enerji’nin Yarış, NTP Elektriğin ve Baysal Elektriğin ise lisans alan firmalar arasında olduğu biliniyor. Ayrıca Keles, Kızyakası Barajı, DOSAB Buhar ve Enerji Üretim Tesisi ve Gündoğdu’da yeni termik santraller yapılması hedefleniyor.
Haber: Habibe Eren -Bursa / JINNEWS