Gazze’deki insani kriz derinleşirken, günlerdir açılması beklenen Refah sınır kapısından insani yardım geçişleri başladı. İsrail yardımların Hamas’ın eline geçmediğine dair kanıt talep etti
İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları devam ederken, günlerdir ‘topyekûn abluka’ altındaki bölgeye insani yardımların girişi için Refah sınır kapısı saat 10:00 itibarıyla açıldı. Filistinli bir sınır görevlisi gelişmeyi doğrularken Hamas’ın Basın Bürosu, İsrail’in girişine izin verdiği 20 kamyonun içinde ilaç, tıbbi malzeme ve sınırlı miktarda gıda bulunduğunu açıkladı. Üçüncü ülke vatandaşlarının Gazze’den ayrılmasıyla ilgili süreç ise hala belirsizliğini koruyor.
İsrail yardımların yönlendirilmediğine dair kanıt talep etti
Bugün Gazze’ye ulaşan yardım kamyonlarının tamamı Mısır Kızılay’ından Filistin Kızılay’ına gönderildi. İsrail tarafı ise ‘yardımların Hamas’ın eline geçmediğine ya da yönlendirilmediğine dair’ kanıt talep etti. Bir Birleşmiş Milletler görevlisi bu sebeple bir sonraki konvoyun geçişine pazartesi gününe kadar izin verilmeyebileceğini söyledi.
175 kamyon bekliyor
Sınırın Mısır tarafında insani yardım malzemesi taşıyan 175 kamyon bekliyor. İsrail şu anda Gazze’ye sadece 20 kamyonun girmesine izin verirken, Birleşmiş Milletler gerekli acil yardımın ulaştırılması için en az 100 kamyona ihtiyaç olduğunu söylüyor.
Refah sınır kapısı tek geçit
Refah sınır kapısı, İsrail’in kuşatma altındaki Filistin bölgesine yardım girişine izin vermeyi kabul ettiği tek geçit. Gazze ile İsrail arasındaki Erez ve Kerem Şalom’daki diğer geçişler İsrail güçleri tarafından kapatılmış durumda.
Mısır: ABD ile sürekli olması konusunda anlaştık
Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Es Sisi ise yaptığı açıklama ile Refah sınırının “sürekli” olarak işletilmesi için ABD ile anlaşmaya varıldığını açıkladı. Kahire’de düzenlenen Barış Zirvesi’nin açılışında konuşan Sisi, “Mısır Refah sınır kapısını hiçbir zaman kapatmadı” dedi ve yardımların Birleşmiş Milletler ve Filistin Kızılayı gözetiminde yürütüleceğini ekledi. Birleşmiş Milletler’in insani işlerden sorumlu genel sekreter yardımcısı ve acil yardım koordinatörü Martin Griffiths yardım sevkiyatıyla ilgili bir açıklama yaparak, “Gazze’deki insani durumun felaket boyutlarına ulaştığını” hatırlattı.
BM: Sürdürülebilir bir çaba olmalı
Griffiths, bugünkü sevkiyatın “temel malzemelerin güvenli ve engelsiz bir şekilde sağlanmasına yönelik sürdürülebilir bir çabanın başlangıcı olacağından emin olduğunu” söyledi.
İngiltere: Tek seferlik olmamalı
İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly de benzer bir açıklamayla söz konusu yardımın “tek seferlik olmaması gerektiğini” söyledi. İngilitere Dışişleri Bakanı, ülkesinin Gazze’ye insani yardımların sürmesi için çalışmaya devam edeceğini vurguladı.
Almanya: İnsani yardımın ulaşması önemli
Almanya Başbakanı Olaf Scholz ise yardım sevkiyatının başlamasını “memnuniyetle karşıladığını” açıkladı. Sanal medyadan açıklama yapan Scholz, “İlk insani yardımın Gazze’deki insanlara ulaşmaya başlaması doğru ve önemli. Su, gıda ve ilaca ihtiyaçları var – onları yalnız bırakmayacağız” ifadelerini kullandı.
Fransa: Kapıların açılması için ilk adım
Fransa Dışişleri de sınır kapısının açılmasını “ilk adım” olarak değerlendirdi ve “insani ateşkes” çağrısı yaptı.
DIŞ HABERLER