Su zengini coğrafyaya sahip Bedlîs’te su kaynakları kururken, barajlar ve HES sayıları ise artıyor. Kentsel ve tarımsal su ihtiyacı ise yeraltı suyuna bağlanmış durumda. Nemrut Krater’inde de ciddi bir kuruma söz konusu
Kürt coğrafyasının en yüksek üçüncü dağı olan 4 bin 58 metre yüksekliğindeki Çiyayê Sîpan’da (Süphan Dağı) 3 krater gölünün kuruması dikkat çekerken, Nemrut Krater’inde de ciddi bir kuruma söz konusu. Bedlîs coğrafyasında yer alan ve dünyanın ikinci, Türkiye’nin ise en büyük krater gölü olan Nemrut Krater Gölü’nde su seviyesi ciddi seviyelerde düştü.
Barajlar ve kuraklık
Wan Gölü’nde yaşanan çekilmenin temel nedeni gölü besleyen su havzalarında yaşanan kuraklık ve bölge de suyun HES ve barajlar yoluyla enerji şiketlerine bağlanmış olmasıdır. Wan’ın Artemêtan (Edremit), Westan (Gevaş), Erdîş (Erciş) ve Bêgir (Muradiye) ile Bedlîs’in Tûx (Tatvan) ilçesindeki göl kıyılarında binlerce yılda oluşan mikrobiyalitler, tarihi kalıntı ve iskeleler gölde yaşanan çekilmeyi gözler önüne serdi. Limak Holding tarfafından Botan çayı üzerindeki Çetin Barajı ve HES’in 2020 yılında faaliyete başlaması sonrası görülen iklim değişimi ve beraberinde gelişen kuraklığın en önemli nedeni olarak öne çıkıyor.
EKOLOJİ SERVİSİ