Diyarbakır 2 No’lu Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde Andok Dağı’nın isminin yer aldığı Amedspor forması, ‘örgüt propagandası’ iddiasıyla tutsağa verilmedi. Forma için toplanan kurul, kararında Andok Dağı’nın Licê’nin kuzeyinde yer aldığını iddia etti
Amed’in Pasur (Kulp) ilçesinde bulunan ve doğa sporlarının yanı sıra, 1930’larda ilçe müftülüğü yapan Şeyh Muhammedê Andok’unun türbesinin bulunduğu Andok Dağı’nın isminin yer aldığı Amedspor forması, “örgüt propagandasını” içerdiği öne öne sürülerek cezaevine alınmadı.
Kurul forma için toplandı
Diyarbakır 2 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde kalan ve 22 yıl 9 ay hapis cezası verilen tutsak Süleyman Arslan’a ailesi tarafından kargo yoluyla “Andok” ismi yazılı Amedspor forması gönderildi. Ancak forma, Arslan’a verilmedi. Formanın kendisine verilmesi için dilekçe veren Arslan’ın talebini görüşmek üzere İdare ve Gözlem Kurulu toplandı. Kurul, formayı “örgüt propagandası” kapsamında değerlendirerek, tutuklunun talebini reddetti.
Propaganda sayıldı
Kurul, “Ceza İnfaz Kurumlarında Bulundurulabilecek Eşya ve Maddeler Hakkında Yönetmelik”in 7’nci maddesindeki “Terör propagandası içeren veya kurum güvenliği açısından sakıncalı olan, suçu veya suçluyu övücü, suçu teşvik, kamuoyunu rencide veya tahrik edici ya da müstehcen içerikli sembol ve yazı benzeri işaretleri taşıyan giysiler kuruma kabul edilemez” düzenlemesine işaret etti. Bu madde kapsamında Arslan’ın formanın kendisine verilmesini reddeden kurul, talebin reddini “Yapılan inceleme ve değerlendirmede formanın arkasında ‘Andok’ yazılı olduğu, ‘Andok’ Lice’nin kuzeyinde bir dağ olup 1996 yılına kadar PKK kampı olarak kullanıldığı ve örgüt mensuplarınca kod adı olarak kullanıldığı…” ifadeleriyle gerekçelendirdi.
Kurul kararında, Pasur ilçesi ile Mûş arasında bulunan Andok Dağı’nın Licê’nin kuzeyinde yer aldığı iddia edilerek, formanın verilmemesi yönünde oybirliği ile karar aldı.
AMED