Dünya Meteoroloji Örgütü, su sıkıntısıyla ilgili çarpıcı bir rapor yayımladı. Diğer yandan içme
suyuna hakim olan şişe suyu şirketleri karteller oluşturarak suyu pahalı bir meta haline getirdi
Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) tarafından yayımlanan ‘2022 Küresel Su Kaynaklarının Durumu’ başlıklı rapor dünyada su kıtlığının yaşamsal anlamda büyük bir sorun olarak geliştiğini belirtti. Susuzluğun insanlığı ve diğer tüm canlıları zorlu bir geleceğin beklediğine işaret ederken, içme suyu dahil tüm su varlıkları şirketlerin kontrolüne geçmiş durumda. Doğal su kaynaklarının tümünü suyu şişeye sokarak ticarileştiren şirketler ise her geçen gün büyürken, kendi aralarında karteller oluşturup içme suyunu pahalı bir meta haline dönüştürmüş durumda.
Akkuyu soğuk suyu nasıl bulacak?
İklim değişikliğinin neden olduğu sonuçların aktarıldığı, özellikle Afrika, Ortadoğu ve Asya’daki erişilebilir ve teyit edilmiş veri eksikliğine işaret edilen raporda, giderek düzensizleşen su döngüsünün daha iyi izlenmesi için veri paylaşımına yönelik adımların atılması gerektiği belirtildi. Avrupa’nın birçok bölgesinin 2022’de kuraklıktan etkilendiği aktarılan raporda, bunun sonucunda Tuna ve Ren gibi nehirlerinde ulaşımın zorlaşmasının yanı sıra Fransa’da soğutma suyu eksikliği nedeniyle nükleer elektrik üretimleri yapılmıyor olması Akkuyu NGS’nin de kuruluşundan sonra deniz sıcaklığının 25 derecelere vardığı Mersin’de enerji üretimini yapamayacağına işaret ederken, bölgede bulunan içme ve sulama barajlarını bu şirkete bağlanması söz konusu.
En büyük kuraklık Afrika’da
Raporda, ABD’deki Mississippi Nehri’nde yapılan seyrüseferlerin ülkedeki kuraklığın bir sonucu olan aşırı düşük su seviyelerinden etkilendiği belirtilerek, Güney Amerika’da La Plata nehir havzasının da 2020’den bu yana kuraklığın olumsuz etkilerine maruz kaldığına yer verildi. Kuraklığın Afrika Boynuzu’nda büyük bir insani krize yol açtığı ifade edildi. WMO Genel Sekreteri Petteri Taalas, yaptığı açıklamada, raporun dünya genelindeki su kaynaklarına kapsamlı bir bakış sunduğunu belirtti.
Herkes için uyarı
Taalas, “Herkes için Erken Uyarılar” başlıklı raporun çağrı niteliğinde olduğunu belirterek, “Buzullar ve buz örtüsü gözlerimizin önünde eriyor. Artan sıcaklıklar, su döngüsünü hem hızlandırdı hem de düzensizleştirdi. Daha sıcak bir atmosfer daha fazla nem tutuyor. Çok daha şiddetli yağışlar ve sel baskınları görüyoruz. Bunun tam tersi durumlarda ise daha fazla buharlaşma, daha kuru topraklar ve aşırı kuraklıklara tanık oluyoruz” değerlendirmesinde bulundu. Erikli, Pınar ve Buzdağı
Rekabet Kurulu, Erikli Su, Pınar Su ve Buzdağı Su hakkında ürün fiyatlarını birlikte tespit ettikleri iddiasıyla soruşturma başlattı. Rekabet Kurulu, ürün fiyatlarını birlikte tespit ettiği iddiasıyla Erikli Su ve Pınar Su hakkında soruşturma başlatırken, Buzdağı içinse, Kanun’u ihlal edip etmediğinin tespiti amacıyla soruşturma açtı. Kurumun resmi internet sayfasında yer alan duyuruda, Rekabet Kurulu’nun ambalajlı su sektöründe faaliyet gösteren üretici/tedarikçi teşebbüslerin ürün fiyatlarını birlikte tespit etmek suretiyle 4054 sayılı Kanun’un 4. maddesini ihlal ettikleri iddiasına yönelik yürütülen ön araştırmada elde edilen bulgular Kurulun 21 Eylül 2023 tarihinde soruşturma açılmasına ile karar verildiği bildirildi.
Yeraltı suyunu satıyorlar
Soruşturma başlatılan şirketlerin kartel yapısı oluşturduğu ve bu yolla halka fahiş fiyatla su sattıkları açığa çıkarken, bu şirketlerin hiçbirisinin reklamlarında vurguladıkları ‘kaynak suyu’ iddiası doğru değil. Dünya su tekellerinden biri olan Nestle’nin sahip olduğu Erikli’nin ‘Uludağ’ın zirvesinden’ vurgularıyla halkı yanılttığı biliniyor. Türkiye’nin en büyük 500 şirketi içine giren bu şirket Uludağ’ın su kaynaklarını kuruturken, devasa boyutlarda suyun ticarileştirmesine bu kurutulan suyun yetmesi olanaksız. Bu nedenle yeraltı sularını alıp işleyerek kaynak suyu diye sattıkları iddiaları ise yalanlanabilmiş değil.
EKOLOJİ SERVİSİ