Kuzey yarımkürede kayıtlara geçen en sıcak yazın ardından geçtiğimiz yıl eylül ayı sıcaklarının 60 yıldır kayıtlara geçen en sıcak eylül ayı olduğu belirtildi
Geçtiğimiz eylül ayındaki sıcaklık artışı, kuzey yarımkürede kayıtlara geçen en sıcak yazın ardından geldi. Copernicus İklim Değişikliği Servisi’nden alınan veriler, 1940’a kadar giden kayıtlarda uzun vadeli ortalamadan en büyük sıçramanın geçtiğimiz eylül ayında yaşandığını gösteriyor. Bilim insanları veriler karşısında şaşkınlıklarını ifade ediyor. Araştırmacı Zeke Hausfather, sanal medya platformu X’te, “Bir iklim bilimci olarak diyebilirim ki bu ay kesinlikle şaşırtıcı derecede çılgıncaydı” diye yazdı.
Eylülde olağanüstü rekor!
Uzun vadeli yakın dönem ortalaması neredeyse 1 derece aşılmışken bazı bölgelerde daha büyük farklılıklar gözleniyor. Örneğin Avrupa’da uzun vadeli ortalamanın 2.51 derece aşılması dikkat çekici. Copernicus’tan Dr. Samantha Burgess, “Rekor bir yazın ardından eylül ayında gözlemlenen ve yılın bu zamanı için eşi benzeri görülmemiş sıcaklıklar, olağanüstü bir rekor kırdı” dedi. İklim araştırmacılarının baktığı önemli ölçütlerden biri, mevcut sıcaklıklar ile fosil yakıtların yaygın olarak kullanılmaya başlanmasından önceki sıcaklıklar arasındaki fark.
Ekim ayında da rekor kırılabilir
Geçtiğimiz ay, sanayi öncesi dönem olarak adlandırılan bu dönemdeki sıcaklıkların yaklaşık 1.75 derece üzerindeydi. Bu şimdiye kadar kaydedilen tek bir ay için en yüksek rakam. Bu durum araştırmacılar arasında büyük bir tedirginliğe neden olacak. Ekim ayında da sıcaklık ortalamanın üzerinde seyretmeye devam ederken İspanya da dahil olmak üzere pek çok yerde sıcaklık rekorları kırıldı. El Niño hava olayı henüz zirveye ulaşmadığı için küresel sıcaklıkların normalin daha da üzerine çıkabileceği belirtiliyor.
EKOLOJİ SERVİSİ