Sağlık alanında önü alınmayan şiddete karşı İzmir ve Adana’dan alanlara çıkan sağlık emekçileri, caydırıcı ‘şiddet yasası’nın çıkarılmasını istedi
Sağlık emekçilerine yönelik şiddete karşı Sağlık meslek örgütleri, İzmir ve Adana’da açıklama yaptı. Sağlıkta şiddete tepki gösteren sağlık meslek örgütleri, yaşanan bu şiddetin iktidarın getirmiş olduğu sağlıkta dönüşüm programının politik bir sonucu olduğunu vurguladı.
İzmir
İzmir Sağlık Platformu, sağlık emekçilerine yönelik şiddete karşı İl Sağlık Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. Platform adına açıklama yapan İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak, Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere kamu yönetiminin sağlıkta şiddet konusunda samimiyetsiz olduğunu dile getirdi. Kaynak, “Çünkü son 21 yıldır sağlıkta dönüşüm başlığı altında yürütülen sağlık politikasının temeli, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının itibarsızlaştırılmasına dayanmaktadır. En tepeden en alta kamu yöneticilerinin gösterdikleri yaklaşımdan bu itibarsızlaştırmanın bilinçli ve ısrarlı bir siyasi program olduğu anlaşılmaktadır” dedi.
Devlet cezasızlık vaat ediyor
Sağlıkta dönüşüm nedeniyle hastanelerin ticarethane, hastaların müşteri olarak görüldüğünü vurgulayan Kaynak, bu nedenlerle sağlıkta şiddetin politik bir tercihin sonucu olduğunu ifade etti. Siyasi iktidarın tıkanmış ve yürümez hale getirdiği sağlık sisteminin, “devletin zor kullanma yetkisini vatandaşa devrettiği” bir alan haline geldiğini söyleyen Kaynak, “Adeta yurttaşta, ‘git sağlık sisteminden istediğini almaya çalış, alamadığında şiddet kullanabilirsin, sana cezasızlık vaat ediyorum’ şeklinde bir zımni kabul algısı yaygınlaştırılmıştır” diye konuştu.
Talepler sıralandı
Kaynak, sağlıkta şiddetin önlenmesine dair taleplerini ise şöyle sıraladı:
* Sağlık kurumlarında yöneticilerin ve çalışanların şiddet anında nasıl hareket edeceğine dair algoritmalar oluşturulmalıdır.
* Acil servis, doğumhane, ameliyathane gibi şiddet riskinin yüksek olduğu birimlerde panik odası gibi güvenli alanlar oluşturulmalıdır.
* Herhangi bir sağlık kurumunda şiddet uygulamış kişilere karşı sağlık çalışanlarını uyarıcı sistemler geliştirilmelidir.
* Hastaların randevu saatine dek bekleyebileceği uygun alanlar oluşturulmalı, belirli bir saatten önce hastaların muayene odasına yönelmediği bir düzenleme sağlanmalıdır.
* Sağlıkta şiddete verilecek ceza alt sınırı en az 2 yıl olmalı, sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanlara, ceza indirimi veya ceza ertelemesi uygulanmamalıdır.’
Platform bileşeni diğer sağlık meslek örgütleri temsilcileri de, şiddetin önlenmesi için bir an önce önlem alınmasını istedi.
Adana
Adana’da da Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyeleri sağlıkta yaşanan şiddeti Yüreğir Devlet Hastanesi önünde protesto etti. Yapılan eylemde konuşan SES Yöneticisi Belgin Işık, “Bizler mali ve sosyal haklarımız için mücadele ederken, sağlık alanında yaşanan ve her geçen gün artan şiddetle canımızdan olmak istemiyoruz, binlerce defa ‘artık yeter’ diyoruz. Yaşamak yaşatmak istiyoruz” diye konuştu.
Kaynak: MA