Maden atıklarının karıştığı Keban Barajı’nda binlerce balık ölümü yaşandı. Endemik balık türleri yok oldu
Xarpêt’te (Elazığ) bulunan Keban Baraj gölünde binlerce balık yaşamını yitirdi. Yıllardır Keban Baraj gölünde arsenik başta olmak üzere birçok ağır metallerin varlığı biliniyor. 2014 yılından bu yana incelemeler yapılan göldeki arsenik düzeyi tehlike sınırının altında olduğunu iddia eden raporlar yayınlanırken, durduk yere binlerce balık ölümünün yaşanması sıradan bir olay değil. Son yaşanan balık ölümleriyle ilgili olarak inceleme başlatıldığı ve ölü balıklardan numuneler alınıp Elazığ Veteriner Kontrol Enstitüsü’ne gönderildiği açıklandı. Elazığ Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Vedat Ergün de halk sağlığına ilişkin olumsuz bir durum olup olmadığını söylemesi ise dikkat çekici.
Endemik balık türleri yok oldu
Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce başlatılan çalışma kapsamında görevlendirilen uzman ekip, baraj gölü kıyısında yaptığı inceleme sonucunda, ölen balıkların “istilacı” bir tür olan İsrail sazanı olduğu belirtildi. İsrail sazanının özelliği diğer türleri yok edip diğer canlılar üzerinde istilayı yaşatırken, aynı zamanda en kirli sularda yaşayabilmekte. Yılda 9 kez üreyebilen İsrail sazanı, Türkiye’de bulunan bütün göl ve akarsularda görülmekte ve giderek tek tür haline dönüşmekte. Bu balığın Türkiye’ye aşılama yoluyla girdiği bilinmektedir. Bulunduğu ortamlarda endemik balık türlerinin yumurtalarını yiyerek gelişen bu balık bu nedenle diğer türlerin yok olmasına neden olmaktadır.
İliç’ten siyanür karıştı
Keban Baraj gölü Murat, Munzur, Perisu ve Karasu nehirlerinden gelen suyla beslenmektedir. Keban’ı besleyen akarsular üzerinde inşa edilen onlarca baraj sonrası suları azalan Keban’a aynı zamanda atık sular da karışmakta. Suyu azalan gölde, kirli atıkların salınması nedeniyle kirlilik yüksek düzeylerde seyretmekte. Murat, Munzur, Perisuyu ve Karasu nehirlerine yakın çevresinde bulunan maden atıklarının karıştığı bilinmekte. İliç’te altın madeninin siyanür yüklü havuzunun patlaması sonrası atık suların Murat Nehri’ne karıştığı belirtilmişti. Fırat Nehri ile birleşen bu nehirlerde olası büyük bir kirlilik Fırat havzasını adeta yok edecek düzeyde tehlike barındırmakta.
EKOLOJİ SERVİSİ