Ankar’da Gar Katliamı’nda hayatını kaybeden 104 kişi için yapılan anmada konuşan 10 Ekim Derneği Eş Sözcüsü İshak Kocabıyık, mücadelelerinin süreceğini vurgulayarak, ‘Bu meydan, Barış Meydanı oluncaya kadar, bu meydana bu katliamı hatırlatacak anıt yapılana kadar buradayız. Burada olacağız’ dedi
Ankara’da 10 Ekim 2015’te Gar Katliamı’nda hayatını kaybedenler anıldı. Katliamın 8’inci yılında Ankara Garı önünde yapılan anmaya hayatını kaybedenlerin yakınları ve yaralıların yanı sıra Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü İbrahim Akın, Yeşil Sol Parti milletvekilleri, CHP Grup Başkanı Özgür Özel ile CP’li vekiller, EMEP Milletvekilleri İskender Bayhan ve Sevda Karaca, TİP Milletvekili Ahmet Şık, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, KESK Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik katıldı.
Adalet için çaba gösteriyoruz
Anma öncesi kitle Ulus’tan Ankara Garı önüne yürürken katliamın gerçekleştiği saat 10:04’te katledilen 104 kişinin isimleri tek tek okundu. Hayatını kaybedenlerin anılmasının ardından konuşan 10 Ekim Derneği Eş Sözcüsü İshak Kocabıyık, 8 yıl önce DAİŞ’li iki canlı bombanın ellerini kollarını sallayarak Ankara’ya geldiğini söyledi. Kocabıyık,”Bir devlet düşünün ki, kendi insanına karşı yapılan katliama sessiz kalsın. Sessiz kalmayı bırakın; katillere yol versin, sırtlarını sıvazlasın. Yargılama sürecinde hakikat ortaya çıksın, adalet gerçek anlamda tesis edilsin diye çaba gösterdik. Hala da gösteriyoruz” dedi.
Sesimi çoğaltmaktan başka çaremiz yok
Yargılama sırasında pek çok hukuksuzlukla karşılaştıklarını anlatan Kocabıyık, “Bu 8 yıl, devlet ve siyasi iktidar tarafından bizim taleplerimizi yok saymakla, katliamın üstünü örtme gayretiyle geçti. Biliyoruz Türkiye’de adaletin tesisinin ne kadar zor olduğunu. Savaş çığlıklarının çoğaldığı dönemlerde ‘barış’ diye haykırmanın nelere mal olduğunu biliyoruz, yaşıyoruz. Sesimizi çoğaltmaktan, dayanışmayı örgütlemekten başka bir yolumuz yok” dedi.
Barış isteğimize kulak asmadılar
Barış isteyenlerin seslerinin boğulmak istendiğini belirten Kocabıyık, “Madımak Katliamı suçlularının türlü gerekçelerle af edilmeleri, davanın zamanaşımı gerekçesiyle düşürülmesi aynı zamanda bize de bir ihtardır. Soma’da madenci yakınına atılan tekme aynı zamanda bize de atılmıştır. İş cinayetlerine dönüşen iş kazaları sesimiz kısılsın diyedir. Bu toprakların bütün zenginliğini yağmaya açanlar, bir avuç şirkete, sermaye grubuna peşkeş çekenler talan edenler, ekokırım yapanlar adalet arayışımıza, barış isteğimize kulak asmayanlardır” diye konuştu.
Bu meydan Barış meydanı olmadan mücadele bitmez
Gar Meydanı, Barış Meydanı olana kadar mücadeleyi sürdüreceklerini ifade eden Kocabıyık, “Katledilen kardeşlerimiz, anne babalarımız, çocuklarımız, yoldaşlarımız bu ömürlerini bize borç olarak bıraktılar. Bu borç adalet mücadelemizle, barış mücadelemizle, eşitlik, kardeşlik mücadelemizle ödenebilecek bir borçtur. Bu borcu ödemekte kararlıyız. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Bu meydan, Barış Meydanı oluncaya kadar, bu meydana bu katliamı hatırlatacak anıt yapılana kadar buradayız. Burada olacağız” ifadelerini kullandı.
Anma, DİSK, KESK, TMMOB başkan, eş başkan ve sözcülerinin konuşmalarının ardından Gar Meydanı’ndaki geçici anıt mezara karanfil bırakılmasının ardından sona erdi.
İktidar katliamın ortağı
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik ise, iktidarın katliamın ortağı olduğunu söyleyerek, “Bizim esas adalet mücadelemiz, hukuk mücadelemiz bu katliama yol verenlerin yargı önüne çıkartılması ve adaletin sağlanması içindir” dedi.
Barış için buluşmuştuk
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da, “8 yıl önce bu meydanda yaşanan katliam aslında bugün bize yaşatılmaya çalışılan, bugün bize dayatılan Türkiye’ye giden yolun taşlarından bir tanesiydi. 8 yıl önce sonuçları kabul edilmeyen ve tekrar ettirilen iki seçim arasında bizler Türkiye’nin dört bir tarafında barış, emek ve demokrasi için bu meydanda buluşmuştuk” dedi.
İzmir
Gar Katliamı’nda hayatını kaybedenler için birçok kentte anma yapıldı.
Emek ve Demokrasi Güçleri öncülüğünde Alsancak Garı karşısındaki 10 Ekim Anıtı önünde yapılan anmada söz alan KESK Şubeler Platformu İzmir Dönem Sözcüsü Mustafa Güven, “10 Ekim katliamından önce aynı merkezden planlandığı düşünülen 5 Haziran 2015 Diyarbakır ve 20 Temmuz 2015 Suruç katliamları yaşandı. Her üç katliamın sadece planlaması değil sözümüz ona ‘ihmaller zinciri’ de büyük benzerlikler taşımaktadır. Her ne hikmetse her üç katliamın öncesinde güvenlik güçleri ortadan kaybolmuş, arama noktaları kaldırılmıştır. Her üç katliamın dava süreci de birkaç maşaya ceza verilerek kapatılmak istenmektedir. Ve katliamlar zincirinin iktidarı sarsılan AKP’nin yeniden çoğunluğu sağlamasıyla bıçakla kesilir gibi kesilmesi sürecin politik arka planı için kafalardaki en önemli soru olarak varlığını korumaktadır” sözlerine yer verildi.
Demokrasi mücadelesini yükselteceğiz
Katliamı gerçekleştirenlerin istihbarat tarafından takip edildiği, canlı bomba ihbarının olduğu, katliam sorumlularının istihbarat görevlileri ile katliam öncesinde ve sonrasında görüştüğü çok sayıda belge ile kanıtlandığı ifade eden Güven, “Bir kez daha savaş rüzgârlarının estirildiği bu dönemde ülkemizde, bölgemizde ve dünyada bedeli ne olursa olsun barış politikasını savunacak, emek ve demokrasi mücadelesini yükselteceğiz” dedi.
Onların bayrağını taşımaya çalışıyorum
Ardından katliamdan yaralı olarak kurtulan Murat Akçalı söz alarak, 20 şarapnel parçasının hala bedeninde olduğunu söyleyerek, “Onlar bombada bilyelerin hızını kesmeseydi yanınızda olmayacaktım. Ben onların bayrağını taşımaya çalışıyorum” dedi. Ardından Nihat Berham’a ait bir şiir okudu.
Anma, katledilenlerin mezarlarını ziyaretlerle devam edecek.
Wan
İnsan Hakları Derneği (İHD) Wan Şubesi de, dernek binasında bir açıklama yaptı. Açıklamayı okuyan İHD Wan Şube Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Salih Coşkun, “Maalesef ki bugüne kadar, etkin bir yargı süreci gerçekleştirilmedi. Mahkeme heyeti defalarca değiştirildi, delil olarak dosyaya giren görüntülerde yer alan kişilerin hiçbiri aranmadı, yakalanmadı. Dava sürecini, etkin ve şeffaf bir şekilde yürüterek, adaleti tesis edin, yakınlarını kaybedenlerin acılarını dindirin. Katliamın gerçekleştiği dönemde görevde olan emniyet, istihbarat, kolluk birimleri ihmali olan kim varsa hepsini ortaya çıkaracak araştırma ve soruşturmayı bir an önce yapın” çağrısında bulundu.
Meletî
Meletî’de Emek ve Demokrasi Platformu öncülüğünde kent merkezi Yeşilyurt Mahallesi’nde 10 Ekim Barış Parkı’nda anma gerçekleştirildi. Anma Özalper Sağlık Ocağı önünden 10 Ekim Barış Parkı’nda bulunan Barış Güvercinleri Anıtı’na kadar yürüyüş ile başladı.
12 kişinin fotoğrafı taşındı
Yürüyüşte “10 Ekim Barış Şehitleri” yazılı katliamda hayatını kaybeden 12 kişinin fotoğraflarının yer aldığı pankart taşınırken kitle sık sık “10 Ekim’i unutma unutturma”, “Barış şehitleri onurumuzdur” sloganları attı.
Anmaya katılanlar katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının yer aldığı tişörtler giydi. Anıt önünde düzenlenen törende, katliamın gerçekleştiği saat 10.04’te hayatını kaybedenler anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.
Beyaz güvercin bırakıldı
Katliamda yaralanan Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) Malatya Şube Başkanı Hasan Akdemir, anmada söz alarak Ankara’ya barış umudu ile gittiklerini söyledi. Aileler adına söz alan katliamda yaşamını yitiren Canberk Bakış’ın babası Abdullah Bakış ise 8 yıldır adaletin peşinde olduklarını söyledi. Katliamda yaşamını yitirenlerin anısına gökyüzüne beyaz güvercinler bırakıldı. Anma katliamda yaşamını yitirenlerin anısına Barış Güvercinleri Anıtı önünde yakılan mumlar ve bırakılan karanfiller ile son buldu.
Amed
Amed Emek ve Demokrasi Platformu da, katliamda hayatını kaybeden Abdullah Erol’u, Yeniköy Mezarlığı’nda bulunan mezarı başında andı. Saygı duruşunun ardından konuşan Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Amed 2 No’lu Şube Eşbaşkanı Hasan Çıtrak, “Barış içerisinde daha güzel bir dünyada yaşamak için, çocuklarımıza daha iyi bir gelecek için bedeli ne olursa olsun alanlarda olacağız” diye konuştu.
Platform üyeleri, daha sonra aynı katliamda hayatını kaybeden Feyat Deniz’in mezarının bulunduğu Şehitlik Mezarlığı’na geçti.
İstanbul
İstanbul’un birçok ilçesinde katliamda hayatını kaybedenlerin mezarları başında anma yapıldı. HDK, Yeşil Sol Parti, HDP, DBP, EMEP, ESP ve CHP’li yöneticilerin yanı sıra sivil toplum örgütü temsilcileri anma programlarına katıldı.
Sultangazi’de bulunan Gazi Mezarlığı’nda yapılan anma, saygı duruşuyla başladı.Burada yapılan anmada konuşan İnşaat İşçileri Sendikası (İnşaat İş) Genel Sekreteri Yunus Özgür, katliamın “devlet eliyle” gerçekleştiğini söyledi. Yeşil Sol Parti İl Eşsözcüsü Beser Çelik, faillerinin belli olduğuna işaret ederek, barış ve demokrasi mücadelelerinin süreceğinin altını çizdi.
Birço ilçede mezar başlarında anma
Alınteri Temsilcisi Mürüvvet Küçük, “Zaten zayıf olan kardeşlik köprüsünün yıkılmaması, o köprüye bir tuğla daha konması için oradaydılar. Onlar komünist özgürlük mücadelesi için dövüşen ihtilalci komünistlerdi. Onların bıraktığı mirası daha ileriye taşıyarak yaşatacağız” dedi.
Gemi Yapımı ve Deniz Taşımacılığı, Ardiyecilik ve Antrepoculuk İşçileri Sendikası (Limter İş) Genel Başkanı Kanber Saygılı, halklar arası “kardeşlik köprüsünü” kurmaktan vazgeçmeyeceklerini vurguladı.
Ümraniye, Küçükçekmece, Esenler, Sultangazi, Eyüp, Şişli, Bayrampaşa ve Yedikule’de katledilenlerin kabirleri başında anma programları düzenlendi.
Adana
Adana Garı önünde saat 10.04’te önünde anma programı düzenlendi. Anmada konuşan Katliamda kardeşi Fevzi Sert’i kaybeden Saadettin Sert, “8 yıl geçti ama içimiz hala yanıyor. İsyanlardayız. 8 yılda birlikte ağladık, düştük, düşeni kaldırdık… Böyle geldik bugünlere” dedi.
Anma mezarlığa karanfil bırakılmasının ardından son buldu.
Hatay
İHD İskenderun Şubesi, Sağlıklı Yaşam Parkı’nda açıklama yaptı. Anmaya çok sayıda insan hakları savunucusu katıldı.
HABER MERKEZİ