Kiler Holding, Mûş’ta 2 bin 250 dönüm üzerine 316 bin güneş paneli yerleştirerek enerji üretecek. Tarım ve mera alanı olan arazi köylülerin tek geçim kaynağı
Mûş’ın merkez köylerinden biri olan Şêxela (Eğirmeç) köyüne Kiler Holding’e bağlı şirketlerden biri olan Kiler Tekstil Enerji Yatırımları San. ve Tic A.Ş. tarafından 150 MW kurulu gücünde ‘Eğirmeç Güneş Enerjisi Santrali (GES)’ ve 150 MWh kapasiteli Elektrik Depolama Tesisi (EDT) kurulup işletileceği duyuruldu. Şêxela köyü hayvancılık ve tarım üretimi yapılan yemyeşil bir coğrafya. Köyün yüzölçümü 13 bin dönüm ve bu alanın 2 bin 250 dönümüne Kiler Holding tarafından Güneş Enerji Santrali (GES) tarlası yapılmak isteniyor. Hayvancılık ve tarımla geçimini sağlayan köylülerin arazisinin yaklaşık yüzde 20’si güneş tarlasına çevrilerek ellerinden alınmış olacak.
Kürt coğrafyası yağmalanıyor
2 bin 250 dönüm üzerine kurulacak santralde toplam 315.744 adet güneş paneli ve toplam 88 adet evirici (invertör) kullanılacak. Ayrıca büyük bir alan işgal edilip lityum-iyon bataryaları kullanılarak enerji depolama sistemi için bina yapılacak. Tarım arazilerini ve meraları yok ederek oluşturulan güneş tarlalarının ekolojik yaşama ve tarıma büyük zararlar verdiği bilinirken, enerji ihtiyacı var ve temiz enerji iddilarıyla desteklenmeye devam edilirken, bu işgal süreci Riha ve Wan’dan sonra Mûş coğrafyasına da taşınmak isteniyor. Diğer yandan madenler, barajlar ve enerji şirketlerinin işgaline açılan Kurdistan coğrafyasında halk ya aç bırakılarak ya da baskılarla göçe zorlanıyor.
Meralar GES’e kurban ediliyor
Küresel ısınmaya neden olanların Türkiye’deki uzantısı AKP iktidarı, ‘yenilenebilir enerji’ iddiasıyla büyük bir yağma sürecini işletiyor. Rüzgar enerjisi için ormanların, meraların, deniz ekosisteminin yıkımına yol açılırken, güneş enerjisi için tarımsal araziler ve meralar işgal edilerek, ekolojik yıkım çok boyutlu olarak sürdürülüyor. Diğer yandan işgal edilen tarım arazileri ve meralar kullanım dışına itilirken, köylülerin geçimlikleri elinden alınıp adeta sürgüne mahkum ediliyor.
Tarım bitiyor, açlık büyüyor
Dünya üzerinde 2 milyarı aşkın insanın açlık çektiği ve temiz suya erişemediği günümüzde açlığın en büyük nedeninin susuzluk ve tarım arazilerinin giderek daralması olduğu biliniyor. Yaşanan süreçte tarım arazileri ile meraların işgal edilerek ‘güneş tarlaları’ oluşturulması, yaşanan ekolojik krize ve dolayısıyla açlığa çözüm bulunabileceği iddiası yalan bir iddia olmaktan öteye geçemiyor. Diğer yandan 2005 yılından 2018 yılına kadar 3.5 milyon hektarlık arazisini ekmekten vazgeçen çiftçilerin bu durumu ‘yenilenebilir’ enerji programını uygulanabilir kılarken, Türkiye gibi ülkelerde tarımsal üretimlerin darbelenme nedeni olarak şirketlerin beslendiği açığa çıkıyor.
Meralar hızla yok ediliyor
Şêxela köyü 1250 mtre yükseklikte bir köy. Üzerinde evcil hayvanların otlatıldığı doğal bitki örtüsü bulunan geniş meralara sahip. Meralar yüksek ve taban suyu derinlerde bulunan kıraç ve meyilli yerlerde oluştuğu biliniyor. Meralar inek, koyun vb. hayvanların en çok sevdiği beslenme alanlarıyken meralar yok edilip üretici suni hayvan yemine mahkum edilip yem şirketleri destekleniyor. Türkiye coğrafyasında, 1950’li yıllarda mera alanlarının toplamı 50 milyon hektar civarında iken bugün mera alanları 14 milyon hektara düşmüş durumda. Son yıllarda enerji ve maden şirketlerince adeta yağma alanına dönüşen meralar hızla yok edilmeye devam ediliyor.
EKOLOJİ SERVİSİ