Eğitim sendikaları, vakıf üniversitelerinde çalışan öğretim görevlilerinin geçinemediğini belirterek ‘Yükseköğretim kurumlarında ödenen ücret tutarından az ücret verilemez’ kararına uyulmasını istedi
Birçok eğitim sendikası “Vakıf üniversitelerinde öğretim görevlileri geçinemiyor” şiarıyla Kadıköy’de bulunan Süreyya Operası önünde ortak basın açıklaması gerçekleştirdi. Eyleme, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) ile Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na bağlı Türkiye Sosyal Sigortalar, Eğitim, Büro, Ticaret, Kooperatif ve Güzel Sanatlar İşçileri Sendikası’nın (Sosyal-İş) yanı sıra Emek Partisi (EMEP) İstanbul Milletvekili İskender Bayhan destek verdi.
‘Vakıf üniversiteleri kararı yok sayıyor’
Yapılan açıklamada Vakıf üniversitelerinde çalışan öğretim görevlilerinin geçinemediğini belirten Üniversiteler Şubesi Öğretmenler Sendikası, aldıkları ücretin artan enflasyonla birlikte eridiğine dikkati çekti. 17 Nisan 2020’de Yükseköğretimde “Vakıf yükseköğretim kurumlarında çalışan öğretim elemanlarına, unvanlarına göre devlet yükseköğretim kurumlarında ödenen ücret tutarından az ücret verilemez” şeklindeki değişimin hatırlatıldığı açıklamada, “Bu açık ifadeye rağmen aradan geçen üç buçuk yılda bir iki istisna dışında vakıf üniversitelerinin tümü bu kararı yok saymıştır. Bugün de aynı hukuksuzluk devam ediyor” ifadelerine yer verildi.
‘ücretler gasp ediliyor’
Açıklamada Üniversite patronlarının “batıyoruz” bahanesi ile çalışanlarının ücretlerini vermediğini ifade edilirken, “Aynı üniversite patronlarının bir yandan yeni birimler, fakülteler açıyor. Yasaya rağmen ücretleri eşitlemeyen üniversite yönetimleri yemek, yol, barınma gibi en temel sosyal hakları bile sağlamaktan imtina ediyor. Sonuçta araştırma görevlileri, öğretim görevlileri, öğretim üyeleri, ders başı ücret alanlar, idari çalışanlar, statüsü veya birimi fark etmeksizin vakıf üniversitelerinde çalışan tüm emekçiler yoksulluğa mecbur bırakılıyor” ifadeleriy tepki gösterildi.
YÖK görmezden geliyor
Yüksek Öğretim Kurumu’nun Vakıf üniversitelerinde yaşananları ve çalışanların talebini göremezden gelindiğinin belirtildiği açıklamada, YÖK’ün hiçbir caydırıcı yaptırımda bulunmayarak, patronları kolladığı kaydedildi. Açıklamada son olarak “Karar alma süreçlerinde üniversite bileşenlerinin yok sayılması, kayyum uygulamaları, sistematik hale gelmiş baskılar, KHK’lar, niteliksizleşme, piyasalaşma, gericileşme gibi başlıklarda ifadesini bulan politikalar eğitimi, bilimsel faaliyetleri ve akademik özgürlüğü doğrudan etkiliyor” denilerek, üniversitelere dönük saldırıların ülkenin bugününü ve yarınını olumsuz yönde etkileyen sonuçlar ürettiği belirtildi
Eylem, alkış ve sloganlarla son buldu.
HABER MERKEZİ