Ekonomik krizle birlikte üst üste gelen zamların zorladığı esnaf ve yurttaşlar, “Ekonomik kriz” yok diyen iktidarı sokağa davet ederek halkın halini görmeye çağırdı.
Türk Lirası’nın dolar karşısında değer kaybetmesinin piyasaları olumsuz etkilemesi, geçtiğimiz haftalar içerisinde birçok ürüne zam olarak yansıdı. Art arda gelen zamlar, özellikle düşük gelirli yurttaşları olumsuz etkiledi. Bu tabloya rağmen, iktidar yaptığı açıklamalarla herhangi bir ekonomik krizin olmadığını savunuyor.
Yapılan zamlarla geçim koşullarının iyice zorlaştığı İstanbul’da en temel ihtiyaçlarını bile karşılamakta güçlük çektiğini belirten yurttaşlar, ayakta kalma mücadelesi verirken, esnaflar da iş yapamamaktan dertli.
Ekmek almakta dahi zorluk
Mezopotamya Ajansı (MA) halkın ve esnafların nabzını ölçmek için sokaklara çıkıp halka mikrofon uzattı. MA’ya konuşan Abdurrahman Özdemir, artık eve ekmek götürmekte dahi zorluk çektiğini ifade etti.
Özdemir, çarşı ve pazarla birlikte içinde bulunduğu durumu “Meyve ve sebzelere gelen zamlardan kaynaklı pazara hiç gidemiyoruz. Gitsek bile bir kilo yerine yarım kilo alıyoruz ya da her şeyden birer parça poşete ekleyip, öyle dönüyoruz. Çünkü paramız yetmiyor. Bir emekli maaşı var. Onunla da geçinemiyoruz” sözleriyle dile getirdi.
‘Bakalım nereye kadar gidecek’
Şişen elektrik ve doğalgaz faturalarının ise, artık yüzünü bile görmek istemediğini ifade eden Özdemir, “Önceden 100 TL gelen elektrik faturası artık 170 TL geliyor. Doğalgazı daha kullanmaya başlamadık. Ama bu gidişle açamayacağız da. Tekrar odun sobasına döneceğiz. Gidip hurdalıklardan, kerestecilerden odun bulup getirip, onları kullanacağız. Bakalım nereye kadar gidecek bu şekilde. Ekonomik durumumuzun özeti bunlar. Öyle bir duruma geldik ki artık Allah canımızı alsa da, bizi daha fazla süründürmese diyoruz” dedi.
‘Faturalarımı ödemekte zorlanıyorum’
Terzilik yapan Fahrettin Çağlar da, iş yapamadığı için aylardır kirasını ödeyememekten şikayetçi. Aldığı kumaşlara yüzde 40 oranında zam geldiğini belirten Çağlar, “Bir pantolon paçası 5 ila 10 lira arasında. Gelirse onu yapıp bir şekilde geçimimizi sağlamaya çalışıyoruz” diyerek, iş yapamamaktan dert yandı.
22 yıldır elektrik işiyle uğraşsa da, son iki yıldır yaşadığı zorluğu şimdiye kadar hiç görmediğini dile getiren Ramazan Karlıbaş ise, içinde bulundukları durumu “Halimiz perişan” diyerek özetledi.
Karlıbaş, devamında şunları dile getirdi: “Faturalarımı ödemekte zorlanıyorum. Şuan iki tane fatura üst üste geçmiş. Her gün mesaj geliyor, yatıramıyoruz. Eve doğalgaz çektim, sobasını bile kurdum ama doğalgazı bağlamıyorum. Çünkü bu yükün altından kalkamayacağımı biliyorum. Durumumuz meydanda.”
‘Domates olmuş 7 lira’
Hayat pahalılığı nedeniyle geçinmekte zorlandıklarını söyleyen tütün satıcısı Kemal Güneş de, “Kimsenin bir ekmek almaya gücü kalmamış. İnsanlar perişan olmuş. Geçim çok zor. Önceden eşim pazara 20-50 lirayla gider bir şeyler alırdı. Ama artık o parayla pazara gidilmiyor. Domates olmuş 7-8 lira. Bir kilo portakal olmuş 6 lira. Kırmızı eti zaten yılda bir defa ancak yiyebiliyoruz.
‘Bu laflarla kimseyi kandıramazlar’
Lokanta işletmecisi Hasan Kayhan ise, iktidardan cephesinden yapılan ‘kriz yok’ söylemlerine öfkeli. “Politikacılar ekonomik krizin ne olduğunu sokağa inip vatandaşa sorsun, görsün ve öğrensin” diyen Kayhan, şöyle devam etti: “Dün 50 TL’ye dükkanın bir günlük pazar ihtiyacını karşılayabiliyordum. Ama bugün 200 TL’ye bile alamıyorum. Domates 7 TL, soğan 3 TL, biber 5 TL olmuşsa ve biz tarım ülkesiysek, siyasetçiler bu halkı kandırmasın. Demesinler ki bu bir manipülasyondur, ekonomik savaştır. Bu laflarla kimseyi kandıramazlar.”
Hayatın tadı tuzu kalmadı
30 yıllık esnaflık hayatı boyuncu böyle bir kriz görmediğine dile getiren Kasap Faysal Pamukçu da, “En kötü krizi yaşıyoruz. Yaşadığımız sıkıntıları anlatmaya artık gücümüz yok. Eskiden daha güzel geçiniyorduk. Hayat daha güzeldi. Şu an her şey pahalı. Ev geçindirmekte zorluk yaşıyoruz. Elektrik, su faturaları çok kabarık geldiği için ödemeleri hep aksatıyoruz. Hiçbir tadı, tuzu kalmadı bu hayatın. Gördüğünüz gibi şu anda dükkânda hiç müşteri yok. Eskiden 1 kilo et alan insanlar şimdi 10 liraya, 5 liraya gelip kıyma alıyorlar” diye konuştu.