Tutuksak HDP milletvekili Semra Güzel’in yargılandığı duruşmada söz alan Songül Bora, jandarma tarafından ‘Semra yaptı de, eğer söylemezsen zaten yaşlısın seni cezaevine atarız, orada ölürsün’ diyerek baskı altında ifadesinin alındığını söyledi
Hakkında 2017 yılında başlatılan bir soruşturma dosyasındaki bazı fotoğrafların basına servis edilerek hedef gösterilmesinden sonra dokunulmazlığı kaldırılıp, 3 Eylül 2022’de tutuklanan Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) önceki dönem Amed Milletvekili Semra Güzel’in yargılandığı davanın duruşması görüldü.
5’inci duruşması olan dava Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Avukatlarının salonda hazır bulunduğu duruşmaya Güzel, tutuklu bulunduğu Kandıra Kadın Kapalı Cezaevi’nden Ses Görüntü ve Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı.
Mahkeme heyeti, daha sonra duruşmaya Mêlêti’den (Malatya) SEGBİS ile bağlanan tanık Songül Bora’yı dinledi. Kırsalda bulunan Oğlunu görmek için Semra Güzel ile birlikte Amed’den Şirnex’e (Şırnak) gittiklerini anlatan Bora, daha sonra oradan da Habur sınır kapısını geçerek oğlunu gördüklerini fotoğraf çektirdiğini söyledi.
Benimle gelmesini istedim
Bora, neden Semra Güzel ile birlikte gittiğini soran heyete, “Oğlumun sözlüsüydü ve Kürtçe biliyordu. Bu yüzden benimle gelmesini istedim” yanıtını verdi.
Baskı altında ifadem alındı
Semra Güzel de, Bora’ya daha önce jandarmaya ifade verirken baskı altında olup olmadığını sordu. Bora, 7 saat sorguda tutulduğu jandarma tarafından tehdit edildiğini söyledi. Bora, “Evet baskı altındayım, orada bana sürekli, ‘Semra yaptı de eğer söylemezsen zaten yaşlısın seni cezaevine atarız orada ölürsün’ dediler. Benim söylemediğim o kadar şey vardı ki ifade tutanağına imza atmadım. Madem her şeyi ifade tutanağına geçirdiler neden benim orada fenalaştığımı geçirmediler” sözlerini kullandı.
Tutuklu olmamanın nedeni siyasetçi olmam
Daha sonra söz alan Güzel ise, “O dönem çözüm süreciydi, bir çekilme durumu vardı. Hem aileler hem haber ajansları sınıra gidip geliyordu. Bu sebeple Volkan’ın annesi de oğlunu görmek istediğini söyledi ve ben dil bildiğim için ona yardımcı oldum. Dosyadaki tek delil, bir fotoğraf. Buna benzer pek çok dosya beraat kararı aldı. Benim tutuklu olmamın nedeni siyasetçi olmam” dedi.
Gizlilik kararı olan fotoğraflar nasıl paylaşılır
Avukat Eylem Arzu Kayaoğlu da yaptığı savunmada, 2017 yılından bu yana hukuka aykırı toplanan deliller dışında dosyada hiçbir şeyin değişmediğini ifade etti. Kayaoğlu, “2017 yılından itibaren savcılık dosyasında olan fotoğraflar nedeniyle Cumhurbaşkanı’nın, İçişleri Bakanı’nın, AKP-MHP iktidarının mensuplarının hedef gösterilmesiyle başlayan bir linçle karşılaştık. Kanıtların dosyaya alınmaması gerekiyor. Gizlilik kararı olan bir fotoğraf nasıl servis ediliyor? Müvekkilimin örgüt üyeliği ile ilgili somut bir kanıt yok. Müvekkilimin kaçma şüphesi bulunmamaktadır” diyerek müvekkilinin adli kontrolle tahliyesini talep etti.
Mahkeme heyeti, Semra Güzel’in tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı 11 Aralık tarihine erteledi.
ANKARA