Japonya’da Fuji dağı çevresindeki bulutlarda mikroplastiklere rastlandığı duyurulurken, atmosferin sınır tabakasındaki bulut su taneciklerinde ve havadaki mikroplastiklerin ilk kez tespit edildiği belirtildi
Environmental Chemical Letters adlı akademik dergide yayınlanan araştırmaya göre, eldeki bulgular, plastik kirliliğinin dünyadaki çoğu ekosisteme sanılandan çok daha fazla sızdığını gösteriyor. Bilim insanları, plastiklerin suyu sevmeyen ‘hidrofobik’ yapıda olduğu ancak mor ötesi ışığa uzun süre maruz kalınca hidrofilik (su seven) hale geldiği belirtiyorlar.
‘Bu durum endişe verici’
Bugüne kadar dünya genelinde plastik ve mikro plastik kirliliği konusunda yüzlerce bilimsel araştırma yapıldı. Eldeki veriler oldukça korkutucu boyutlarda. Zira gezegenin en ücra bölgelerinde doğayla iç içe yaşayan hamile kadınların kanında, akciğerlerinde ve rahimleri de dahil olmak üzere insan vücudunun en mahrem kısımlarında 5 mm’den küçük (yaklaşık bir susam tanesi büyüklüğünde) plastik parçaları bulundu. Uzmanlar bu çalışmanın sadece olağandışı bir durum olmakla kalmayıp, aynı zamanda da endişe verici olduğunu ifade ediyor.
Su taneciklerinde görüldü
Japonya’daki araştırmada yüksekliği 3 bin 776 metre olan ülkenin doruk noktası Fuji Dağı ve bin 300 metre yükseklikteki Oyama Dağı’nın etrafındaki bulutlardan numuneler toplandı. İndependet haberine göre, Fuji Dağı troposferde ve Oyama Dağı ise atmosfer sınır katmanında yer alıyor. Japon bilim insanları gelişmiş yöntemler kullanarak bulutların içerisindeki su taneciklerini görüntüleyerek içlerinde yabancı madde olup olmadığını araştırdı.
‘İklimi değiştirebilir’
Çalışmalarda bulutların içerisinde dokuz farklı polimer madde ve mikro plastiklere rastlanırken, her bir litre su içerisinde boyutları 7 ile 95 mikrometre (metrenin milyonda biri) arasında değişen plastikler bulundu. Bulutların içerisindeki su kütlelerinin bazı kısımlarında plastiklere oldukça yoğun olarak rastlandı. Uzmanlar bunun sebebini bulutlardaki buz ve su çekirdeklerinin yoğuşması ve bunun sonucu olarak da plastik parçacıklarının hareket etmesine bağlıyor. Japon bilim insanları araştırmada, “Genel olarak, bulgularımız yüksek irtifadaki mikroplastiklerin bulut oluşumunu etkileyebileceğini ve dolayısıyla iklimi değiştirebileceğini gösteriyor” diye yazdı.
Çevresel hasara neden olabilir
Araştırmanın baş yazarı Waseda Üniversitesi öğretim görevlisi Hiroshi Okochi konuyla ilgili olarak, “Serbest troposferdeki mikroplastikler hareket ediyor ve küresel çapta plastik kirliliğine katkıda bulunuyor, havadaki plastik kirliliği çok daha ciddi bir şekilde ele alınmazsa, iklim değişikliği ve ekolojik riskler gerçeğe dönüşerek gelecekte geri dönüşü olmayan, ciddi çevresel hasarlara neden olabilir” dedi.
EKOLOJİ SERVİSİ