Akkuyu NGS CEO’su Zoteeva’nın santrali kendileri için inşa ettiğini ifşa eden açıklaması dikkat çekti. Zoteeva Akkuyu Nükleer Santrali hakkında, ‘Bu nükleer santral Rusya‘ya aittir’dedi
Yusuf Gürsucu
Mersin’in Gülnar ilçesinde inşaatı devam eden, yakın gelecekte bir ünite ile elektrik üretileceği açıklanan Akkuyu Nükleer Santrali (NGS) şirketinin CEO’su ve Yönetim Kurulu Başkanı Anastasia Zoteeva bir Rus kanalına verdiği röportajda Akkuyu Nükleer Santrali hakkında, “Kendimiz için inşa ediyoruz. Bu nükleer santral Rusya‘ya aittir” dedi. Zoteeva, Rusya’nın Sovyetler Birliği’nden bu yana ‘nükleer’ ihracatıyla ilgili olarak, “Bunu kendimiz için inşa ediyoruz. Bu nükleer santral Rusya’ya aittir. Bu bizim santralimiz, başka ülkenin topraklarında bulunan bizim santralimiz” vurguları iktidarın santral hakkında söylediği tüm yalanları ifşa etti. Zoteeva, Sovyetler Birliği zamanından bu yana dünyaya ‘atom enerjisi’ taşıdıkları bir sanayiye sahip olduklarını belirtti.
Halka yalan söylediler
Nükleersiz.org koordinatörü Dr. Pınar Demircan, Anastasia Zoteeva’nın bu açıklamasının, nükleer karşıtlarının 2010 yılında Rusya ile Türkiye arasında imzalanan hükümetlerarası anlaşmanın ardından reaktör kurulumu için imzalanan “yap-sahip ol-işlet /Built-Own-Operate (B.O.O)” tipindeki reaktör anlaşmasıyla Rusya’ya bu santralin kurucusu, sahibi ve işletmecisi olma imkanının verildiğine dair tespitlerini teyit ettiğini söyledi. Demircan’ın, “İmzalandığında dünyada uygulaması olmayan, ikinci örneği Bangladeş’te yine Rusya tarafından kurulması planlanan projede görülen bu reaktör finansmanı anlaşmasıyla siyasal iktidar maalesef halka Türkiye’nin hiçbir maliyete katlanmadan nükleer santral sahibi olduğunu anlatıyor” vurgusu, iktidarın doğa ve halk düşmanı yüzünü yalanlarla süslediğini gösteriyor.
‘Malumun ilanı’
Demircan, Rusya’nın Akdeniz’in karşı kıyısında Mısır’da kurduğu El Dabaa Nükleer Santrali ile Akdeniz coğrafyasını kontrolü altına alacağının öngörülebileceğini de belirterek, “Gerçekte olan Türkiye’nin toprak ve liman verip her türlü stratejik kolaylık ve imtiyaz sağlamasıyla Rusya’nın hiçbir ekolojik maliyet ve riske katlanmadan Akdeniz’in kıyısında bir nükleer santral sahibi olmasıdır” gerçeğine işaret etti. CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ise gelişmeyle ilgili olarak sanal medyadan yaptığı açıklamada, “Bu açıklama malumun ilanıdır! Bu anlaşmaya imza atanlara soruyorum, siz bu durumdan utanmıyor musunuz? Buna imkan verenler yerli ve milli olmaktan bahsedemezler!” dedi.
Sinop ve Trakya satışa hazırlanıyor
Akkuyu’da inşa edilen santralin yaratacağı nükleer kirlilik bir yana santralin tamamen Rusya’ya ait olması Sinop ve Trakya üzerine yapılan planlarda da benzer bir sürecin işleyeceğini gösteren gelişmeler yaşanıyor. Soçi’de bir araya gelen Rusya Devlet Başkanı Vilademir Putin ile Cumhurbaşkanı R. T. Erdoğan’ın birlikte düzenledikleri ortak basın toplantısında yapılan açıklamalar dikkat çekici. Ortak basın toplantısında konuşan Putin, enerji alanında işbirliğinin stratejik nitelikte olduğunu vurgulayarak, Akkuyu Nükleer Santrali’nde gelecek yıl ilk ünitenin çalışmaya başlaması için çalışmaların sürdüğünü belirtti. Türkiye’nin de artık ‘nükleer kulübüne’ üye olduğunu söyleyen Putin, Sinop’ta 2. nükleer santral inşaatı için temasların devam ettiğini ifade etti.
Gazprom’dan BOTAŞ’a yol haritası
Türkiye’de doğalgaz merkezi (Trakya) projesi konusunda çalışmaların da sürdüğünü anlatan Putin, “Gazprom, BOTAŞ’a yol haritasını sundu, sırada ortak çalışma grubunun kurulması var” sözleri anlaşmaların çoktan bittiğine işaret etti. Diğer yandan seçimlerden hemen önce eski Enerji Bakanı Fatih Dönmez yaptığı bir açıklamada, “Rusya’dan ithal gazda belli bir rakamın üzerinde ödemelerin ertelenmesi konusunda mutabakat sağlandı” diye duyurmuştu. AKP iktidarı, Rusya’ya 20 milyar dolar olduğu söylenen doğalgaz borcunu ödeyememesi sonucunda Rusya ile kapitilasyonları içeren anlaşmalar yaptığı ortaya çıkarken, Zoteeva’nın Akkuyu NGS’nin tek sahibi olduklarını açıklaması Sinop ve Trakya’da nasıl bir yol izleneceğini açıkça gösterdi.
Rusya Türkiye’yi şekillendirecek
Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom’un Genel Müdürü olan Aleksey Lihaçev ise Sinop’un, nükleer santral inşası için cazip bir nokta olduğunu iddia ederek, “Büyük bir nükleer santralin gelecekteki varlığını da göz önünde bulundurarak, teknolojik ittifaklar kurulması, yatırım politikası ve ‘Türkiye enerji piyasasının şekillendirilmesi’ açısından yaklaşımlar oluşturmak üzere Türk iş ortaklarımızla görüşmelere başladık” diye belirtmişti.