Hukuksuzluğun her geçen gün büyüdüğü Türkiye’de, Danıştay kararı yok sayılarak Denizli Avdan’da kömür madeni çalışıyor. Yatağan’ı yerle bir eden termik santral için Avdan’da halkın arazilerine çökülürken, Danıştay kararı uygulanmıyor
Denizli’nin Tavas ilçesine bağlı Avdan köyünde kömür madeni Danıştay 6. Dairesi’nin, 6 Nisan 2022’de ‘Yürütmeyi durdurma’ kararı vermesine rağmen yurttaşların arazileri üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Avdan Platformu, Danıştay kararının uygulanmıyor olmasına karşı basın açıklaması yaptı. Açıklamada, “Yürütmeyi durdurma kararı uygulansın”, “Avdan’da kömür istemiyoruz” ve “Kömür değil, ömür istiyoruz” dövizleri taşındı. Diğer yandan Avdan’da çıkarılmak istenen kömür, Yatağan termik santralleri için çıkarılırken, Yatağan’da köyleri, tarlaları, zeytinlikleri, tarihi SİT alanlarını ve doğayı yerle bir eden termik santralin çıkarını, halkın çıkarları üstünde tutan Valiliğin Danıştay kararını uygulamadığı belirtiliyor.
Mülkiyet hakkına tecavüz
Yapılan basın açıklamasını okuyan Avdan Platform Sözcüsü Mehmet Öztürk, “Danıştay 6. Dairesi yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Bu karara rağmen bölgedeki firmanın kömür madeni işletmeciliğine devam ediyor. Danıştay kararı halen uygulanmamakta, davalı şirket köylülere ait taşınmazlarda hukuksuz bir şekilde çalışmalarına devam etmektedir. Şirket tarafına tebliğ edilen yürütmenin durdurulma kararları açıkça yok saymakta olup, söz konusu taşınmazlara geri dönüşü olmayacak zarar vermekte ve fütursuzca tahrip etmektedir” dedi. Kararın uygulanmadığı her saniyede doğa katliamının yaşandığını söyleyen Öztürk, “Avdan sakinlerinin mülkiyet hakkına tecavüz ediliyor. Maden şirketi zeytinlikleri kesiyor. Ülkemizin güzide tarım arazileri ve su kaynakları madencilik faaliyeti adı altında kirletilerek, geri dönülmez şekilde yok ediliyor” diye konuştu.
Halkın malına ‘acele’ el kondu!
Avdan’da açılmak istenen kömür madeni için Cumhurbaşkanlığı tarafından verilen acele kamulaştırma kararına karşı yurttaşlar direnişe geçerken, aynı süreçte arazilere kamulaştırma adı altında çökme işlemleri başlatılmıştı. Kömür madenine ve acele kamulaştırma kararına karşı çıkan yuttaşlar, arazilerinde bulunan zeytin, tütün, üzüm gibi ürünlerini maden şirketinden korumak için nöbet eylemi gerçekleştirdi. Yatağan’da genişletilmek istenen kömür madeni ve maden için kamulaştırma kararlarına karşı direnen Yatağanlıların ardından bu kez Avdanlı yurttaşlar aynı şirkete karşı mücadeleye başladı. Bu süreçte bir yandan direniş sürdürülürken, diğer yandan hukuki süreç de yürütüldü.
Valilik sessiz
Yatağan termik santralinin çıkarları için Cumhurbaşkanlığınca verilen ‘acele kamulaştırma’ kararı 13 Ocak 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmış ve bu kararla 3 milyon 764 bin 623 metrekare alanda 564 adet parsele çökme girişimi başlatılmıştı. Avdan Platformu 11 Şubat 2022’de köylülerle birlikte Danıştay 6. Daire Başkanlığı’na yürütmenin durdurulması talebiyle, Cumhurbaşkanlığı ve Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’ne karşı dava açtı. Danıştay 6. Daire dava konusu arazilerin mutlak ve marjinal tarım arazisi olduğuna hükmederek 15 Mart 2023’te itiraz yolu kapalı olmak üzere oy birliğiyle yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bu karara rağmen kömür madeni çalışmaya devam ederken, Denizli Valiliği’nin ise sessiz kalarak halkın malına zorla çökme eyleminin arkasında yer aldığı görüldü.
Acele kamulaştırma nedir?
Yasalarda acele kamulaştırma koşulları net biçimde yer almakta: “Seferberlik ve savaş hallerinde, henüz ilan edilmese bile, savaş gerektirebilecek olağanüstü durumların varlığında, üstün kamu yararı dolayısıyla, özel mülkiyete konu taşınmazların acele kamulaştırmasına karar verilebilir.” Türkiye’nin dört bir yanında uygulanan ‘acele kamulaştırma’ kararı yasada belirtildiği içerikle yakından uzaktan ilgisi olmadığı gibi bu uygulamanın şirketlerin çıkarları için dayanaktan yoksun biçimde uygulanması, halkın malına zorla çökme eyleminden başkaca bir şeyi göstermiyor.
EKOLOJİ SERVİSİ