Edremit’te AKP tarafından görevden alınan muhtarlar, 24 Haziran seçimlerinde mahallelerinde istediği oyu alamayan AKP ve belediyeye atanan kayyumun kendilerinden inkikam aldığını söyledi. Muhtarlar, iktidara itaat etmeyeceklerini belirtti
DBP’li belediyelere kayyum atanması ve binlerce kişinin KHK’ler ile ihraç edilmesinin ardından geçtiğimiz hafta HDP’nin yüzde 70’in üstünde oy aldığı mahallelerin muhtarları, AKP hükümeti tarafından görevden alındı. Van’ın Edremit ilçesine bağlı Şabaniye Mahallesi Muhtarı Çetin Bilir, Süphan Mahallesi Muhtarı Ayhan Komi ve Esentepe Mahalle Muhtarı Ahmet Nanto da görevden alınan muhtarlardan. Görevden alınan 3 muhtar da 2014 yerel seçimlerinde mahallelerinde halktan yüksek oy alarak seçildi. Şabaniye Mahallesi Muhtarı Çetin Bilir 7 bin 100 oy, Süphan Mahallesi Muhtarı Ayhan Komi 6 bin 894, Esentepe Mahallesi Muhtarı Ahmet Nanto ise, 6 aday ile yarıştığı seçimlerde sayısı 400 olan seçmenden 140’ının oyunu alarak muhtar oldu. 24 Haziran seçimlerinden sonra personeline, “O kadar hizmet yaptık ama yine oylarını HDP’ye verdiler, bu insanlar nankör” şeklinde konuşan kayyum Atıf Çiçekli’nin, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya verdiği rapor doğrultusunda 3 muhtarın görevine son verildiği belirtildi.
‘İtaat etmemizi istediler’
Süphan Mahallesi Muhtarı Çetin Bilir, neden görevden alındıklarına dair kendilerine henüz yazılı bir tebligat ulaşmadığını söyledi. Kayyum Çiçekli’nin 24 Haziran’da mahallelerinde HDP’ye yüksek oy çıkması nedeniyle bir daha kendilerini toplantılara çağırmadığına dikkat çeken Bilir, “Bizler halkımızın oylarıyla seçilmiş insanlarız. Biz normal görevimizi yürüten muhtarlardık. Ama kaymakam-kayyum bizden görevlerimizin ötesinde taleplerde bulunuyor adeta kendisine koşulsuz itaat etmemizi istiyordu. Biz bir gün, bir saat bile olsa inandığımız değerlerden taviz vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.
‘Bizi sorumlu tuttular’
Görevden alınmalarına rağmen halkın kendilerine sahip çıktığını ve çözüm bekleyen sorunlar için kendilerine başvurduğunu söyleyen Süphan Mahalle Muhtarı Ayhan Komi, Mart 2019 seçimlerinde yeniden aday olacağını belirterek, “Halkımız seçimle gelenin seçimle gitmesini istiyor. Bizler de hukuki olarak gerekli başvurularımızı yaptık. Bizim mahallelerimizde HDP’ye yüksek oy çıkması nedeniyle bizi sorumlu olarak gördüler. Onlar bizi göreve getirmedi ki onlar alsın” diye konuştu.
‘Kardeşimi bahane ettiler’
Görevden alınmalarına ilişkin kendilerine resmi bir gerekçe söylenmediğini belirten Esentepe Mahallesi Muhtarı Ahmat Nanto ise, şunları söyledi: “Resmi bir gerekçe söylemediler ama HDP’ye yakın olan kardeşlerimin siyasi düşüncelerini bahane ettiklerini biliyorum. Ortada bir suç yokken görevden alındık. Bu bize oy veren insanlara karşı da saygısızlık.”
‘Sur’u anlatmamdan rahatsız oldular’
Diyarbakır’ın Sur ilçesinde 2 Aralık 2015’te ilan edilen ve halen devam eden sokağa çıkma yasağının üçüncü yılında dümdüz edilen savaş mahallesinin muhtarı Ahmet Şen de, görevinden uzaklaştırılan muhtarlar arasında bulunuyor. 30 Mart 2014’te yüzde 85 oy alan Şen’in mahallesi olmadığı halde mührünü cebinde taşıyarak, başka ilçe ve mahallelere dağılan yurttaşlara hizmet vermeyi sürdürüyordu. Kendisini olmayan mahallenin muhtarı olarak tanıtan Şen, yasak ile birlikte yaşamın akışının değiştiğini ve 3 yıl boyunca görevini seyyar bir şekilde yaptığını, yasaktan önce mahallesinin 5 bin nüfuslu 800 evden oluştuğunu anlattı. Görevinden alınan Şen’in yerine Sur Kaymakamlığı’ndan bir memur kayyum olarak atandı.
Şen, “Sur Kaymakamlığı tarafından çağrıldım. Görevi kötüye kullanma ihtimalinden dolayı görevden uzaklaştırıldığımı söylediler. Kaymakamlığın yazı işleri müdürlüğü azaların ismini sordu. Ardından muhtarlık mührünü istediler, verdim. Bir gün sonra öğrendim ki, kaymakamlıkta çalışan bir memur yerime kayyum olarak atanmış” dedi. Sur’da yaşanan çatışmalı süreçte 4 kez gözaltına alındığını ve hakkında açılan soruşturmada savcılığın takipsizlik kararı verdiğini aktaran Şen, görevinden alınmasının, hukuk ile yakından uzaktan alakasının olmadığını, kararın siyasi olduğunu belirtti. Çatışmalı sürecin bitmesinden sonra mahalleye girdiğini aktaran Şen, “Çatışmalar son bulduktan 3 gün sonra beni çağırdılar.
Polisler ile birlikte yasaklı alana girdim. Evlerin yüzde 80’i sağlamdı. Kalan yüzde 20 ise, onarılabilecek durumdaydı. Aradan geçen bir aydan sonra tekrar girdiğimde evlerde elektronik malzemeler başta olmak üzere, birçok eşya yerinde yoktu. Eşyaların korucular tarafından çalındığını defalarca söyledim.
Gören şahitler vardı. Yine Sur’daki yıkımın çatışmalardan kaynaklı olmadığı kamulaştırma kararı ile meydana geldiğini söyledim. Mahallemde bulunan tarihi birçok tescilli ev de yıkımdan kurtulamadı. Barış Bloku’nun yapmış olduğu toplantılara katıldım ve bunu oralarda ifade ettim. Aktardığım gözlemlerimden dolayı bana karşı rahatsızlıklarını gösteriyorlardı” dedi. Şen, evlerinden zorla çıkarılan mahallelerde yaşayan yurttaşların evlerine dönmek istediğini ancak dayatılan şartların buna imkan vermediğini dile getirdi.
VAN