175 ülkenin yaptığı araştırmanın raporunu yayınlayan Save the Children, 153 milyon çocuğun her gününün yoksulluk, çatışma ve cinsel saldırı tehdidi altında olduğu açıkladı
“Çocuğun Sonu İndeksi” ismini taşıyan raporda, 175 ülkenin verilerine bakılarak, hangi ülkelerde, çocukların haklarına saygı gösterildiği ve çocuklukların yaşayıp yaşayamadıkları irdelendi. Save the Children tarafından hazırlanan raporda, yoksulluk nedeniyle yüz milyonlarca çocuğun okula gidemediği veya sadece ilk sınıflara gidebildiğine dikkat çekilirken, önemli bir kısmının ise çalışmak zorunda kaldığı dile getirildi.
Zengin-yoksul farkı büyük
Bin puan üzerinden ülkelerin değerlendirildiği raporda, en kötü notu 388 ile Nijerya alırken, Singapur 987 puanla en iyi notu aldı. Rapordaki değerlendirmede temel alınan kriterler ise 5 yaş altı çocuk ölümlerinin oranı, 4 yaş altı çocuklardaki beslenme eksikliği, okula gidebilme imkânları, çocuk işçiliği oranı, çocuk evlilikleri, çocuklarda gebe kalınma oranı, savaşlardan dolayı yerlerini terk edenlerin sayısı ile çocuklara yönelik cinayetler olarak belirlendi.
Raporda çocukların, çocukluklarını yaşayabildikleri ülkelerin başında ise Singapur, Slovenya ve Norveç geliyor. Raporda, özellikle batılı veya gelişmiş ülkelerde çocukların daha mutlu olduklarına yer veriliyor.
Türkiye ancak 64. oldu
Sıralamada Türkiye 175 ülke içerisinde ancak 64. sırada yer alıyor. Çocukların durumunun en kötü olduğu ülkeler ise Nijerya, Mali, Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad ve Sudan oldu. Somali, Nijerya, Gine, Sierra Leone, Kongo, Mozambik, Angola, Moritanya ve Madagaskar da son sıralarda yer alan diğer ülkeler.
Savaşların etkisi büyük
Raporda, savaşların olduğu ülkelerdeki durumun vehametine işaret edilirken, Suriye’ye bir vurgu yapılmadı. Buna göre, savaş ve krizlerin olduğu ülkelerdeki çocuk ölümlerinin sadece yüzde 1,5’inin doğrudan çatışmalardan kaynaklandığı, ancak çatışmaların endirekt etkileriyle ölümlerin çok daha fazla olduğu bilgisi paylaşılıyor. Bunlar arasında gıda yetersizliği, sağlık hizmetlerinden mahrum kalma, salgınlar ve hastalıklar ile okula gidememe gibi endirekt etkenler sıralanıyor. Puanlamada ABD 36. sırada, Rusya ise 37. sırada yer aldı. Rapora göre, ABD’de çocukların 5 kat daha fazla cinayetlere kurban gittiği belirtilirken, çocuk yaşta gebe kalma oranları da üç kat daha fazla.
Kız çocukları dezavantajlı
Rapora göre, 240 milyon çocuk çatışma ve kırılgan bir ortamda yaşarken, 175 ülkenin yüzde 30’unda kız çocukları ayrımcılığa maruz kalıyor. Raporda, “Bu, şaşırtıcı derecede fazla kız çocuğunun birçok konuda dışlanma yaşadığı anlamına geliyor” denildi ve 15 ile 19 yaş arasındaki kız çocuklarının ölümlerinin ana sebebinin hamilelik ve çocuk yaşta doğum olduğu aktarıldı.
İlk dört ayda yüzlerce çocuk
UNICEF Suriye’den Gazze’ye, Güney Sudan’dan Yemen’e dünya genelinde çatışmalarda ölenler arasında yüzlerce çocuk olduğuna dikkat çekti. Örgüt, öldürülen, istismara uğrayan çocuklar için sınırsız koruma talep etti. UNİCEF de Kongo’da 400 bin çocuğun açlıktan ölme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu rapor etmişti.
21 ülkede kutlanıyor
Uluslararası Çocuk Günü fikri, 1925 yılında Cenevre’de yapılan Çocukların Refahı için Dünya Konferansı’ndan sonra doğmuştur. 54 ülkenin katıldığı konferansta Çocukların Korunmasına Dair Cenevre Bildirgesi kabul edilmiştir. Konferansın ardından 1 Haziran tarihi, 21 ülkede Dünya Çocuk Günü olarak kutlanıyor.
HABER MERKEZİ