Mîdyad’ta Baran Hasan Rasho isimli Êzidî kadını katleden Serkan Özgün’e, ‘cezanın sanığın geleceği üzerindeki etkisi’ gerekçesiyle ‘takdiri’ indirim uygulayarak, cezayı 25 yıla düşürdü
Mêrdîn’in Mîdyad (Midyat) ilçesine bağlı kırsal Ebşî (Şenköy) Mahallesi’nde 6 Ağustos 2021 tarihinde Baran Hasan Rasho isimli Êzidî kadını katleden Serkan Özgün’e Midyat Ağır Ceza Mahkemesi tarafından “Kasten öldürme” suçundan verilen 25 yıl hapis cezasının Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi’nce “akli dengesinin yerinde olup, olmadığının belirlenmesi” gerekçesiyle bozulmasının ardından yeniden başlayan yargılamada ikinci duruşma görüldü. Midyat Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, Mêrdîn Barosu Kadın Hakları Merkezi avukatları ile sanık avukatları hazır bulundu. Tutuklu sanık Serkan Özgün de duruşma salonunda hazır edilirken, mahkeme gelen evrakları okudu. İstanbul ATK’den gelen raporda sanığın olay tarihinde “akli dengesinin yerinde olduğu” yönünde rapor hazırlandığı ve “cezai ehliyetinin tam olduğu” belirtildi.
Kadın Hakları Merkezi avukatları yaptıkları savunmada, sanığa üst sınırdan ceza verilmesi ve indirim uygulanmaması gerektiğini belirtti. Sanık avukatları ise yeniden “akli dengesi yerinde olmadığı” yönünde savunmalarını yaptı.
‘Sanığın geleceği’ gerekçesiyle indirim
Kararını açıklayan mahkeme, Özgün hakkında müebbet hapis cezası verdi. Mahkeme Özgün’e verilen cezada “cezanın sanığın geleceği üzerindeki etkisi” gerekçesiyle “takdiri” indirim uygulayarak, cezayı 25 yıla düşürdü.
‘Ağırlaştırılmış müebbet’ verilmeliydi
Mahkemenin kararına dair konuşan avukat Dilan Koç, verilen cezada indirim yapılmaması gerektiğini mahkemede de dile getirdiklerini söyleyerek, “Öldürülen kadın uluslararası koruma kapsamında mülteci bir kadın. Mülteci olan bir kadın öldürüldü ve bir çocuk annesiz bırakıldı. Bu kapsamda takdiri indirimin yapılması doğru değil. Cezanın artırılma sebepleri olarak görülebilir. Yine sanık bu olaydan dolayı pişman olduğunu belirtmiyor. Aksine kadını öldürmesinin gerekçelerini haklı olduğu iddiasıyla beyan ederek, tahrik savunmasında bulunuyor. Buna rağmen mahkemenin kendisinin sanığa takdiri indirim uygulaması doğru bir karar değildir” dedi.
Cinayetin işlendiği tarihin ardından 2022 yılında kanunun değiştirildiğini ve bugün öldürülen kişinin bir kadın olması dolayısıyla “ağırlaştırılmış müebbet” cezası olduğuna dikkat çeken Koç, “Eğer cinayet tarihi yasa değişikliğinin ardından olsaydı, sanığa verilecek ceza ağırlaştırılmış müebbet olacak ve indirim yapılması durumunda müebbet olacaktı. Mahkemenin bunu da gözetmesi gerekiyor ve indirim yapmaması gerekiyordu ancak sanık bir pişmanlık dahi belirtmemesine rağmen indirim yapıldı. Verilen cezaya itiraz edeceğiz ve indirim uygulanmamasını isteyeceğiz” dedi.
HABER MERKEZİ