Tüm dünyada yaşanan ekolojik kriz iklim değişimini ortaya çıkarırken, dünyanın dört bir yanında ve Türkiye’de su krizi yaşanmakta
Türkiye’de su tüketim alışkanlıklarını araştıran Adgager tarafından yapılan araştırmada, özellikle 45-55 yaş grubundaki katılımcıların su krizi konusunda daha kaygılı olduğu görülürken, katılımcıların yüzde 67.1’inin Türkiye’deki baraj doluluk oranlarını yakından izlediği öğrenildi. Ankete göre beş kişiden üçü, iklim değişikliğinden korktuğunu ve bu konuda kişisel önlemler aldığını söylüyor. Diğer yandan Türkiye’de bu yıl 27.1 derece ölçülen ağustos ayı ortalama sıcaklığı, 2010’dan sonra son 53 yılın en sıcak ikinci ağustos ayı olarak kayıtlara geçti.
Tarımsal kuraklık büyüyor
Yurttaşların iklim krizinden korkmasına ilişkin konuşan Su Politikaları Derneği Başkanı ve Su Politikaları Uzmanı Dursun Yıldız, “Ağustos ayında son 53 yılın sıcaklık rekoruna yaklaşıldı. Son yıllarda art arda gelen meteorolojik kuraklıklar bazı bölgelerimizde hidrolojik kuraklığa dönüşerek baraj gölü, doğal göl ve akarsulardaki su miktarlarını düşürdü. Yaşadığımız bu kuraklıklar önümüzdeki yıllarda da devam edebilir. Bu da bazı bölgelerimizde su krizi ve şiddetli tarımsal kuraklığa neden olabilir” dedi.
Susuzluk göçleri
Kuraklık ve susuzluğun neden olduğu iklim milteciliği her yıl aratarak devam ediyor. Kayıtlara göre 1995 yılında 25 milyon insan iklim mültecisi olurken, bu sayı 2000 yılında bu sayı 42 milyona çıktı ve 2050 yılına kadar iklim değişikliği nedeniyle göç etmek zorunda kalacak olan insan sayısının 250 milyona ulaşacağı söyleniyor. Göç sebepleri içerisinde susuzluk, çölleşme, erozyon, su baskınları ve kuraklık gibi nedenler var. Ayrıca su varlıklarının kirliliğine ilişkin çok ciddi veriler açıklanırken, sulak alanların kaybı giderek büyüyor. Yüzde 60’a yakın su varlığının yok edildiğine yönelik veriler açıklanırken, su krizi giderek genişliyor.
EKOLOJİ SERVİSİ