Ankara Kadın Platformu, kadınlara yönelik suçlarda cezasızlık politikalarına dair basın açıklaması yaptı: Kimse güvende değil
Ankara Kadın Platformu, kadına yönelik suçlarda faillere yönelik cezasızlık politikaları ve faillerin korunmasına dair Mülkiyeliler Birliği’nde basın toplantısı düzenledi.
“Cezasızlık politikaları ile fail erkekler koruma altına alınıyor, izin vermeyeceğiz” pankartının açıldığı toplantıda basın metnini platform üyesi Sibel Göktaş okudu.
Emînî anıldı
İran hükümetine bağlı güçler tarafından katledilen Jîna Emînî şahsında kadınların özgürlük mücadelesinde bir dönüm noktası olduğunu belirten Göktaş, “Kadınlar, örgütlü bir şekilde sokaklara çıkararak seslerini duyurdu ve toplumsal muhalefeti güçlendirdi. Ancak, bu sadece bir başlangıçtı. Jîna’nın ölümünden sonra İran’da başlayan eylemler tüm dünyaya yayıldı ve sesi, başta Ortadoğu olmak üzere tüm dünyayı yeniden dizayn ederek derinleşen krizlerinden çıkmayı hedefleyen erkek egemen devlet yapılanmalarına çarparak ‘jin, jiyan, azadî’ oldu. Jîna Emînî’nin katli, İran’da kadınların yaşamın her alanında maruz bırakıldığı şiddet ve kısıtlamalara, kadın haklarına yönelik saldırılara dair daha fazla farkındalık yaratmış ve binlerce kişiyi sokaklara çıkarmıştır. Ancak bu protestolar sadece bir yıl öncesinin bir yankısı değil, İranlı kadınların uzun ve kararlı mücadelesinin bir parçasıdır” dedi.
‘Jin jiyan azadî her sınıftan kadının ortak sesi oldu’
Türkiye’de Kürt kadınların da yıllardır özgürlük mücadelesinin sesi olan ve İran ile Rojhilatlı kadınların da direnişin önemli bir parçası olan “Jin jiyan azadî” sloganının bölgede ve tüm dünyada yankılandığını vurgulayan Göktaş, şunları ekledi: ‘Kadın, Yaşam Özgürlük’ her dilde, her sınıftan kadının ortak talebi ortak sesi oldu. İran ve tüm dünyadaki kadınların özgürlük mücadelesi, sınırların ötesine geçiyor ve birçok ortak noktada birleşiyor. Bu mücadelede kadınlar olarak dayanışma içinde olduğumuzun farklı coğrafyalarda farklı şartlarda farklı erkek egemenliklerine ve erkek devlet iktidarlarına karşı birlikte mücadele ettiğimizi ve birbirimizin mücadelesinden aldığımız güçle devam ettiğimizi belirtmek istiyoruz. Türkiye’de de AKP-MHP iktidarı baskı ve zor aygıtlarını kullanarak başta Kürt kadın hareketi olmak üzere, feminist harekete, LGBTİ+ ve bir bütünen kadın hareketine yönelik şiddet ve saldırganlığı körüklüyor. Elbette bu politikalar, erkek egemen politikalarından bağımsız değildir.”
Göktaş’ın özel savaş yöntemlerine örnek gösterdiği olaylar şöyle:
“*5 Ocak 2020 Dersim’de kaybedilen Gülistan Doku’nun faili Zainal Abarakov’un babasının polis olması tesadüf değil.
*18 Ağustos 2021’de İpek Er’in faili Musa Orhan’ın uzman çavuş olması ve oy çokluğu ile ‘nitelikli cinsel saldırı suçundan en alt sınırdan’ 10 yıl ceza almasına rağmen hala tutuklanmaması tesadüf değil.
*18 Ağustos 2022’de Şırnak’ta kaybolan ve daha sonra tecavüz edilip öldürülen 17 yaşındaki Firdevs Babat’ın failinin korucu olması tesadüf değil.”
Cezasızlık
Şiddet alanında çıkmayan, tehdit edilen, failleri açıklansa bile cezalandırılmayacaklarını ya da bu failler tarafından katledileceğini düşünen yüzlerce kadının olduğunu dile getiren Göktaş, bu kadınların birçoğunun erkek yargıya güvenmedikleri için şikayetçi olmalarının dahi mümkün olmadığını söyledi. Göktaş, “Fatma Altınmakas gibi erkek şiddetine maruz kalıp şikâyet için giden kadınlar, anadilinde başvuru mekanizmalara erişmesi kolluk kuvvetleri tarafından engellendiği için gerekli işlemler yapılmadan şiddet gördüğü ortama geri dönüyor ve katlediliyor. Bugün Kürt kadınlar üzerinde özel savaş politikaları devam ederken, Türkiye’nin batısında da kadınları katleden fail erkekler çeşitli bahanelerle erkek yargı tarafından salıveriliyor. Cinsel saldırı ya da kadın cinayeti faili erkekler türlü bahanelerle ceza indirimi alıyor ya da serbest bırakılıyor. ‘Çok seviyordum, beni aldattı’, ‘kadınlık görevlerini yapmadı…’dedikleri için serbest bırakıldılar. Takım elbise giymek, milliyetçi duyguları besleyen anlatılar iyi hal indirimine sebep; kadın düşmanı iktidarın faillere sağladığı bir çıkış yolu olarak sunuluyor” şeklinde konuştu.
‘Güvende değiliz’
“AKP- MHP iktidarı eliyle kurumsallaşan, artan erkek şiddetini görüyoruz, biliyoruz, tanıyoruz” diyen Sibel, bu saldırıların tümünün kadın mücadelesine yönelik olduğunu, Kurdistan’da devletin özel savaş politikasının bir yansıması olarak sürdüğüne işaret etti. Göktaş, “Kadına yönelik şiddetin failleri cezasız kaldıkça, devlet bu faillerin arkasında durdukça hiçbirimiz güvende değiliz. Ancak bizler bu örgütlü şiddete karşı nerede olursak olalım kadın mücadelemizi büyüterek ve şiddete maruz bırakılan tüm kadınlarla yan yana durmak zorundayız. Biz kadınlar, barış, adalet, özgürlük, yaşam ve eşitlik mücadelemizi sürdürmek için dayanışma içinde olacağımızın altını çiziyoruz. Mahsa Amini’nin anısına ve İranlı kadınların hayatı için mücadelelerini sürdürme kararlılığından aldığımız güçle İran’da, Türkiye’de ve tüm dünya genelinde geleceğimiz için birlikte mücadeleye devam edeceğiz” sözlerini kullandı.
Kaynak: JINNEWS