Avustralya’da 14 Ekim’de Aborjin hakları için yapılacak tarihi referandumu savunmak amacıyla binlerce kişi sokaklara çıktı
14 Ekim’deki referandumda yasa onaylanırsa en az 60 bin yıldır kıtada yaşayan Avustralya Aborjinleri ilk kez Anayasa’da tanınacak ve kendi toplumlarını etkileyen yasalar konusunda hükümetin kendilerine danışması hakkına sahip olacak.
Britanya’nın Avustralya’yı sömürgeleştirmesi ve Aborijin halkına yönelik zulümden 200 yıl sonra, bu toplulukların yoksul, yetersiz eğitim görme, hastalanma veya hapsedilme olasılıkları daha yüksek kalmaya devam ediyor.
‘Evet’ destekçileri sokağa çıktı
Referandumda “evet” destekçileri Sydney, Melbourne, Canberra, Perth, Brisbane, Darwin, Hobart ve Alice Springs’de sokaklara çıktı.
Başbakan Anthony Albanese’nin merkez sol hükümetinin bu reform tasarısının kabul edilmesi halinde bu eşitsizliklerin giderilmesine yardımcı olacağını belirtiyor.
Başbakan Albanese, ağustos ayı sonunda yaptığı bir açıklamada referandumda “evet” oyu vermeye çağırırken, “Hayır oyu vermek sizi hiçbir yere götürmez, hiçbir şeyin değişmediği anlamına gelir. Hayır oyu, ilerlemek için bu fırsatın kapısını kapatıyor” demişti.
Ancak son anketler seçmenlerin yaklaşık yüzde 60’ının reforma karşı olduğunu gösteriyor. Geçen yılki anketler ise tam aksine “evet” yanlılarının çoğunlukta olduğunu gösteriyordu. Statükodan yana eğilimin artmasının siyasi çekişmelerin etkili olduğu belirtiliyor.
‘Evet’ savunucularına göre bu reform, Avustralya Aborjinlerinin karşılaştığı eşitsizliklere çözüm getirebilir. ‘Hayır’ taraftarları, bunun Avustralya Anayasasını lekeleyeceğini iddia ediyor. Birçok Aborijin ise teklifin yeterince ileri gitmediği eleştirisinde bulunuyor.
Reformun kabul edilebilmesi için referandumda Avustralya genelinde çoğunluğun desteğini alması ve altı eyaletten en az dördünde çoğunluğu elde etmesi gerekiyor. Oy kullanmak zorunlu ve geçerli bir neden olmaksızın oy kullanmayanlar 20 Avustralya doları para cezasına çarptırılacak.
DIŞ HABERLER