Kürtçe tiyatro ve sinemada kadın kimliğiyle tüm zorluklara ve engellemelere rağmen 50 yıldır sanata gönül veren Aryen Ana, onlarca tiyatro metni kaleme aldı.
Sanat alanında Aryen Ana olarak tanınan Etiye Mihemed Emin, yazdığı onlarca tiyatro metniyle 50 yıllık sanat yaşamını geride bıraktı. Federe Kürdistan’ın Süleymaniye’ye bağlı Pênciwin ilçesinde 1950 yılında doğan Aryen Ana, daha sonra Süleymaniye’nin Melikendi Mahallesi’ne göç etti. Küçük yaşta evlendirilen Aryen Ana, tüm zorluklara rağmen, sanat ve eğitim alanında kendini geliştirdi.1960 yılında eşinin işinden dolayı Bağdat’a göç etmek zorunda kalıyor. 20 yıl Bağdat’ta yaşayan Aryen Ana, 1968 yılında Bağdat’ta tiyatro metinleri yazmaya başlar.
İlk tiyatro metni
İlk yazdığı metinler “Geza Çi û Çavê Çi”, “Çavê min li wêneyê Mehmud digere” ve “Têkelbûna di nav hemûyan” oldu. Toplum baskısından dolayı kadınların o süreçte tiyatro sanatını icra etmesinin zor olduğunu kaydeden Aryen Ana, erkekler kadınların oyunlarda rol almasını dahi istemediğini belirtti. Oynadığı oyunlardan dolayı birçok kez ölüm tehditleri aldıklarını ifade eden Aryen Ana, eşinin desteği ile bu zorlu süreçleri atlattığını dile getirdi. “Salar, Hevaltiya Ezizi” tiyatrosunda çok sayıda oyunda oynayan Aryen Ana aynı zamanda bazı Kürt filmlerinde de rol aldı. “Bablîsok, Kerkûk çare”, Rehim Zebêc’in yönetmenliğini yaptığı “Bê destur” filmi de Aryen Ana’nın rol aldığı filmlerden bazıları. Yaptığı işlerden dolayı çok mutlu olduğunu söyleyen Aryen Ana, sanatın toplum üzerinde harika bir etki bıraktığını belirtti. Aryen Ana, 2 kızı 5 erkek çocuğuyla Süleymaniye’de yaşıyor.
SÜLEYMANİYE